23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

02-09-2024 05:12 | KNMI | m.b.t. 02-09-2024 t/m 03-09-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 03 september 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 02/09/2024 05.12 uur LT.

Synoptische situatie:

Een scherpe NW-ZO georienteerde (thermische) vore met warme en zeer vochtige lucht boven het zuiden trekt langzaam noordoostwaarts. In de eerste helft van de middag bereikt de vore het noordoosten, in de nacht naar dinsdag trekt de vore pas definitief weg richting Denemarken. Zuidwest van de vore stroomt in de grenslaag iets minder warme lucht het land binnen. Op hoogte hebben we te maken met een duidelijk rug die pas later op maandag naar het noordoosten weg trekt. De stroming wordt dan licht cyclonaal, maar van een grootschalige forcering is geen sprake. Een occlusie bereikt dinsdagochtend het zuidwesten, deze trekt noordoostwaarts over het land. Een koufront bereikt aan het einde van dinsdagavond het westen van het land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectie van vanmiddag en vanavond. EC berekent hier weer een onwaarschijnlijke vreemde propagatie van een buiencomplex, dit moet genegeerd worden (bekend probleem). Synoptisch gezien is de beste overlap tussen onstabiliteit en forcering (de vore) te vinden in de oostelijke helft later vandaag. UWCW geeft daar ook in de afgelopen runs meestal de zwaarste convectie. Deze buien (vrij hoge CAPE, waterinhoud etc.) geven risico op wateroverlast, hagel en windstoten en daarom is voor deze regio code geel uitgegeven. Verder is er buiten deze regio en bovengenoemd tijdsbestek convectie mogelijk nabij de vore en zuidwest van de vore ook op ogenschijnlijke convergentie bij een zeewindcirculatie. Echter, deze neerslagpatronen in de modellen verschillen hier wezenlijk en de onzekerheid is derhalve groot. Lijkt echter niet om zware convectie te gaan.

Aandachtspunten

Temperatuur:
I.h.a. vormt UWCW de beste leidraad. Zeker voor maandag wanneer het onrealistische neerslagpatroon in EC grote invloed heeft op de temperatuur.

Wind:
UWCW laat in enkele runs bij sommige buien windstoten van 60-70 km/u zien, voornamelijk veroorzaakt door waterloading. Dit lijkt realistisch. Houdt verder rekening met verschillen in propagatie van de vore in verschillende modelruns en de onrealistische buienpatronen van EC, beide hebben invloed op de uiteindelijke windsnelheid en -richting in de grenslaag. Voorlopig houden we UWCW aan.

Bewolking:
De hoogste toppen van de CB's vermoedelijk in de tweede helft van de middag en avond in het noorden en oosten, tot maximaal FL430. Bij de occlusie en het koufront kans op St, vooral boven zee.

Neerslag:
Nabij de vore vanochtend een kleine kans op een (onweers)bui. Echter lijkt het niet waarschijnlijk dat er voldoende forcering aanwezig is, ook niet bij de vore, om de scherpe grondinversie te overwinnen. Later vanmiddag neemt de kans op buien duidelijk toe bij de vore en gaan we voor de oostelijke helft uit van enkele stevige onweersbuien bij de vore, in een regime van 1000-2000 J/Kg SbCape en 10-15 kn eff. windschering. Enkele pulse-storms met wateroverlast (PW > 40+ mm, UWC lokaal 40+ mm) is het voornaamste risico. Na passage van de vore koelt de grenslaag iets af. De MuCape blijft vrij hoog, orde 1000 J/Kg, maar de CIN neemt ook toe. Forcering moet dan van een of meerdere convergentielijn a.g.v. zeewindcirculatie komen. Bij de occlusie en het koufront af en toe (buiige) regen.

Zicht:
Slechtste zichten in de zwaarste buien. Actueel, vanavond laat en komende nacht mogelijk vorming van nevel en grondmist, zeker waar het opklaart en er neerslag is gevallen. Grootste kansen vooralsnog in het noorden, maar de vraag is of er dan nog buien aanwezig zijn.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 02/09/2024 05.12 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten