23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-08-2024 04:39 | KNMI | m.b.t. 13-08-2024 t/m 14-08-2024

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 13/08/2024 04.39 uur LT.

Synoptische situatie:

De hoogtestroming is zuidwestelijk en we verkeren in tropische lucht. Een thermische vore, dinsdag 00 UTC boven het midden, trekt langzaam oostwaarts. Ten oosten van de vore is de stroming in de grenslaag oostelijk, ten westen ervan zwak noordwestelijk aan de oostflank van een zuidwest-noordoost georiënteerde rug boven de Noordzee. Als gevolg van convectieve processen in de buurt van de vore wordt deze vanaf dinsdagmiddag steeds minder herkenbaar. Boven het oosten van Engeland ligt een koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 14 °C, Td ongeveer 15 °C), dit trekt langzaam oostwaarts en passeert Nederland woensdagavond. Het front lijkt woensdag overdag enige golfvorming te vertonen.

Modelbeoordeling:

Bij de vore zit actueel wat convectie met een hoge basis die nauwelijks in de div. uitvoer zit. De convectieve activiteit boven Nederland is in de Harmonie uitvoer ongeveer gelijk gebleven. In de ICON-D2 en GFS uitvoer is de convectie in de nacht naar woensdag en woensdagochtend veel zwaarder dan in de Harmonie uitvoer, dit zorgt voor een onzekerheid. De weergave van de convectie in de EC uitvoer dinsdagavond is dubieus, later, woensdagochtend ziet het er realistischer uit. In de EC uitvoer wordt de convectie dinsdagavond nog steeds voornamelijk gedreven door zwaartekrachtsgolven, hetgeen tot onrealistische patronen leidt. In de Harmonie uitvoer is de forcering lokale convergentie in de grenslaag en vanaf dinsdagavond in toenemende mate de outflow van eerdere convectie. Hierdoor wordt het patroon van de convectie zeer grillig en is de voorspelbaarheid ten aanzien van individuele buien laag. Er is een zwakke voorkeur voor de oostelijke helft omdat het daar het warmst wordt. Het zwaartepunt van de convectie in de nacht naar woensdag en woensdagochtend lijkt nu in de div. uitvoer op de westelijke helft te liggen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In de oostelijke helft wordt het dinsdag nog (ruim) meer dan 30 graden. In verband met de hoge dauwpunten en zeer warme voorafgaande nacht (minima rond 21 °C) voor dinsdag nog code geel. Zoals gebruikelijk is de Harmonie uitvoer veel beter dan de veel te koude EC uitvoer. In de nacht naar woensdag alleen in het noordoosten nog Tmin boven 20 °C. Woensdag zou het vrijwel nergens warmer dan 25 °C moeten worden, maar dan moet er wel voldoende bewolking zijn.

Wind:
Convectieve uitschieters in de Harmonie uitvoer meestal van de orde 25-35 kn, zeer lokaal tot rond 40 kn. De windstoten worden vrijwel volledig door verdamping (NAPE) veroorzaakt. De nadruk van de uitschieters ligt op dinsdagavond, in de nacht naar woensdag lijken de kans op waarschuwingswaardige uitschieters af te nemen omdat de convectie niet vanaf de grond komt. De "cold pools" als gevolg van de uitstroom van buien zijn duidelijk in de Harmonie, maar ook in de EC uitvoer herkenbaar.

Bewolking:
Convectieve bewolking met een hoge basis (FL100 of hoger, later 5000 vt en hoger). Toppen tot FL400-450. Bij het koufront vooral boven de Noordzee een duidelijk signaal voor stratus. Dat is realistisch.

Neerslag:
De convectie wordt gedreven door lokale convergentie en outflows en start met uitzondering van het oosten dinsdagmiddag meestal niet vanaf de grond. De CAPE is hoog, 2000 J/kg of hoger. In de nacht naar woensdag neemt de CAPE van het westen uit af. De schering is gering, rond 10 kn, bij convectie vanaf de grond 10-20 kn. Convectiemodus is dus voornamelijk pulse. Kans op grote hagel is gezien de grote CAPE aanwezig, maar het zal zeer lokaal zijn. Waarschuwingswaardige fenomenen zijn vooral lokaal grote neerslaghoeveelheden in korte tijd en windstoten. Lokaal kan 20-40 mm vallen, maar op veel plaatsen zal het droog blijven. In de ICON-D2 uitvoer valt plaatselijk 50-75 mm, hier gaan we niet van uit. Het is onzeker waar de meeste buien gaan ontstaan, in de diverse uitvoer is er nu een voorkeur voor het westen en dan vooral vanaf dinsdagavond/woensdagnacht. Na passage van het koufront is er geen diepe convectie meer.

Zicht:
Na buien in de nacht naar woensdag lokaal mistbanken.

Paraaf meteoroloog: huiSKamP
Uitgifte: 13/08/2024 04.39 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten