18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-06-2024 05:32 | KNMI | m.b.t. 18-06-2024 t/m 19-06-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 19 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 18/06/2024 05.32 uur LT.

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een grootschalige hoogtetrog voert een zuidwestelijke stroming polaire lucht aan. Een laag ligt boven de noordelijke Noordzee, trekt langzaam noordoostwaarts en komt vandaag overdag boven de Noorse Zee te liggen. Rond dit laag bevindt zich ook een ingedraaide occlusie, die actueel nog net het uiterste noordwesten van de FIR schampt. Een barocliene zone boven het noorden van Frankrijk en het westen van Duitsland (ongeveer theta-w 850 hPa 13°C) is min of meer stationair, van tijd tot tijd trekken stabiele golven in deze zone noordoostwaarts. Een golf met duidelijk warmere lucht (theta-w 850 hPa 16 °C aan de warme kant) trekt vanmiddag en -avond over de Ardennen noordoostwaarts. Het (uiterste) zuidoosten komt waarschijnlijk net niet aan de warme kant terecht. Aan de noordwestzijde van deze golf wordt de stroming helemaal onderin al noordelijk, doordat een uitloper van het Azorenhoog boven Schotland sturend wordt. Hierdoor komen de restanten van de occlusie in de avond het noorden van de FIR binnen, om in de nacht naar woensdag het noorden van het land te bereiken. Woensdag wordt de stroming noordelijk en tegen de middag bereikt een volgende zwakke occlusie het noorden van het land, met daarachter drogere lucht.

Modelbeoordeling:

De modellen worstelen actueel al met de oplevende neerslagactiviteit (a.g.v. warmteadvectie) aan de noordflank van de frontale golf en missen een groot deel van de neerslag boven België en Zuid-Nederland. We gaan er dan ook vanuit dat er vanochtend al wat buiige regen zal voorkomen in de zuidoostelijke helft, de 18Z EC en UWC zijn wat dat betreft het meest bruikbaar. De zwaarste onweersbuien bevinden zich aan de warme kant van het polaire front en lijken ons land vanmiddag net niet te bereiken (<10% kans). Niettemin verwachten de modellen wel plaatselijk 30-50 mm in 6-12 uur tijd. Dit gaat om neerslag uit ingebedde regenbuien aan de koele kant van de frontale zone. Het gaat hier voornamelijk om het zuidoosten. Mochten de zwaarste onweersbuien Limburg net wel bereiken, dan is er kans op (zeer) zware windstoten, forse hagel en veel onweer, gezien de sterke organisatiegraad (veel schering). EC onderschat waarschijnlijk de vorming van lage bewolking in het zuidoosten later vandaag en ook de kans op stratus bij de eerste occlusie. EC overschat dan weer de ondiepe convectie bij de tweede occlusie i.c.m. dagelijkse gang boven land. De vannacht ontstane lage bewolking actueel in de Duitse Bocht wordt het beste opgepikt door HA43 en UWC en hebben we inmiddels in de verwachting opgenomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen opmerkingen.

Wind:
Vanmiddag is er bij zware onweersbuien aan de warme kant van de golf kans op windstoten van 75-100 km/u, maar het is dus onwaarschijnlijk dat die ons land zullen bereiken. Mocht de buiigheid aan de koele kant fors uitvallen dan is er in het zuidoosten wel kans op vlagen tot maximaal 60 km/uur.

Bewolking:
Vanochtend dus wat lage bewolking in de Duitse Bocht. Aan de noordwestkant van de golf een (hoge) laag stratiforme bewolking met aan de warme kant convectieve bewolking, de tophoogte hangt af van hoe noordelijk de warme lucht komt, hierin toppen tot FL300-350. Waarschijnlijk komen de toppen binnen de landsgrenzen niet hoger dan FL200. Ook zien we in de loop van de middag en avond een toenemend St-signaal aan de koele kant van het front. Bij het occlusierestant vanuit het noorden vanavond neemt de kans op St eveneens toe. Bij de occlusies toppen tot 5000-7000 vt, net dik genoeg voor wat lichte neerslag. Achter de tweede occlusie alleen nog goede wolkencondities. (Actueel zijn er trouwens lichtende nachtwolken te zien laag boven de horizon, voor de liefhebbers)

Neerslag:
Vanochtend in de zuidoostelijke helft af en toe wat buiige regen. Voor de neerslag vanmiddag en vanavond is er een aanzienlijke onzekerheid. De forcering is vooral warmte-advectie tussen de grond en 850 hPa. De schering varieert in het zuidoosten tussen 25 en 40 kn, afhankelijk van de tophoogte en uitvoer. CAPE maximaal rond 1000 J/kg in het zuidoosten, elders veel minder. Er is dus goede organisatie mogelijk, met boven België en Duitsland vermoedelijk supercells. Hoewel de grote hagel en zware windstoten ons land waarschijnlijk missen, is er wel kans op veel regen in de zuidoostelijke helft; plaatselijk 30-50 mm. Woensdagochtend bij beide occlusies wat lichte deels convectieve neerslag (vermoedelijk alleen coalescentie).

Zicht:
Goed, in de vroege ochtend eerst nog nevel of een mistbank. Verder in neerslag lokaal matig en in een zwaardere bui mogelijk slecht. Ook komende nacht in opklaringen mogelijk de vorming van nevel of een mistbank. Boven zee mogelijk matig zicht bij en zuid van de eerste occlusie.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 18/06/2024 05.32 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten