22/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-07-2024 05:49 | KNMI | m.b.t. 20-07-2024 t/m 21-07-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 21 juli 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 20/07/2024 05.49 uur LT.

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een hoog boven de Oostzee voert een zuidoostelijke stroming continentaal tropische lucht aan. Een zwakke hoogtetrog boven het noordoosten verlaat spoedig het land. Op hoogte zien we vandaag verder vooral warmteadvectie in een zwak cyclonaal patroon. In de ochtend bereikt een (deels) thermische vore het zuidwesten en deze trekt in de loop van de dag naar het midden. In de loop van de avond trekt de vore verder naar het noordoosten, waar deze in de nacht naar zondag opvult. Ondertussen bereikt een volgende (frontale) vore het zuidwesten, om in de loop van zondagochtend noordoostwaarts over het land te bewegen. Deze vore hoort bij een zwak koufront en markeert de voorste begrenzing van een iets minder warme en vochtige maritieme luchtsoort. Pas halverwege zondagmiddag bereikt het echte polaire front de westkust, om in de loop van de zondagmiddag en -avond het land oostwaarts te passeren, waarna van oorsprong maritiem polaire lucht binnenstroomt. Op hoogte passeert het koufront pas in de avond, in een wat sterker cyclonaal hoogtepatroon.

Modelbeoordeling:

Ten aanzien van de convectie vandaag zijn er nog steeds aanzienlijke onzekerheden. Convergentie in de vore lijkt aanvankelijk de belangrijke forcering te zijn. Als er eenmaal buien zijn dan is de outflow hiervan ook weer een forcering voor nieuwe buien. In EC ontstaan de eerste buien in de vore boven België al vroeg in de middag, waarna deze op de outflow nog tot het midden van het land propageren en daar al vroeg in de avond op te lossen. In UWC ontstaan de buien later in de middag of pas tegen de avond boven het zuiden en bewegen deze vervolgens enigszins organiserend op de outflow boundary noordwaarts, om in de nacht pas boven het noorden in te zakken. We houden een middenweg aan, waarbij regionalisering erg lastig blijft gezien de matige organisatie van de buien. De criteria voor geel lijken te worden gehaald, met genoeg CAPE voor hagel en verdamping onderin voor windstoten. De code oranje criteria lijken (nog) niet in beeld te komen. Bij de tweede vore berekenen de modellen opnieuw onweersbuien, aanvankelijk met meer schering en dus organisatie. Naar het oosten echter lijken de randverschijnselen snel af te nemen, bovendien is de grenslaag dan ontkoppeld. Zondag overdag is oost van het polaire front nog diepe convectie mogelijk vanaf de grond, mits het genoeg opwarmt. Het koufront op hoogte is vooral herkenbaar aan band met (lage) stratiforme bewolking.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag overdag duidelijk meer zon en op veel plaatsen 30-32°C. Van Zuidoost-Friesland tot aan omgeving Doetinchem zien we in Harmonie wel een strook met regionaal te lage latente warmtefluxen (te droge bodem), waardoor de Tx in dat gebied waarschijnlijk aan de hoge kant is. De dauwpunten liggen met 18-20 graden erg hoog. Achter de vore enige afkoeling maar nog wel hoge dauwpunten. Zondag pas achter het grondkoufront sterk dalende dauwpunten en ook dalende temperaturen, daar vooruit wordt het landinwaarts waarschijnlijk nog zomers warm.

Wind:
Bij de buien later vanmiddag en vanavond uitschieters tot ongeveer 40 kn. Windstoten worden voornamelijk veroorzaakt door verdamping, maar ook door water loading (PW 40 mm). Bij buien in de nacht naar zondag mogelijk nog uitschieters van ca. 30 kn. Bij buien zondagmiddag in het oosten uitschieters van 20-25 kn.

Bewolking:
Vandaag eerst weinig bewolking. In de loop van de middag ontwikkeling van plaatselijke diepe convectie met een hoge basis, rond 5000 vt. Toppen FL400. Verder vooral tot en met passage van het polaire front kans op CB's vanaf enige hoogte, zondag overdag in het oosten en noordoosten mogelijk nog vanaf de grond, met toppen van ca. FL350. Verder zondagochtend ochtend vooral in het zuidoosten kans op turbulentie-stratus. Achter het polaire front ook een zone met lagere wolkenbases en mogelijk stratus, vooral boven zee.

Neerslag:
Zie ook de modelbeoordeling. MUCAPE vanmiddag/vanavond 1000-1500 J/kg in EC, 2000+ J/kg in Harmonie. Effectieve schering is overwegend 15-20 kn (het hoogste in het westen), dus voornamelijk pulse buien en multicellen. Lokale effecten (outflows) kunnen plaatselijk voor hogere schering en ook forcering van nieuwe buien zorgen. Vanwege de vrij hoge CAPE kan er ondanks beperkte windschering wel hagel optreden. Plaatselijk valt veel neerslag in korte tijd: PW ligt rond 40 mm en de treksnelheid is niet groot (15-20 kn), we gaan uit van plaatselijk 20-40 mm, mogelijk zelfs zeer lokaal meer dan 40 mm. Zowel in EC als UWC ontwikkelen zich zondagmiddag alleen langs de oostgrens nog buien van betekenis, die daar nog kortdurend vanaf de grond kunnen worden geforceerd. Schering ongeveer 20 kn, CAPE lokaal 500-1000 J/kg. Dan ook nog onweerskansen, maar weinig kans op noemenswaardige randverschijnselen.

Zicht:
In buien matig tot slecht zicht. In de nacht naar zondag landinwaarts vooral nabij de vore kans op nevel en wellicht zelfs een mistbank. In de vore boven zee mogelijk ook wat teruglopend zicht.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 20/07/2024 05.49 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten