23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-09-2024 10:20 | KNMI | m.b.t. 30-09-2024 t/m 01-10-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 01 oktober 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 30/09/2024 05.07 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het zuiden van Engeland trekt eind van de middag bij East Anglia de Noordzee op. Dit laag is zowel aan de grond als op hoogte ontwikkeld. De bijbehorende occlusie draait helemaal om het laag heen in. De voorste, NW-ZO georiënteerde occlusie trekt later in de ochtend noordoostwaarts over het land, gevolgd door de ingedraaide occlusie. Een golvende westelijke jet op 300 hPa ligt nu boven Midden-Frankrijk. Maandag komt deze jet van het zuidwesten uit weer noordwaarts, met in de avond een linkeruitgang boven de zuidelijke Noordzee. Dit zou maandag later op de dag en in de nacht naar dinsdag kunnen leiden tot verdere uitdieping van het laag. Sowieso neemt hierdoor de onstabiliteitsdiepte dan toe. Dinsdag trekt het laag, met de ingedraaide occlusie, langzaam oost- tot zuidoostwaarts over onze omgeving en vult langzaam op.

Modelbeoordeling:

De evolutie van het lagedrukgebied is tamelijk onzeker. Met name de uitdieping en exacte koers. Hierbij is er al run op run sprake van een verschil tussen EC en UWC/Ha40. Tot ongeveer maandagavond is de positie van de kern vrijwel gelijk, zij het dat EC de positie wat zuidoostelijker heeft en UWC het laag iets laat opvullen wanneer deze de westkust bereikt. Hierdoor ontstaat er aan de zuidoostflank van EC een sterker knijpveld met zware windstoten (75-90 km/u) langs de zuidwestkust. UWC komt niet verder dan 65-75 km/u (EPS kansen in UWC voor zware windstoten zijn 30-40% in een smalle band langs het zuiden van de Zeeuwse kust, terwijl EC 70-80% kans berekent langs de gehele zuidwestkust). De verschillen worden dinsdagmiddag groter, waarbij EC de kern boven Flevoland heeft en UWC nabij IJmuiden. Dit maakt de windverwachting voor bijvoorbeeld Schiphol erg lastig. Vervolgens laten beide modellen de kern richting het zuiden van Gelderland trekken, waarbij UWC meer opvult. Dit zorgt dinsdagmiddag voor beduidend meer wind boven land volgens EC dan volgens UWC. In de avond lopen de modellen echter meer in de pas en verdwijnen de verschillen qua wind grotendeels. Overigens zijn de verschillen tussen UWC en EC bij UWC00 een stuk kleiner geworden dan bij UWC18 en 15. De neerslag van maandag op dinsdag is een volgend aandachtspunt. Het hele noordwesten krijgt dan op grote schaal met 25-50 mm regen te maken volgens het Harmonie EPS en dat oogt realistisch. Hier moet nog bij meegenomen worden dat het lijkt alsof UWC het stratiforme deel van de neerslag wat onderschat. Verder natuurlijk de gebruikelijke verschillen in wolkenbasis, waarbij het best UWC gevolgd kan worden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Weinig dagelijkse gang.

Wind:
Toenemende wind. Seinen voor zuidoost 6 in de meeste kustdistricten. Vandaag in toenemende mate 7 Bft, vanavond aan de noord- en zuidflank van het laag af en toe een krappe 8 Bft op zee. Vanavond is er langs de westkust al een kans op zware windstoten, maar tot 75 km/uur lijkt dan wel het maximum te zijn en alleen op de (zuid)westkust. Te weinig voor code geel. Achter de voorste occlusie wordt de wind zuidwest, rondom het laag uiteraard cyclonaal. Dinsdag concentreert de 6-7 Bft zich steeds meer rondom het laag en dan vrijwel geheel aan de zuidflank ervan. Dan is er in de nacht en ochtend langs de zuidwestkust kans op zware windstoten, hoewel Harmonie dit langzaam wat lijkt af te bouwen. EC komt nog met waarden van 90 km/uur op de zuidwestkust. Dinsdagoverdag laat UWC een geleidelijk verder afnemend wind zien, vooral ten noordoosten van de kern. EC heeft met 4-5 Bft boven land en windstoten van 60-65 km/u tot de avond nog een behoorlijk windrijk beeld. In de avond zien we ook bij EC een duidelijke afname in de wind.

Bewolking:
Het frontale wolkenpakket bij de occlusie wordt meestal beter weergegeven door Harmonie, dit geeft de beste leidraad en het EPS is ook erg bruikbaar. Dit betekent vooral nabij de occlusiebanden en de kern van het laag St die mogelijk een basis kan hebben van ca. 500 vt. Het pakket is meest stabiel opgebouwd, meer naar westen toe toenemende kans op ingebedde Cb's met toppen tot maximaal FL300 (worst-case). Na passage van de occlusie in een onstabiele luchtmassa meer convectieve bewolking en enkele Cb's met toppen die vooral in de nacht naar dinsdag kunnen pieken tot FL250. In de loop van de avond nabij de kern van het laag en aan de noordflank ervan op steeds meer plekken St (ruim) beneden 500 vt. De nacht naar woensdag in de Limburgse heuvels zeer waarschijnlijk St aan dek (mist).

Neerslag:
Bij de occlusie meest stratiforme neerslag, geleidelijk steeds meer convectief. Na passage van de occlusie enkele buien, vanaf vanavond toenemende onweerskansen, vooral boven zee. Echter als gevolg van het binnenlopen van koudere bovenluchten en forcering bij de jetstreak later ook boven land onweerskansen. Regime van ca. 500 J/kg MUCAPE en 20 kn effectieve schering. De neerslag van maandag op dinsdag is een aandachtspunt. De natste 24-uursperiode lijkt van maandag 15 UTC tot dinsdag 15 UTC te zijn. Het Harmonie EPS geeft dan grote kansen (> 60%) op etmaalsommen van meer dan 20 mm in een groot gebied wat grofweg Texel, Noord-Holland en het noordwesten van Zuid-Holland beslaat. Dinsdagoverdag bij de ingedraaide occlusie ook dieper landinwaarts (Flevoland, Utrecht en Gelderland) ca. 50% kans op etmaalsommen van meer dan 20 mm. Etmaalsommen van meer dan 50 mm zijn nog niet erg waarschijnlijk, maar in het westelijke deel van Noord-Holland zien we wel puntkansen 10-15%. Daar is al veel gevallen de laatste tijd, dus het zal mogelijk wat eerder impact geven.

Zicht:
Goed zicht, in neerslag matig tot slecht zicht. Nabij de kern van het laag landinwaarts in de loop van dinsdagavond nevel en een toenemende kans op mist.

Paraaf meteoroloog: grootn
Uitgifte: 30/09/2024 05.07 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten