23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-09-2024 06:09 | KNMI | m.b.t. 10-09-2024 t/m 11-09-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 11 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 10/09/2024 06.09 uur LT.

Synoptische situatie:

Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een zwakke occlusie trekt vannacht en vanochtend vroeg oostwaarts over ons aandachtsgebied. Ondertussen diept net noord van Schotland een laag snel uit. Vandaag trekt dit laag over de noordelijke Noordzee oostwaarts. Woensdag blijft dit laag boven de zuidelijke Noorse Zee rondtollen. Het bijbehorende koufront bereikt vanmiddag rond 13 UTC het noordwesten van de FIR en om ca. 16 UTC het noordwesten van het land om verder zuidoostwaarts te bewegen gedurende de avond. Een golf in dit front trekt in de tweede helft van de avond en in de nacht naar woensdag over het (zuid)oosten van het land. Na passage van het koufront koelen met name de bovenluchten geleidelijk af met op woensdag een uitzakkende hoogtetrog boven de Noordzee. In de loop van woensdagavond daalt de T500 voor de westkust naar -29 à -30°C.

Modelbeoordeling:

De timing van het koufront zit behoorlijk eenduidig in de modellen. De exacte positie van de golf in het koufront is zoals altijd op deze verwachtingstermijn nog wat onzeker. Verder lijkt er, afgaande op de radarsimulatie van UWC en een blik op de progtemps, kans op opgelijnde convectie op het koufront (LEWP). Het risico op zware windstoten (75+ km/uur) blijft dan echter nog beperkt tot boven het warme zeewater, waar de profielen het meest onstabiel zijn. De afkoelende bovenlucht van woensdag zorgt voor een toenemende onstabiliteitsdiepte en CAPE. Kans op zwaardere buien met onweer en hagel neemt toe noord van de jetas op 300 hPa, ongeveer overeenkomend met de -25°C isotherm op 500 hPa. Dieper landinwaarts is ook een duidelijke dagelijkse gang zichtbaar in Harmonie, in EC is die meestal al aanwezig vanwege het gebrekkige convectieschema. Convectieve windstoten kunnen woensdag overdag ook plaatselijk rond de 75 km/uur uitkomen. Code geel voor onweer is inmiddels uitgegeven. In Limburg lijkt het mee te vallen met de buien, ook vanwege de late timing van de koudere bovenlucht.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Woensdag fris met in het noorden overdag plaatselijk niet warmer dan 13°C.

Wind:
Toenemende wind op nadering van het koufront. In de meeste kustdistricten uiteindelijk 7 Bft. Het Waddengebied en de noordwestkust kunnen tijdelijk met windstoten rond 75 km/uur te maken hebben, vooral op het koufront. Dieper in de polaire lucht convectieve uitschieters tot ca. 75 km/uur boven land en boven zee mogelijk tot ca. 90 km/uur. Wel allemaal heel lokaal.

Bewolking:
In het zuiden bij de occlusie vannacht en vanochtend vroeg kans op lokaal St. Verder enkele TCu's tot FL090. Op nadering van het koufront een steeds dikker pakket gelaagde bewolking en op het koufront zelf kans op een ingebedde CB (toppen FL160) en landinwaarts ook lokaal St. Achter het koufront is woensdagochtend dieper landinwaarts plaatselijk turbulentie-St mogelijk. CB-toppen woensdag van het noorden uit tot (ruim) FL250. Later op woensdag kunnen de CB-toppen richting FL300 gaan.

Neerslag:
Bij de occlusie wat lichte regen of een lichte TCu-bui. Op nadering van het koufront regen. Op het koufront zelf kans op opgelijnde convectie in een regime van marginale CAPE 200-400 J/kg (boven zee 400-700 J/Kg), maar wel met vrij veel schering in de onderste 3 km, ca. 30 kn. Omdat het front boven het zuiden gaat golven zijn daar accumulaties in de orde van 20-30 mm mogelijk tot woensdagochtend. Woensdag van het noorden uit toenemend buiig. Bij de buien onweer en plaatselijk ook hagel van 1-2 cm (FZL rond FL050). Uursommen in Harmonie komen in de kustgebieden lokaal boven de 20 mm, 24-uurssommen over woensdag lokaal boven de 40 mm. In de nacht naar donderdag houdt de buiigheid in de kustprovincies aan en kunnen lokaal nog wat hogere 24-uurssommen ontstaan. Aandachtspunt.

Zicht:
Goed zicht, in neerslag matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 10/09/2024 06.09 uur LT.

 

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten