23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

31-07-2024 18:16 | KNMI | m.b.t. 31-07-2024 t/m 01-08-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 01 augustus 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 31/07/2024 18.16 uur LT.

Synoptische situatie:

Een centrum van een hoog ligt midden boven de Noordzee en verandert maar weinig van plaats. Een thermisch laag ligt boven het noordwesten van Frankrijk. Rond dit laag is zeer warme en onstabiele lucht aanwezig waarvan de voorste begrenzing net tot over het zuiden van ns land reikt. Rond het eerder genoemde hoog stroomt in de onderste niveaus iets drogere en wat minder warme lucht over een groot deel van ons land uit. Het thermische laag trekt over België naar Duitsland en schampt het zuidoosten van ons land. De onstabiele lucht kan rond dit laag iets verder naar het noorden opdringen. Donderdagavond trekt het laagje verder oostwaarts over Duitsland en krijgt ons gehele land weer te maken met aanvoer van iets drogere en wat minder warme lucht rond het hoog boven de Noordzee. In de bovenlucht trekt morgen een trog oostwaarts over Frankrijk en de Benelux en levert vooral daar waar de warme vochtige lucht aanwezig is stevige onweersbuien op.

Modelbeoordeling:

Het zwaartepunt van de convectie bevindt zich in de warme, onstabiele lucht en lijkt toch vooral ten zuiden van ons land te blijven, hoewel het zuidoosten mogelijk er net nog iets van meekrijgt. Aandachtspunt is dan vooral de vele neerslag die er in korte tijd kan vallen. In de Limburgse heuvels, maar met name in de gebieden eromheen boven België en Duitsland is dit voor morgen een serieus aandachtspunt. 20-40 mm in korte tijd is goed mogelijk, zeer plaatselijk mogelijk nog meer. Lokale wateroverlast is dan niet uit te sluiten.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx tussen 20 graden in het noordelijk kustgebied en plaatselijk 26 landinwaarts daar waar de zon er goed bij komt.

Wind:
Geen bijzonderheden. Windstoten bij de buien lijken voor ons aandachtsgebied geen issue te zijn. Geen enkel signaal in de modellen.

Bewolking:
Inmiddels weer veel opklaringen maar boven de zuidelijke helft wat restanten van Cb's. Verder lijkt het erop dat er komende nacht nog wel hoge en middelbare bewolking overtrekt, afkomstig van de forse onweerscomplexen boven Frankrijk. Morgen overdag boven het zuiden kans op enkele Cb's, of restanten ervan. Veel noordelijker dan de grote rivieren lijken deze niet te komen. In het geval er wel een goed ontwikkelde Cb over het zuid(oost)en van het land trekt, zal deze een top van ca. FL400 kunnen hebben. In de nacht naar vrijdag steeds meer opklaringen en in het zuidoosten mogelijk St agv stuw.

Neerslag:
Modellen geven weinig houvast over waar, wanneer en hoeveel neerslag er gaat vallen. Wat wel duidelijk is, is dat de meest onstabiele lucht boven Noord-Frankrijk en België aanwezig is. Het zuidoosten krijgt daar mogelijk net nog iets van mee. Voor het zuiden dan ook een buienkans, mogelijk met onweer, wat verder naar het noorden komen mogelijk nog wat buienrestanten voor, maar dan zonder onweer. In het noorden blijft het droog. Hoogste CAPE-waardes blijven ten zuiden van ons land, maar daar dan wel waardes van boven de 2000 J/kg (Harmonie). Voor het zuiden blijft er volgens Harmonie niet meer dan 1000 J/kg over met een effectieve schering die niet boven de 20 kn uitkomt. Multicells.

Zicht:
Goede zichtcondities, in een bui matig, in het zuiden mogelijk slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 31/07/2024 18.16 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten