23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-08-2024 19:08 | KNMI | m.b.t. 30-08-2024 t/m 31-08-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 31 augustus 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog Uitgifte: 30/08/2024 19.08 uur LT.

Synoptische situatie:

Een hoog boven de Britse Eilanden heeft een rug boven het noorden van ons land. Dit patroon verschuift langzaam noordoostwaarts, waardoor er een oostelijke en later zuidoostelijke stroming op gang komt. Een golvend front ligt boven het zuiden van België trekt in de loop van zaterdag als warmtefront geleidelijk noordwestwaarts. Hierdoor komt het aandachtsgebied op zondag in de warme sector terecht, waarschijnlijk m.u.v. het noordoostelijke deel. Een ZO-NW georiënteerde hoogterug nabij de Belgisch-Franse grens trekt vanavond en komende nacht langzaam noordoostwaarts over ons land, verscherpt en komt in de loop van zaterdag boven het noordoosten van ons aandachtsgebied te liggen. Zuidwest van de rugas is de bovenstroming zuidelijk en sterk diffluent.

Modelbeoordeling:
De actuele neerslag boven Frankrijk wordt door Harmonie en EC met enig verschil berekend, waarbij EC het stratiforme deel wat beter te pakken heeft. In de nacht van zaterdag nabij het noordwaarts trekkende warmtefront convectie vanaf enige hoogte getriggerd door warmteadvectie en daarnaast onderdrukt door subsidentie. Modellen springen hierop behoorlijk qua locatie en intensiteit. Zwaartepunt ligt over het algemeen wel boven het zuiden. Ook in de nacht naar zondag blijft er in de warme sector onzekerheid ten aanzien van convectie. In deze run houden zowel EC als HAR het convectief signaal hoofdzakelijk boven België.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Zaterdag in het zuidoosten (in de warme sector bij veel zon) oplopend naar 27°C. Zondag overal nog wat warmer. In het zuiden is er kans op ruim 30°C, maar dat hangt af van de hoeveelheid bewolking (eventuele buienrestanten).

Wind:
Vanaf vanavond 6 Bft in de zuidwestelijke kustdistricten, zaterdag overdag noordwaarts verplaatsend/uitbreidend. Windstoten lijken bij de buien boven ons land weinig meer voor te stellen.

Bewolking:
Eigenlijk de gehele periode vooral middelbare en hogere bewolking. Ook de buien die mogelijk kunnen voorkomen in de nacht naar zaterdag zullen dan een hoge basis. hebben De mogelijke Cb's in de nacht naar zaterdag kunnen doorschieten tot FL350. In het relatief zware Harmonie-scenario komen de buien in de nacht naar zondag binnen met toppen tot FL400-FL450. Is wel het worst-case scenario.

Neerslag:
In de nacht naar zaterdag in het zuiden mogelijk enkele buien met kans op onweer. Komende nacht MUCAPE rond 500 J/kg in het zuiden, met een effectieve schering van 15-20 kn, levert dit single- tot multicells op. In de nacht naar zondag is er in het uiterste zuiden wel 1000-1500 J/kg MUCAPE voorradig. MUCIN ligt dan echter rond 50 J/kg (zonder sterke forcering normaal gesproken te veel om de buien te blijven voeden), in het zuidwesten is de MUCIN wat minder. Effectieve schering dan klein, orde 10 kn, dus mogelijk single/pulse cellen of multicells.

Zicht:
Goed zicht, in een bui mogelijk matig zicht.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 30/08/2024 19.08 uur LT.

 

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten