08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-07-2024 05:35 | KNMI | m.b.t. 23-07-2024 t/m 24-07-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 24 juli 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 23/07/2024 05.35 uur LT.

Synoptische situatie:

Grootschalig gezien hebben we te maken met een westelijke (zonale) stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een primair laag ten noorden van de FIR trekt oostwaarts en bereikt vanmiddag het noorden van Denemarken. Bijbehorend NNO-ZZW georiënteerd koufront ligt boven het noordwesten en blijft tot vanochtend boven de noordwestelijke helft van ons land slepen, waarna het weer verder oostwaarts beweegt. Dit koufront is verbonden aan het warmtefront van een secundair laag boven de Ierse Zee, dat eveneens oostwaarts trekt en opvult. Het occlusiepunt van het frontale systeem bij dit secundaire laag trekt vandaag tussen 08 en 13 UTC van zuidwest naar oost over ons land. Het primaire laag heeft dan Denemarken bereikt en in een noordwestelijke stroming trekt vervolgens de backbent-occlusie van het secundaire laag over de zuidelijke helft van het land. Vanavond bereikt de backbent-occlusie van het primaire laag het noordwesten en verlaat in de loop van woensdagochtend het zuidoosten. Op hoogte trekt een brede trog dinsdag overdag oostwaarts over ons aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:

De grenslaagbewolking wordt duidelijk beter door Harmonie weergegeven, EC is zoals gewoonlijk te optimistisch. Verder zijn er alleen kleine verschillen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vandaag bij de buien mogelijk uitschieters van 20-25 kn, vrijwel uitsluitend door water loading.

Bewolking:
Bij het "primaire" koufront een mix van stratiforme en convectieve bewolking, met toppen tot ca. FL120. Met name boven zee ook St-bewolking. Bij het secundaire frontale systeem wat verder landinwaarts ook een St-signaal. Vandaag overdag Cb's met toppen tot ca. FL200, in de middag verder landinwaarts doorschietend tot ca. FL330 plaatselijk in het oosten (zie progtemps EHTW). Bij de "primaire" backbent-occlusie vanuit het noordwesten weer een gebied met veelal gelaagde Sc-bewolking met op de Noordzee ook St-bewolking.

Neerslag:
Eerst nog hoofdzakelijk stratiforme neerslag, grotendeels door coalescentie dus ook motregen. Onder invloed van de hoogtetrog wordt de neerslag in toenemende mate convectief van karakter, er zijn landinwaarts ook onweersbuien te verwachten. MUCAPE in EC plaatselijk ca. 700 J/kg, effectieve schering 15-20 kn, convectiemodus multicel. PW vanmiddag landinwaarts ca. 30 mm met een redelijke treksnelheid van ca. 25 knopen, waardoor extreme uursommen niet te verwachten zijn. We gaan nu uit van 10-20 mm in een uur tijd (zoals Harmonie ook al meerdere runs achtereen berekent), plaatselijk in met name het oosten. Daar is dan ook een kans op kleine hagel. Qua randverschijnselen vind ik het nog te dun voor code geel. Bij de "primaire" backbent-occlusie vanavond wat coalescentieneerslag.

Zicht:
Goed zicht, in motregen en in buien matig tot lokaal slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 23/07/2024 05.35 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten