23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-09-2024 12:13 | KNMI | m.b.t. 04-09-2024 t/m 05-09-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 05 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 04/09/2024 12.13 uur LT.

Synoptische situatie:

Een noord-zuid georienteerde frontale zone ligt boven de oostelijke helft van ons land. De frontale zone ligt min of meer evenwijdig aan de zuidelijke stroming met enkele stabiele golven. Een van deze golven lag om 10 UTC boven het oosten en trekt vanmiddag verder noordwaarts. Voor de noordwestkust ligt verder een kleinschalig laag met occlusie die boven het westen van het land blijft liggen en geleidelijk in betekenis afneemt. Donderdag ontstaat er boven Frankrijk een lagedrukgebied waardoor een oostelijke stroming tot stand komt. Het kleinschalige laag trekt westwaarts richting Engeland en het golvende front beweegt als warmtefront westwaarts over het land gedurende donderdagnacht -en ochtend. Het hele land komt dan weer in de warme lucht terecht. Tenslotte ontstaat er donderdag overdag een langgerekte vore van België naar midden Duitsland.

Modelbeoordeling:

Met name de activiteit van de golvende frontale zone verschilt van run tot run. Het lijkt er op basis van de laatste runs in beide modellen nu op dat de (buiige) neerslag bij het front zich beperkt tot het noordoosten van het land en het noorden van de FIR. Echter, in EC ligt het front een stuk zuidwestelijker. We beperken de buiige neerslag tot het noordoosten van het land. Het scenario waarin ook boven de rest van het land buiige neerslag ontstaat is nu klein geworden. Aandachtspunt is tevens de wolken- en zichtcondities bij het retrograde warmtefront. De condities lijken slecht te worden met ook mistkansen, zowel boven land als zee. De modellen zijn daar redelijk eenduidig over. Overigens is er ook voor het front uit kans op (stralings)mist, in dezelfde luchtsoort als waarin afgelopen nacht ook nevel en mist zijn ontstaan. Dit is wel sterk afhankelijk van de bewolkingsgraad. Tot slot, nabij de vore ontstaan donderdag later op de dag enkele (onweers)buien boven België. Het is niet helemaal uit te sluiten dat een enkele daarvan het zuiden van ons land bereikt.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Donderdag op veel plaatsen zomers warm.

Wind:
Het kleinschalige laag nabij de noordwestkust zit redelijk goed in de modellen. UWC berekent echter teveel wind rond het laag. Donderdagochtend en -middag fors verschil in windsnelheid tussen UWC en EC in het zuidwesten van de FIR. Een deel van de fors hogere windsnelheid in UWC komt waarschijnlijk door convectie. EC heeft minder wind. We geven een kans op 6 Bft voor de zuidwestelijke districten. Bij convectie voorlopig geen significante uitschieters, mogelijk donderdagavond bij een eventuele bui 25-30 kn.

Bewolking:
Zowel bij het golvende front als bij de occlusie her en der wat St die boven land geleidelijk optrekt. Bij de occlusie mogelijk Tcu's met toppen FL100. Aan de warme zijde van het front kunnen er Cb's vanaf de grond ontstaan, we gaan er nu vanuit dat dat net ten oosten van ons land gebeurt. Echter, ook bij het front kunnen ingebedde Cb's voorkomen met toppen tot maximaal FL400. In de nacht naar donderdag grote kans op St op de terugkerende frontale zone met de zeer hoge Td. Donderdagavond in het zuiden kans op een Cb met toppen max. FL400.

Neerslag:
Vooral bij de frontale golven regen, langs de oostgrens en het noordoosten soms mogelijk wat buiig. Als gevolg van versterkte warmte-advectie tussen 950 en 800 hPa zien we wel dat de neerslag in toenemende mate convectief wordt met 500-1000 J/Kg MuCape en 20 kn windschering. Onweer wordt dan waarschijnlijk en met PW die stijgt naar 40+ is ook zware regen weer mogelijk. Dit is een aandachtspunt. Met name in het uiterste oosten en noordoosten is dan dus neerslag van betekenis mogelijk met 10-20 mm, lokaal mogelijk nog wat meer. Komende nacht (zie modelbeoordeling) nog enige onzekerheid over of er op het retrograde warmtefront nog buiigheid gaat ontstaan. Bij de occlusie boven het westen/midden een lichte tot matige bui. Donderdagavond in het uiterste zuiden kans op (restanten van) een (onweers)bui die op de vore in België is ontstaan. In een regime van 1000-1500 J/Kg MuCape en 25 kn windschering kan het om enkele flinke multicellen gaan met veel regen en frequent onweer en mogelijk ook windstoten (vooral waterloading).

Zicht:
Komende nacht in opklaringen voor het warmtefront uit kans op stralingsmist en bij het warmtefront vervolgens mist- en nevelkansen als gevolg van St aan dek

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 04/09/2024 12.13 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten