23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-08-2024 06:10 | KNMI | m.b.t. 06-08-2024 t/m 07-08-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 07 augustus 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 06/08/2024 06.10 uur LT.

Synoptische situatie:

Tussen een lagedrukgebied ten noordwesten van Britse Eilanden en een hoog boven Centaal-Europa wordt met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. In de warme lucht is boven Frankrijk een thermische vore ontstaan, welke halverwege de ochtend het zuidwesten bereikt. De vore trekt gedurende de dag langzaam oostwaarts over het land en zal vanavond laat pas het oosten verlaten. In de eerste helt van de nacht naar woensdag bereikt het koufront van het eerdergenoemde laag de westkust. Het licht golvende koufront lijkt in de nacht naar woensdag wat te activeren op nadering van een hoogtetrog boven de Britse Eilanden. Het font trekt oostwaarts en verlaat het oosten in de tweede helft van de ochtend. Hierachter volgt later in de ochtend en aan het begin van de middag een hoogtetrog. Aan de grond trekt woensdagmiddag een rug over het land oostwaarts. Later in de avond bereikt een volgende kortgolvige hoogtetrog het westen.

Modelbeoordeling:

Qua synoptische ontwikkeling laten UWC en EC in grote lijnen hetzelfde zien. Het licht golvende karakter van het koufront zorgt mogelijk voor wat kleine timings- en locatieverschillen van de stratus en de meeste neerslag (bij de golftopjes), indicatief lijkt UWC het meest realistisch v.w.b. de wolkenbasis. Ook lijkt UWC de convectie iets voor het koufront uit te berekenen en EC meer op het koufront zelf. Bij het koufront is er kans op ingebedde diepe convectie, hetgeen ook naar voren komt in zowel UWC als EC, zij het met het zwaartepunt op verschillende locaties.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag op veel plaatsen zomers warm, in het oosten en zuidoosten wordt plaatselijk mogelijk even de 30°C aangetikt. Woensdag is het met maxima van rond de 23°C een stuk minder warm dan vandaag. Opvallend blijft trouwens het gebiedje met onrealistische warmtefluxen in het zuidoostelijk deel van Friesland, het zuidwesten van Drenthe en de Kop van Overijssel. In het model is de bodem in dit specifieke gebied veel te droog met overdag te lage latente warmteflux en te hoge voelbare warmteflux, hierdoor worden daar telkens net wat te hoge maxima berekend, het probleem is bekend.

Wind:
Vandaag zorgen behalve de windruiming bij de thermische vore ook thermische effecten voor een windruiming langs de westkust.

Bewolking:
Vanmiddag in de vore ontwikkeling van Cu/bewolking, de kans dat deze nog doorgroeit naar het TCu-stadium is klein. Op het koufront naast St-bewolking ook een mix van convectieve en gelaagde bewolking, met CB's met toppen tot ca. FL250. Ten westen van het koufront ook nog enige tijd Sc-bewolking. Overdag van het westen uit opklarend en vorming van Cu-bewolking, door de rugvorming zal deze ook nu niet kunnen doorgroeien naar het TCu- of Cb-stadium. Later woensdagmiddag en -avond bij de tweede hoogtetrog weer wat meer Cu/Sc op nadering van de volgende hoogtetrog.

Neerslag:
Bij het koufront een zone met buiige regen of enkele buien, met kans op onweer. Woensdag na het wegtrekken van de buien in de ochtend verder droog.

Zicht:
Vanochtend vroeg in het noordoosten en oosten plaatselijk grondmist of mistbanken. Verder goede zichtcondities. Op het koufront buien mogelijk kortdurend teruglopend.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 06/08/2024 06.10 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten