08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-06-2024 17:00 | KNMI | m.b.t. 14-06-2024 t/m 15-06-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 14/06/2024 17.00 uur LT.

Synoptische situatie:

Een laag boven de Britse Eilanden verandert weinig van plaats. Een NW-ZO georienteerde occlusie heeft inmiddels ons land gepasseerd. Erachter wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Vanavond zien we in het cyclonale stromingspatroon een intensivering van de convectie op passage van een trog, later in de nacht en in de ochtend op passage van een hoogtetrog. Zaterdag later in de middag en in de avond passeert een occlusierestant ons aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn redelijk consistent. Voor de convectie zijn er uiteraard detailverschillen. Op passage van bovenluchttrog zien we in EC enige St-signalen landinwaarts tevoorschijn komen. Harmonies geven veel minder. Opmerkelijk want vaak is dit andersom. Onweerssignalen op trogpassage komende avond zijn vooral in de Harmonies zichtbaar. Actueel wordt er

Aandachtspunten

Temperatuur:
Het blijft te koel voor de tijd van het jaar, met maxima morgen ongeveer 18 graden.

Wind:
Afnemende wind. Morgen overdag weer een toename en dan met name op passage van de occlusie in de kustprovincies 6-7 Bft met in het uiterste noordwesten een gebied met zware windstoten dat net langs schampt. Is heel kortdurend en vanwege de zuidelijke richting vooral boven zee.

Bewolking:
Vanavond en komende nacht bij de buien Cb's met toppen tot ca FL220. Morgen bij de occlusie een mengeling van gelaagde en convectieve bewolking met enkele Cb's met toppen tot max FL180.

Neerslag:
Geleidelijk meer buien met toenemende kans op onweer. Cape rond 700 J/Kg, effectieve schering rond 25 kn. Multicell. Ook later vannacht en in de ochtend op passage hoogtetrog enkele buien. Morgenmiddag en -avond bij de occlusie opnieuw buien. Lager Cape-waardes, minder hoge toppen. Kleinere kans op onweer.

Zicht:
Zichten zijn goed, in een bui matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 14/06/2024 17.00 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten