23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-09-2024 18:09 | KNMI | m.b.t. 05-09-2024 t/m 06-09-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 06 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 14 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 05/09/2024 18.09 uur LT

Synoptische situatie:

Wegens een lagedrukgebied ten zuiden van onze omgeving en een hogedrukgebied boven Scandinavie is er sprake van een oostelijke stroming. Afgelopen dag is een warmtefront in zuidwestelijke richting ons land gepasseerd en bevindt zich nu net zuid van België. Ons land bevindt zich daardoor volledig in de warme lucht. Boven België heeft zich een langgerekte O-W georienteerde vore gevormd die langzaam noordwaarts beweegt, vanavond boven het uiterste zuiden komt te liggen en morgen naar het noorden van het land trekt. Het warmtefront dat vandaag is gepasseerd zal morgen aan de achterzijde van de vore weer noordwaarts over het land trekken en in de avond boven het noorden komen te liggen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de convectie die bij de vore boven België is ontstaan. Het gaat daar om stevige buien die zich in west-noordwestwaartse richting bewegen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat het zuiden van Zeeland later daar vanavond nog mee te maken krijgt. Daarnaast moet eventuele outflow aan de noordzijde in de gaten worden gehouden, in dat geval zou het zuiden van Limburg nl ook te maken kunnen krijgen met een onweersbui. Zowel UWC als EC laten in het uiterste zuiden een signaal zien, al blijven de hoge intensiteiten voornamelijk voorbehouden aan België (daar in UWC 20-40 mm). Buien komende nacht vanaf middelbaar niveau zijn in de nieuwste runs niet zozeer meer aanwezig. Komende nacht in de vore boven het uiterste zuiden kans op wat mist daar waar een bui zich heeft voorgedaan (vooral in EC zichtbaar). Morgen overdag zit er wat verschil in het neerslagsignaal en stratussignaal tussen beide modellen wat te maken heeft met een wat snellere noordwaartse verplaatsing van de vore in UWC. Noord van de vore wordt nog een enkele bui berekend wegens passage van een subtiele hoogtetrog, gezien de hoogte (vanaf FL100) zal de meeste neerslag onderweg verdampen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Morgen maximumtemperaturen tussen 20°C (zuiden) en 27°C (noordoosten).

Wind:
Mocht een zwaardere bui het land bereiken dan kunnen er uitschieters rond 30 kn aanwezig zijn. Verder staan er seinen uit in het noordelijk kustgebied, 6 Bft. Dit houdt nog aan tot in de nacht.

Bewolking:
Momenteel nauwelijks bewolking. Zuid van ons wel Cu en in de vore Cb's met toppen tot ca. FL400. In de loop van de avond mogelijk in het uiterste zuiden van Limburg en Zeeland ook een Cb. Komende nacht ontstaat er in de vore boven België mogelijk op uitgebreide schaal St, die zich misschien tot het uiterste zuiden van ons land uitbreidt. Morgen overdag trekken deze stratusvelden noordwaarts over het land en trekken op dagelijkse gang op naar Sc niveau. Verder ook velden middelbare bewolking vrijdag bij en net noord van het front. Bij het front een dik pakket stratiforme bewolking en een verscholen TCu/Cb.

Neerslag:
Op de vore in België enkele zware onweersbuien, mogelijk in de loop van de avond ook boven het uiterste zuiden van Zeeland of Limburg. In een regime van 1500-2000 J/Kg MuCape en 20-30 kn windschering kan het om enkele flinke multi-cellen gaan met veel regen, frequent onweer en mogelijk ook windstoten (vooral waterloading). Morgen overdag boven het noorden van het land mogelijk wat regen uit een Cb die op middelbaar niveau ontstaat. Bij het front af en toe regen, soms buiig. Nog enige onzekerheid in de timing van de neerslag (zie modelbeoordeling).

Zicht:
Goede zichten, in een onweersbui matig tot slecht zicht. Morgen in het zuiden (vore, weinig wind) matig tot slecht zicht, aanvankelijk ook kans op mist.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 05/09/2024 18.09 uur LT

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten