18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-06-2024 06:03 | KNMI | m.b.t. 20-06-2024 t/m 21-06-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 21 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 20/06/2024 06.03 uur LT.

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een uitloper net noord van de Wadden richting Noord-Duitsland en Polen. De stroming is noordoostelijk en wordt op nadering van een (thermisch) laag boven Frankrijk geleidelijk cyclonaal. De aangevoerde lucht is van polaire origine. Op hoogte is de stroming zuidelijk tussen een hoogterug boven Centraal Europa en een hoogtelaag boven Spanje en de Golf van Biskaje. Het laag dat boven Frankrijk ontstaat trekt N(NO)-waarts en trekt in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend over het uiterste oosten van ons land. Bijbehorende ZW-NO georienteerde frontale zone trekt op hoogte en de loop van de middag en avond als warmtefront over de zuidoostelijke helft van ons land. Aan de grond komt donderdag in de loop van de avond mogelijk alleen het zuidoosten net even in de warme lucht. Na passage van het laagje draait de stroming naar noord tot noordwest en trekt de frontale zone als koufront oostwaarts. Later op vrijdag trekt het laag richting Denemarken en nadert van het westen uit een rug.

Modelbeoordeling:

Aanvankelijk zijn er nog weinig verschillen tussen de diverse modellen. Vanaf donderdagmiddag zien we verschillen ontstaan in het ontstaan van buien vanaf hoogte (a.g.v. warmteadvectie), vanaf de grond lijkt het vooralsnog niet te lukken. De koers en snelheid van het laagje is nog steeds behoorlijk onzeker: de laatste runs neigen naar een koers langs onze oostgrens of net oost daarvan, maar de EC18 is weer een stuk westelijker en enkele uren trager dan zijn voorganger. De neerslag lijkt duidelijk gekoppeld aan de frontale zone: aan de noordkant van het laag vooral door warmte-advectie, aan de westkant wordt de toename in activiteit vrijdag later in de nacht en ochtend waarschijnlijk mede veroorzaak door PVA gekoppeld aan de jet streak/het hoogtelaag. EC laat met de westelijker koers de temperatuur in het oosten vrijdag ruim boven de 20 graden oplopen, met de mogelijkheid van convectie vanaf de grond, overige modellen doen dit nu niet, voorlopig houden we dit als aandachtspunt.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vrijdag een onzekere temperatuurverwachting. de Harmonies komen in de frontale neerslag niet hoger dan een graad of 15, maar mogelijk zijn deze wat te laag omdat er wat te weinig kortgolvige straling doorgelaten wordt. Daarbuiten kan het 18-22 graden worden, afhankelijk van de instraling.

Wind:
Aan de westflank van het laag mogelijk een NW 6 in het noordelijk kustgebied/Duitse Bocht. De buien komen niet vanaf de grond en significante windstoten verwachten we vanwege de stabiele opbouw niet. De diverse modellen geven daarvoor ook geen indicatie.

Bewolking:
Overdag van het zuiden uit middelbare en hoge bewolking die geleidelijk onstabiel wordt (a.g.v. warmteadvectie). Vanaf het begin van donderdagmiddag is er van het zuiden uit kans op TCu's of Cb's vanaf hoogte (6000-9000 vt) met toppen tot FL200-250, vooral boven het zuidoosten en oosten. In het zuidoosten kunnen de toppen geleidelijk nog wat hoger komen, richting FL300-350. In de frontale zone laat UWC en in veel mindere mate ook EC in de nacht van donderdag op vrijdag de vorming van St zien in vooral het oosten en zuidoosten. Verder aan de westflank van het laag ook veel stratiforme bewolking. Vrijdagmiddag west van de frontale zone sterk verbeterende condities. In het uiterste oosten is in het EC-scenario met de hoogste temperaturen een Cb vanaf de grond mogelijk tot FL300-350. Omdat EC hierin alleen staat gaan we hier nog even niet van uit.

Neerslag:
Donderdagmiddag van het zuiden uit kans op wat (convectieve) neerslag uit middelbare bewolking. Donderdagavond kan het in het zuidoosten op wat uitgebreidere schaal tot convectie komen, maar eveneens niet vanaf de grond. Dit lijkt te koppelen een WA-maximum bij het binnenkomende warmtefront. CAPE is dan alleen significant in het uiterste zuidoosten met ca. 500 (EC) J/kg. Harmonie-waardes zijn daar ca. 1000 J/kg. Effectieve schering is niet groot, 15 tot max. 25 knopen. Aan de westflank van het laagje zien we overwegend stratiforme neerslag, waarin de opbouw hier en daar potentieel onstabiel is, echter met minimale CAPE. Dit levert dan gebieden met buiige regen op, waarvan de locatie nu nog behoorlijk onzeker is. Neerslagsommen kunnen regionaal behoorlijk groot zijn, 20-30 mm, lokaal mogelijk ca. 40 mm. Aandachtspunt is dus eventuele convectie vanaf de grond (zie modelbeoordeling). In dat geval is de schering mogelijk fors, met 35-40 knopen (EC) dan mogelijk forse multi-cel of zelfs een super-cel.

Zicht:
In de polaire lucht goede zichtcondities. Vannacht in het noorden mogelijk enkele ondiepe mistbanken a.g.v. uitstraling en de nabijheid van de rug. In intensieve neerslag matig zicht.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 20/06/2024 06.03 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten