08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-06-2024 05:45 | KNMI | m.b.t. 16-06-2024 t/m 17-06-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 17 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 16/06/2024 05.45 uur LT.

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied is min of meer stationair bij het noorden van de Britse Eilanden. Aan de zuidoostflank voert een zuidwestelijke stroming in onze omgeving maritiem polaire lucht aan. Een occlusie, herkenbaar aan een band met bewolking en hogere theta-w dan de omgeving, sleept boven het zuidoosten. Een kortgolvige hoogtetrog beweegt vanmiddag over het noordwestelijk kustgebied noordoostwaarts. Tegelijkertijd trekt een randstoring over België oost- tot noordoostwaarts, waardoor ook de restanten van de slepende occlusie tijdelijk worden opgetild. Rond het laag bevindt zich ook een ingedraaide occlusie, die van tijd tot tijd het noordwesten van de FIR schampt. Maandag overdag wordt de stroming tijdelijk iets meer zuidelijk en stroomt er warmere lucht het zuidoosten binnen. In combinatie met een cyclonale (boven)stroming en de mogelijke passage van een kortgolvige hoogtetrog, resulteert dat in een opleving van de buienactiviteit. Maandagavond wordt de stroming weer westelijker.

Modelbeoordeling:

De grootschalige patronen komen overeen. Zoals vaak is er in de EC uitvoer in de kuststrook actievere convectie dan in de div. Harmonie uitvoer. Qua wolkenbasis berekenen de Harmonies boven het noordwesten van de FIR van tijd tot tijd wat lage bewolking. EC doet dat niet maar was gisteren ook te optimistisch, we nemen een kans op. Boven land zien we in alle modellen een signaal, zowel vanochtend als maandagochtend.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Vandaag seinen voor 6 Bft. Maandag minder wind. Bij buien is er kans op vlagen; vanmiddag in de orde van 25-30 kn (aan de kust mogelijk 35 kn), maandag van ca. 20 kn.

Bewolking:
Bij de occlusie zowel stratiforme als convectieve bewolking, met toppen rond FL180. Verder meest convectieve bewolking aan de kust (geholpen door kustconvergentie) en boven zee, met toppen rond FL200. Vandaag overdag bij de trog Cb's, met toppen uitlopend van ca. FL150 in het zuiden tot FL250 in het noord(oost)en van de FIR. Vooral in het noorden en oosten van de FIR betekent dat een kans op onweer. Maandagnacht en ochtend opnieuw een mix van stratiforme en connectieve bewolking, met toppen tot FL250. Maandagmiddag verder landinwaarts mogelijk toppen van ca. FL300 en dus een grotere kans op onweer. Elders geleidelijk lagere toppen, tot ca. FL100 in het noordwesten van de FIR maandagmiddag,

Neerslag:
Cumulatief valt er de komende 36 uur zo'n 5-20 mm, plaatselijk mogelijk iets meer. Meer dan 25 mm / 24 uur zie ik echter niet in de modellen. Vanmiddag bij de hoogtetrog 500-1000 J/kg CAPE, boven land speelt dagelijkse gang een grote rol. Maandag wat hogere CAPE, tot 1000-1500 J/kg. Schering rond 20 kn, maandag rond 30 kn, dus dan goede organisatie. Bij de buien van maandagmiddag is er naast onweer ook kans op hagel.

Zicht:
In de nacht naar maandag kans op nevel a.g.v. uitstraling in opklaringen. De kans op mist lijkt klein. Verder in neerslag natuurlijk teruglopend.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 16/06/2024 05.45 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten