18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

27-06-2024 14:35 | KNMI | m.b.t. 27-06-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 28 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 27/06/2024 10.47 uur LT.

Synoptische situatie:

Een zadelgebied op 500 hPa beweegt oostwaarts, waarna de stroming op hoogte zuidwestelijk en enigszins cyclonaal wordt aan de zuidoostflank van een laag dat later vandaag bij Schotland terechtkomt. Een thermische vore boven het uiterste (noord)oosten trekt de komende uren oostwaarts richting Duitsland. Ten westen van de vore wordt de stroming zuidwestelijk. Een frontale zone (koufront gevolgd door occlusie) behorend bij het Schotse laag ligt boven de Britse Eilanden, trekt oostwaarts en neemt daarbij sterk in activiteit af. Het inactieve koufront bereikt tegen de avond het westen en verlaat aan het einde van de avond het oosten. Het koufront wordt op de voet gevolgd door een inactieve occlusie in de nacht en vroege ochtend. Na passage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Morgen overdag bouwt van het zuidwesten uit een zwakke rug op boven het westen, die zich in de avond over het hele land uitbreidt.

Modelbeoordeling:

De grote onzekerheid deze periode zit in het al dan niet ontstaan van diepe convectie in het (zuid)oosten. De vore vormt de eerste mogelijkheid tot het ontstaan voor buien en zal zich dan waarschijnlijk net oost van onze landsgrenzen bevinden, al ben ik daar voor het uiterste oosten en noordoosten nog niet helemaal zeker van vanmiddag. Door thermische invloeden kan de vore wat gaan treuzelen. Het koufront (de frontale vore) kan een tweede aanzet vormen vanavond, in het oosten en zuidoosten. De progtemps voor enkele stations in het oosten van het land zijn echt op het randje; of het blijft een Cu of TCu, of het wordt een Cb met toppen tot bijna FL400. Waarbij het de vraag is of de onstabiele luchtdeeltjes voorbij een inversie rond 8000 vt kunnen komen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag en morgen vanwege de aanlandige wind het warmst landinwaarts.

Wind:
In de loop van de middag en avond mogelijk ZW 6 aan de zuidwestkust. Vanwege kou-advectie na frontpassage blijft de wind vanavond lang vlagerig. Bij buien kans op windvlagen tot 60 km/uur, mogelijk ook a.g.v. buien boven Duitsland.

Bewolking:
Velden SC/AC, toppen 8000-9000 vt. Boven het uiterste oosten en zuidoosten kans op een enkele TCu/Cb met toppen beginnend met FL150-200, maar richting de Duitse grens mogelijk snel verder doorschietend naar FL350-400. Achter de occlusie morgen overdag Cu onder een subsidentie-inversie rond 6000 vt, waarschijnlijk straatvorming.

Neerslag:
Zie ook de modelbeoordeling. Vanmiddag in het uiterste oosten en noordoosten, vanavond in het (zuid)oosten, kans op een bui, mogelijk met onweer (en hagel). Tot aan de koufrontpassage zijn de CAPE-waarden fors, vanavond iets afnemend. De schering blijft beperkt. Morgen overdag droog.

Zicht:
Goed, in een bui matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 27/06/2024 10.47 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten