23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-09-2024 05:19 | KNMI | m.b.t. 26-09-2024 t/m 27-09-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 27 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 26/09/2024 05.19 uur LT.

Synoptische situatie:

We bevinden ons in een zuid- tot zuidoostelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht aangevoerd wordt. We zijn onder invloed van een complex lagedrukgebied (Aitor) dat over Engeland oostwaarts trekt. De bijbehorende occlusie trekt van zuidwest naar noordoost en ligt actueel boven het midden van het land. Bijbehorende neerslag (die voor de occlusie uit ligt) wordt waarschijnlijk nog geactiveerd door de linkeruitgang van een jet boven België. Donderdag overdag passeert een kortgolvige hoogtetrog met vooral in het noordwesten tijdelijk meer buienactiviteit. Donderdagavond passeert er een actieve hoogtetrog (nu al herkenbaar boven de Atlantische Oceaan), wat qua ontwikkeling wel wat weg heeft van een instant occlusion bij een CAD die zich nu ten noordwesten van Spanje ontwikkelt. Boven het zuidoosten zorgt de linkeruitgang van de jet bovendien voor activatie van de neerslag. De back-bent occlusie van Aitor ligt vrijdag in een frontale vore boven de Noordzee en wordt getriggerd door een hoogtetrog boven Het Kanaal. Mogelijk dat zich in deze back-bent occlusie een apart laagje vormt dat vrijdag overdag over het noordelijke deel van het land oostwaarts trekt. Aan de zuidflank hiervan kan het dan tijdelijk fors gaan waaien. Achter de back-bent occlusie wordt de stroming noordwestelijk en trekt er een kortgolvige hoogtetrog oostwaarts over het noorden van de FIR.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn EC en UWC tot de nacht naar vrijdag vrijwel gelijk. Grotere verschillen ontstaan in de nacht naar vrijdag waarbij er aan de zuidoostflank van de vore kleinschalige laagjes worden berekend. Bij deze laagjes af en toe meer dan 90 km/u windstoten. Locatie en positie hiervan verschilt behoorlijk van run tot run. Vooralsnog lijkt geel (meer dan 75 km/u) vrijwel zeker, voor oranje lijken de eventuele zeer zware windstoten te lokaal. Pascalkansen zijn voor meer dan 100 km/u langs de kust 20-30% (op of net voor de kust en zeer lokaal). Wel iets om de komende runs goed in de gaten te houden of er wat consistentie gaat ontstaan tussen de runs. Verder is de hoeveel neerslag ook nog een aandachtspunt. De kans op >50 mm per 24 uur is voor vrijdag in Noord-Holland en de westelijk Waddeneilanden het grootst, namelijk 40-50%. Vooralsnog te onzeker voor een waarschuwing.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Donderdag aan de zuid- en noordflank van Aitor 6 Bft, mogelijk 7 Bft. Op passage van de kortgolvige hoogtetrog berekent UWC windstoten rond 75 km/u aan zee. Lijkt wat overdreven en vooralsnog hiervoor geen geel. Donderdagavond bij passage van de hoogtetrog/instant occlusion in het zuidoosten windstoten van ca. 65 km/u. In de avond neemt de wind aan de zuidoostflank van de vore boven de Noordzee sowieso sterk toe. Windstoten van 75-90 km/u, aan zee mogelijk nog iets meer, lijken voor de kustgebieden en het IJsselmeer vrijwel zeker (zie modelbeoordeling). Door de vorming van kleine laagjes die van run op run van plaats en timing veranderen, is het lastig om een precieze windverwachting te maken. Vrijdag in grote lijnen 7-8 Bft noordwest en zuidoost van een laag noordwest van Texel.

Bewolking:
Bij de occlusie van vanochtend een gelaagd pakket met vooral boven land St. UWC0 heeft vooral in het noorden ook beneden 500 vt, we zien dit nu ook in de waarnemingen. Bij de hoogtetrog van donderdag vooral in het NW en boven zee Cb's, maar overdag ook landinwaarts. Toppen tot ongeveer FL250-300, kortom plaatselijk onweer. Bij de hoogtetrog/instant occlusion buiige regen met (ingebedde) Cb’ s met wederom toppen van FL250-300, mogelijk iets daarboven. Overal kans op onweer. St-kans is dan vrij klein. Bij de back-bent occlusie van vrijdag buiige regen, (ingebedde) CB's met toppen rond FL250, ook dan is onweer niet helemaal uitgesloten.

Neerslag:
Bij de occlusie vannacht in het hele land op de meeste plaatsen 10-20 mm. Donderdag overdag in het noordwesten buien, lokaal kan veel neerslag vallen. Forcering is dan kustconvergentie i.c.m een hoogtetrog (zie synoptische situatie). Bij de hoogtetrog/instant occlusion is de neerslag sterk buiig van karakter en kan het af en toe stevig doorregenen. In totaal valt tot en met vrijdagmiddag op veel plaatsen 20-40 mm, in het westen en aan de zuidflank van een evt. secundair laag vrijdag 40-70 mm en plaatselijk mogelijk meer. Sommen van meer dan 50 mm/24 uur worden vooral in de Kop van Noord-Holland mogelijk lokaal gehaald, Harmonie EPS berekent een aantal roosterpunten met 40-50% kans hierop (zie ook modelbeoordeling). Bij de backbent van vrijdag geeft vooral Harmonie hoge neerslagintensiteit, vooral in de westelijke helft.

Zicht:
Zichtvermindering voornamelijk in neerslag.

Paraaf meteoroloog: tuenter
Uitgifte: 26/09/2024 05.19 uur LT.

 

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten