18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-07-2024 06:10 | KNMI | m.b.t. 12-07-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 13 juli 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 12/07/2024 06.10 uur LT.

Synoptische situatie:

Op hoogte houden we te maken met een zuid- tot zuidwestelijke stroming aan de oostflank van een complex hoogtelaag met kernen boven de Britse Eilanden en de noordelijke Noordzee. Aan de grond bevinden we ons aanvankelijk in een zadelgebied tussen een opvullend laag boven het noorden van de Noordzee en een laag nabij Parijs. Rond het laag bevinden zich nog een tweetal occlusierestanten. Een eerste restant ligt boven het noordwesten en wordt boven het westen min of meer stationair. Een volgende is om het laag gedraaid en bereikt later vanavond het noorden van de FIR. Het golvende polaire front ligt ten zuidoosten van ons. Een actieve golf in dit front schampt in de voege ochtend het uiterste zuidoosten. Over het westen loopt vanmiddag een kortgolvige hoogtetrog. Het laag diept overdag verder uit en trekt naar het (noord)westen van Duitsland, waardoor de stroming onderin noordelijk wordt. De uitslaande golf occludeert boven het oosten van ons land en de eerder genoemde ingedraaide occlusie wordt ingevangen boven het westen van de FIR en bereikt in de nacht naar zaterdag onze westkust. Zaterdag in de loop van de dag trekt het laag via Denemarken naar de Vissersbank.

Modelbeoordeling:

De interactie tussen de uitslaande golf en het rondtollende hoogtelaag maakt de verwachting synoptisch gezien onzeker. Met name de neerslagverwachting maar ook de verwachte grenslaagbewolking zijn enigszins onzeker. De laatste paar runs van EC en UWC leggen het zwaartepunt van de neerslag nog steeds boven het uiterste zuidoosten en oosten. Naar het westen toe is de kans op grote hoeveelheden beduidend minder. De warme sector blijft in deze laatste run weer oostelijk van ons aandachtsgebied en daarmee ook de actievere neerslag (onweersbuien). Zaterdag wordt de onzekerheid over de positie van het laag groter, evenals de gradient aan de flank van het laag.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Overdag koel door de vele bewolking, neerslag en noordelijke wind.

Wind:
Aan de westflank van het laag staat een 6 Bft, maar deze blijven waarschijnlijk buiten onze districten. Eventuele vlagen lijken lijken voor ons aandachtsgebied niet echt een issue te zijn. We zien dat UWC wel wat vlagerigheid (rond 30 kn) bij de langs schampende buien geeft. Zaterdag is de onzekerheid m.b.t. de koers en intensiteit van het laag groot. Rondom het laag lijkt in ieder geval een duidelijke 6 Bft te staan in onze kustdistricten.

Bewolking:
Bij de occlusierestanten boven zee ST, ook bij het laag. Bij de frontale golf een dik pakket stratiforme bewolking, met nabij het occlusiepunt ook ingebedde convectie en bij het occluderende deel geleidelijk op steeds grotere schaal ST. Dit lijkt vooral het zuidoosten en uiterste oosten te beïnvloeden. Zaterdag in de nanacht en ochtend in de zuidoostelijke helft op uitgebreide schaal (turbulentie)ST. Zaterdag aan de zuidflank van het laag boven land cumuliforme bewolking met TC/Cb, in het oosten in de middag mogelijk toppen tot FL200-250.

Neerslag:
Bij de frontale golf regen, met nabij het occlusiepunt ook ingebedde buien. Diepe onstabiliteit blijft boven Duitsland, kans op onweer is uiterst klein binnen onze landsgrenzen. Grootste kans op >20 mm regen op vrijdag lijkt weggelegd voor het uiterste oosten/zuidoosten. UWC komt daar de laatste runs met 10-20, lokaal 20-40 mm. Morgen overdag enkele buien boven land. CAPE gaat naar 500-1000 J/kg in het uiterste oosten, schering is klein, ca. 10 knopen, single cells. Dan is er ook een kleine kans op onweer.

Zicht:
Goed, in neerslag teruglopend.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 12/07/2024 06.10 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten