23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-09-2024 05:49 | KNMI | m.b.t. 23-09-2024 t/m 24-09-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 24 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 23/09/2024 05.49 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het zuidoosten van Engeland trekt langzaam noordoostwaarts, aan het einde van de dag vormt zich een nieuwe kern boven het oosten van Engeland. In de nacht naar dinsdag komt het samengestelde laag boven de Noordzee te liggen. Bijbehorend NW-ZO georienteerd koufront ligt boven het noorden van Frankrijk en trekt de komende dag noordoostwaarts over ons land waarna de stroming zuidwestelijk wordt. In het theta-w patroon is sprake van een zwakke gradient, het koufront zelf is dan ook niet al te actief. Voor het front uit is sprake van een zwakke vore. Dinsdagochtend passeert een hoogtetrog die nu nog boven Bretagne ligt ons land. Het lagedrukgebied boven de Noordzee trekt verder noordoost, bijbehorende back bent occlusie passeert het land in de middag en avond. De stroming wordt na passage westelijk.

Modelbeoordeling:

De stratus die boven het uiterste westen van de FIR aanwezig is wordt ook in deze run door EC gemist. Front en vore lopen in EC een fractie sneller over het land dan in UWC. Verder valt op dat de buien die in de middag berekent worden na passage van het koufront zich vooral in het westen en noorden moeten voordoen, mogelijk dat de linkeruitgang die aanwezig is daar een bijdrage aan levert. De verschillen mbt het drukpatroon morgen boven de Noordzee zijn in de huidige runs kleiner geworden; EC laat nu ook duidelijk een laag zien. Timing van de passage van de occlusie blijft nog wel wat lastig, daar zit nog enkele uren verschil in.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vanmiddag mogelijk 6 Bft buitengaats in district Vlissingen en Hoek van Holland. Bij buien boven land vanmiddag max 25 kn uitschieters. Dinsdag waarschijnlijk 6 Bft in de noordelijke kustdistricten aan de zuidflank van het ontwikkelende laag boven de Noordzee.

Bewolking:
Vandaag nog stratus in het uiterste noordwesten van de FIR. Verder middelbare en hoge bewolking. Op passage van het koufront lage Sc en plaatselijk St bewolking, daarnaast kans op een (ingebedde) Cb, ook voor het front uit, toppen ca. FL200-250. Na koufront passage eerst nog een enkele TCu, maar op nadering van de hoogtetrog in het westen en noorden toppen FL250-300. In het westen dinsdagnacht kans op turbulentie St. Bij de occlusie Sc/St bewolking, en een enkele ingebedde Cb met toppen tot FL200-250. Daar vooruit mogelijk nog een TCu met toppen tot ca. FL100.

Neerslag:
Bij het koufront is er in het noordoosten in de middag kans op een (onweers)bui, in een regime van 500-1000 J/Kg SbCape en ca. 20 kn effectieve schering. Achter het koufront wegens nadering van de hoogtetrog en dagelijkse gang ook enkele buien, mogelijk met onweer. CAPE 700-1000 J/Kg en 20 kn schering. Dinsdag mogelijk een lichte bui, daarna bij de occlusie buiige regen.

Zicht:
In buien zichtvermindering. In het oosten aanvankelijk plaatselijk nog nevel of enkele mistbanken. Ook komende nacht vooral in het noordoosten nevel en kans op mist na de koufrontpassage.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 23/09/2024 05.49 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten