23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

22-08-2024 18:41 | KNMI | m.b.t. 22-08-2024 t/m 23-08-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 23 augustus 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 22/08/2024 18.41 uur LT.

Synoptische situatie:

De stroming is zuidwestelijk. Een lagedrukgebied met daarin het restant van de tropische cycloon Ernesto trekt tussen Schotland en IJsland noordoostwaarts. Een NNO-ZZW georienteerd koufront, om 12 UTC boven het zuiden van Engeland en de Noordzee. Ten oosten van het koufront bevinden zich nog de restanten van Ernesto, herkenbaar aan een band bewolking en wat neerslag. (Getekend als een occlusie.) Een actieve randstoring (Lilian) trekt vrijdagochtend over het noorden van Engeland noordoostwaarts. Bijbehorende frontale golf occludeert boven de Noordzee. Het koufront en de occlusie van Lilian trekken vrijdag over Nederland oostwaarts. Zaterdag trekken deze fronten op nadering van een golf als (weinig actief) warmtefront weer over Nederland noordwaarts. Het koufront bij deze golf passeert zaterdagmiddag en -avond Nederland.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste zijn de windsnelheid en de windstoten, met name vrijdag overdag. Donderdagmiddag was zowel de EC als Harmonie uitvoer boven land aan de lage kant vergeleken met de actualiteit, aandachtspunt. De windstoten zijn wel goed. Voor vrijdag overdag geldt code geel voor Noord-Holland en het Waddengebied. In de EC uitvoer is zoals vaak de wolkenbasis te hoog bij de fronten. de Harmonie uitvoer is bruikbaar. Het convectieve systeem dat zaterdag aan de oostkant van het frontale systeem (er zijn nog steeds twee fronten herkenbaar) boven Nederland ontstaat wordt in de EC uitvoer veel eerder (al boven het zuidwesten) actief, in de Harmonie uitvoer is dit pas in de oostelijke helft. Dit zorgt voor een onzekerheid.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Temperatuur die zaterdag in het oosten bereikt wordt is van belang voor de zwaarte van de convectie, in de div. uitvoer nu ongeveer 27 graden.

Wind:
Vrijdag boven de Noordzee op grote schaal 8 Bft. Dan in het noordwestelijk kustgebied uitschieters van 80-85 km/uur (code geel, zie ook beoordeling). Boven land waarschijnlijk wat hogere gemiddelde windsnelheid dan in de uitvoer. Ten westen van het koufront neemt de wind later op vrijdag sterk af. Bij convectie zaterdag in het oosten zijn windstoten van 40-50 kn mogelijk, maar er is nog grote onzekerheid.

Bewolking:
Harmonie uitvoer is bij de fronten bruikbaar. Zaterdagmiddag/avond bij convectie CB's met toppen van FL350-400 in vooral het oosten.

Neerslag:
Neerslag bij de fronten is tot en met vrijdag licht. De grootste hoeveelheid, plaatselijk tot 3 mm, moet in het noordwesten vallen. Bij de convectie zaterdagnamiddag en -avond is er in de EC uitvoer weinig CAPE, tot rond 400 J/kg. In de Harmonie uitvoer uiteraard veel meer, tot 2000 J/kg in het oosten. Het valt te verwachten dat de zwaarste convectie in het oosten optreedt. Er is daarbij een aanzienlijke schering, 35-50 kn, afhankelijk van de tophoogte en of de convectie vanaf de grond start, wat tot ongeveer 17 UTC het geval is. Potentiëel is zware convectie met een goede organisatie mogelijk, maar het hangt af van de juiste forcering (convergentie in de grenslaag), momenteel is die niet erg duidelijk in de div. uitvoer. In de Harmonie uitvoer valt plaatselijk meer dan 20 mm in korte tijd, in de EC uitvoer tot ongeveer 10 mm, wat bij goed georganiseerde zware convectie te weinig is. Er is dus in het oosten zware, goed georganiseerde convectie mogelijk, maar er zijn nu nog de nodige onzekerheden.

Zicht:
Goed. Waarschijnlijk alleen nabij de fronten in matige neerslag verslechterend.

Paraaf meteoroloog: HuiskamP
Uitgifte: 22/08/2024 18.41 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten