08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-06-2024 05:47 | KNMI | m.b.t. 29-06-2024 t/m 30-06-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 30 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 29/06/2024 05.47 uur LT.

Synoptische situatie:

Een zwak hogedrukgebied heeft een centrum boven het noordoosten van Duitsland en schuift overdag door naar Polen. Het hoog heeft een westwaarts georienteerde uitloper tot over ons land welke in de loop van de dag ten noorden van ons land komt te liggen. De stroming in de onderste niveaus is aanvankelijk zwak maar wordt later vandaag geleidelijk noordoostelijk. Verder zien we een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Frankrijk noordoostwaarts bewegen richting Duitsland, alwaar het vanavond en in de nacht naar zondag overheen trekt. Op hoogte wordt het laag gevolgd door een kortgolvige hoogtetrog, deze trekt in de nacht naar zondag over de Ardennen en Luxemburg noordoostwaarts. Aan de noordoostflank van het laag trekt een warmtefront langzaam noordwaarts en stagneert vanavond aan de grond ZW-NO georienteerd in de buurt van Zuid-Limburg en in de nacht naar zondag langs de oostgrens. Op enige hoogte komt de warme lucht wat verder westwaarts over het zuidoosten en oosten te liggen. Zondag overdag beweegt het front als koufront weer oostwaarts van ons land weg wanneer het laag boven Duitsland verder noordoostwaarts wegtrekt. In een noordwestelijke stroming wordt dan wat koelere maritiem polaire lucht aangevoerd. Later op zondag nadert er van het westen uit nog een zwak frontaal systeem, dat zondagavond oostwaarts over ons land beweegt, in de nacht naar maandag gevolgd door een hoogtetrog.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de zware convectie die gaat optreden aan de warme zijde van het warmtefront. De onzekerheid zit in hoe dicht de warme lucht bij het zuidoosten van ons land komt en welk deel van ons aandachtsgebied met zware convectie te maken krijgt. De afgelopen runs laten het noordwestelijk deel van de buiencluster duidelijk over het zuidoosten (vooral Limburg) noordoostwaarts trekken (mogelijk ook het en uiterste oosten van de Achterhoek en Twente). Naast stevig onweer zal vooral de neerslagintensiteit van belang worden, de PW-waarden in het zuidoosten zitten vanavond en vannacht tussen de 30-40 mm. UWC0 berekent op een aantal plaatsen in Limburg uursommen boven de 20 mm en in 2 a 3 uur tijd hoeveelheden van 30-50 mm. Eventuele wateroverlast in vooral de Limburgse heuvels is dan ook een aandachtspunt. De (zeer) zware windstoten lijken duidelijk voor de Ardennen en Luxemburg te zijn en verder Duitsland in, daar ontstaan de buien dieper in de warme lucht en waarschijnlijk vanaf de grond. De convectie boven het zuidoosten van ons land speelt zich zeer waarschijnlijk af vanaf enige hoogte (vanaf ca. 6000 vt), (zeer) zware windstoten zijn daarom voor ons veel minder waarschijnlijk. Desondanks moeten we vandaag opletten of de warme lucht en zware convectie in de modellen niet nog dichterbij komen, dan zouden de (zeer) zware windstoten voor Limburg wel weer relevant kunnen worden. Voor Limburg geven we voor vanavond en het begin van de nacht naar zondag alvast een code geel uit voor onweer, met daarbij de nadruk op de hoeveelheid neerslag in korte tijd. Eventueel opschalen of uitbreiden van de waarschuwingen zal op een later moment besloten moeten worden. De timing en activiteit van het zwakke frontale systeem later op zondag en de hoogtetrog in de nacht naar maandag is nog onzeker.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag op veel plaatsen zomers warm, alleen in de kustgebieden blijft de temperatuur enkele graden achter. EC heeft bij deze zonnige condities steevast een negatieve bias van 1-2 graden, een bekend gegeven. Op zondag liggen de maxima beduidend lager met waarden rond de 20°C.

Wind:
Tot en met vanmiddag weinig bijzonderheden. Vanavond bij de onweersbuien in Limburg waarschijnlijk geen zware windstoten, voorlopig gaan we uit van uitschieters tot ca. 30 kn. Verder ten zuidoosten van ons land zien we boven de Ardennen en Luxemburg en later ook in Duitsland plaatselijk uitschieters tot boven de 60 kn en in een groter gebied boven de 40 kn. Op zondag verder geen bijzonderheden meer.

Bewolking:
Op de Noordzee in het noordelijk deel van de FIR actueel Sc-velden, boven land weinig bewolking. Op nadering van het warmtefront in het zuiden wat velden hoge en middelbare bewolking. In de avond in het zuidoosten dikkere frontale bewolking met geleidelijk meer verscholen Cb's, de structuur van de bewolking bij het berekende buiencluster in het model doet sterk denken aan een MCS-structuur, waarvan het meest actieve deel dan net ten zuidoosten van ons land langs trekt. De basis van de Cb's boven Limburg ligt ongeveer op 7000 vt, de toppen reiken afgaande op de progtemp van EHBK tot FL380, maar met overshooting tops mogelijk tot boven FL400. Verder zien we langs het warmtefront in de nacht naar zondag ook geleidelijk een smalle zone met St-bewolking ontstaan, welke net Zuid-Limburg kan schampen en in de loop van de nacht ook het oosten van de Achterhoek en Twente. Zondag overdag naast wat zon geleidelijk ook weer meer bewolking, naast Cu-bewolking geleidelijk ook steeds meer Sc- en Ac-bewolking op nadering van het zwakke frontale systeem.

Neerslag:
Tot en met vanmiddag droog. Vanavond op het warmtefront buiige regen boven het zuidoosten, en geleidelijk ook toenemende kans op onweersbuien. De forcering komt vooral van een maximum van warmte-advectie langs het warmtefront in combinatie met een PVA-maximum aan de voorzijde van de kortgolvige hoogtetrog. MUCAPE-waarden boven het zuiden van Limburg in de avond rond 1000-1500 J/kg. De effectieve schering ligt tussen 20-30 kn, convectiemodus multicell. Meer ten zuidoosten van ons land zien we MUCAPE-waarden van ruim boven de 2000 J/kg (plaatselijk boven de 4000 J/kg) en een effectieve schering van 30-40 kn, plaatselijk meer dan 40 kn. Ten zuidoosten van ons land (slechts enkele tientallen kilometers) dus kans op supercells en boogecho's, deze zijn ook mooi zichtbaar in de pseudo-radarplaatjes, ook de zeer zware windstoten zijn daaraan gekoppeld. Voor Limburg ligt naast onweer de aandacht dus vooral op de hoeveelheid neerslag (zie ook modelbeoordeling), maar ook hagel is waarschijnlijk. De zware buien schampen mogelijk dus ook nog het uiterste oosten van ons land, Achterhoek en Twente. In de loop van de nacht wordt de neerslag nabij de frontale zone steeds meer stratiform, al blijft de kans op een ingebedde bui bestaan. Zondag overdag eerst droog, later in de middag en avond van het westen uit af en toe regen, timing en intensiteit zijn zoals gezegd nog onzeker.

Zicht:
In de vroege ochtend plaatselijk wat grondmist, lost snel op. Verder hebben we tot en met vanmiddag te maken met goede zichtcondities. Vanavond en komende nacht in zwaardere buien matige tot slechte zichten. Zondag overdag in de polaire lucht goede zichten, later in neerslag mogelijk weer matig.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 29/06/2024 05.47 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten