23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-08-2024 22:29 | KNMI | m.b.t. 24-08-2024 t/m 25-08-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 25 augustus 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 24/08/2024 17.28 uur LT.

Synoptische situatie:

Een actief lagedrukgebied (Lilian) boven het noorden van Scandinavië trekt snel verder noordwaarts. Het bijbehorend golvende front ligt boven het noorden van het land en loopt via Het Kanaal naar een activerende golf nabij Normandië. Aan het einde van de middag en avond trekt het koufront van de golf vanuit het westen over ons land oostwaarts en hier vooruit ontstaat een actieve convergentielijn. Vlak achter het koufront is nog een occlusie aanwezig, later vannacht passeert een hoogtetrog. Zondag trekt een zwakke rug oostwaarts over ons land die boven Duitsland verder opbouwt richting Polen.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectie die aan de oostkant van koufront in de convergentielijn ontstaat. Met name het binnenland lijkt hiermee te maken te krijgen. Ook bij het koufront komt stevige convectie voor en beide systemen lopen landinwaarts op elkaar in. Naast veel regen (regionaal meer dan 20-40 mm bij de convergentielijn en het koufront bij elkaar) is het belangrijkste fenomeen de windstoten bij de (onweers)buien. De verschillende Harmonieruns laten vooral voor het oosten en zuidoosten plaatselijk zware windstoten zien, met de grootste kans voor het zuidoosten en oosten van het land. De trend is wel dat alles steeds wat opschuift naar het oosten en dat de waardes vergeleken met runs van gisteren beduidend lager zijn. eemt niet weg dat de kans op overschrijding van 75 km/uur nog steeds aanwezig is in het oosten van het land. EC heeft slechts lokaal 35+ kn, maar is vaak te laag in dit soort situaties. We noemen nu waardes van 70 km/uur in het westen tot lokaal 80 km/uur in het oosten. Zeer lokaal mogelijk dus net even boven de oranje criteria dus, maar vooralsnog te onzeker en te kleinschalig om op provincieniveau op te schalen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx 29°C in het (zuid)oosten, mogelijk in het Limburgse Maasdal lokaal 30°C. Zondag in de maritiem polaire lucht koeler: rond de 20°C, met aanzienlijk lagere dauwpunten dan vandaag voelt dat best fris aan.

Wind:
Zie modelbeoordeling. Bij de convergentielijn en het koufront windstoten van 35-41 kn, boven het zuidoosten en uiterste oosten mogelijk meer. Verder af en toe 6 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:
Bij het front in het noorden lokaal nog St. Verder velden Sc, meer landinwaarts steeds meer opklaringen. Bij de convergentielijn CB met toppen tot FL350-FL400, in het zuidoosten en uiterste oosten mogelijk tot FL450. Bij het koufront in het westen toppen tot FL200. Tevens een gelaagd pakket tot FL120. Bij de occlusie achter het koufront eerst TCU's met toppen tot FL100-150, verder bij de hoogtetrog CB's met toppen tot FL200. Zondag overdag nog enkele TCU's met toppen rond FL100.

Neerslag:
Zie modelbeoordeling. Bij de convectie later vanmiddag en -avond is er in de EC uitvoer landinwaarts MUCAPE van 400-700 J/kg. In de Harmonie uitvoer uiteraard veel meer, 1000-2000 J/kg in het oosten. Wat opvalt is dat er veel schering is bij de convergentielijn in het binnenland: de 0-3 km schering is meer dan 40 kn. De 0-6 km schering is meer dan 60 kn. Wel is het zo dat de windscheringsvector een grote component parallel aan de buienlijn/forcering zelf heeft, waardoor de buien al snel zullen gaan clusteren en de convectiemodus een multicell lijn / LEWP lijkt te worden. Wel is een enkele ingebedde supercell niet uitgesloten. De buien verplaatsen zich vrij snel, zodat 50+ mm in een uur tijd onwaarschijnlijk is. Wel hagel en uiteraard onweer.

Zicht:
Goed, in neerslag matig. In zware buien mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: grootn
Uitgifte: 24/08/2024 17.28 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten