23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-10-2024 11:39 | KNMI | m.b.t. 09-10-2024 t/m 10-10-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 10 oktober 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 09/10/2024 11.39 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Engeland trekt noordoostwaarts en wordt vanavond opvullend boven de Duitse Bocht verwacht. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij vochtige lucht aan. Storm Kirk trekt vanmiddag over de Golf van Biskaje, vanavond over Frankrijk ONO-waarts en trekt in de nacht naar donderdag waarschijnlijk met zuid van Luxemburg naar Duitsland. Daar vooruit trekt vanmiddag een warmtefrontafloper over het zuidoosten van ons land noordoostwaarts naar Duitsland. Donderdagochtend passeert een noord-zuid georiënteerd koufront. Na passage wordt met een krachtige noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd waarin een hoogtetrog in de loop van donderdag van west naar oost over het aandachtsgebied trekt.

Modelbeoordeling:

In grote lijnen weinig verschillen tussen EC en Ha43, wel genoeg verschillen in detail. Het belangrijkste aandachtspunt is de mogelijke hoeveelheid neerslag in het zuiden van Limburg. Harmonie-EPS kansen zeker meer dan 20 mm/24 uur (Limburg) met een strook met meer dan 50 mm in het zuiden van Limburg (ten zuiden van Maastricht/Landgraaf). We zien in de opeenvolgende Harnonie runs dat de kansen toenemen en de noordelijke begrenzing hiervan langzaam naar het noorden kruipen. Kansen op meer dan 75 mm/24 uur liggen wat zuidelijker en liggen rond de 20-40%. Het blijft wel nowcasten dus. Verder valt op dat EC met zijn signaal net wat noordelijker ligt dan Harmonie. Gezien het feit dat er een hele brede zone is met deze neerslag boven de Ardennen en de Eiffel kan er in het zuiden van Limburg toch wat impact verwacht worden. Daarom is vanochtend ook een gele waarschuwing uitgegeven. Het is wel zo dat er geen convectief signaal in deze neerslag zit volgens de modellen, de temps laten een stabiel gelaagde opbouw zien. Dit verklaart ook het gelijkmatige karakter van de neerslagverdeling.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
6, zeer lokaal 7 bft mogelijk op de oostflank van het naderende laag. Vanmiddag en -avond gaat de gradient er tijdens de passage van de warmtefront-afloper er meer en meer uit. Na de passage van het koufront NNW 6-7 an de kust. Heel sporadisch zien we een zware windstoot boven zee, met name bij EC. Kans op zware windstoten is niet groter dan 30-40% aan de kust.

Bewolking:
Vooral op zee en ook boven het zuidoosten enkele Cb's. Toppen boven zee FL250-300, in het zuidoosten FL200-250. Vooral boven zee Cb's (toppen eerst ca. FL250, geleidelijk dalend naar FL150)) bij een aflandige wind. In het zuidoosten dan een dik pakket frontale bewolking met kans op St in aanhoudende regen, waarbij er aan de noordflank inzaaiing plaatsvindt. Op het koufront enkele Cb's, toppen FL150-200, mogelijk nog voorafgegaan door een enkele TCu/Cb (toppen FL100-150) die door een meer westelijke stroming het land op trekken. Erachter nog een enkele TCu/Cb met toppen tot ca. FL100.

Neerslag:
Vooral boven zee buien met kans op onweer, boven het zuidoosten wat buiige regen (getriggerd door de linker-uitgang van een jet). Bij het warmtefront en diens afloper langdurige regen, aan de noordflank wat buiig van karakter door inzaaiing. In Limburg is vandaag een 24-uurs accumulatie mogelijk van 20-40 mm, met meer dan 50 mm in het zuiden van Limburg (ten zuiden van Maastricht/Landgraaf). Wanneer de stroming vanavond meer westelijk wordt weten de buien boven zee dan langzaam de westkust op te komen. Op passage van het koufront donderdag enkele buien. CAPE ca. 300 J/kg, schering 15-20 knopen, multi-cel. Achter het koufront nog een enkele bui, vooral in de loop van de avond wanneer de hoogtetrog passeert.

Zicht:
In matige neerslag overwegend matig en mogelijk lokaal slecht zicht. In de nacht naar donderdag kans op mist als de wind wegvalt net achter de de wegtrekkende frontale zone, vooral in het uiterste oosten/noordoosten.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 09/10/2024 11.39 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten