08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-06-2024 15:01 | KNMI | m.b.t. 09-06-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 10 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 09/06/2024 15.01 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het midden van Scandinavie is min of meer stationair. Een hoog boven de Atlantische Oceaan heeft een rug tot boven de zuidelijke helft van Nederland. De stroming is west tot noordwest en voert maritiem polaire lucht aan. Vanavond trekt een occlusierestant over de noordelijke helft en trekt de eerdergenoemde rug zuidoostwaarts. Een WNW-OZO georienteerde frontale zone ligt vandaag 18 UTC boven de Ierse zee. Onder invloed van een naderende hoogtetrog vanuit het noordwesten slaat hier een golf in uit. Komende nacht ontstaat op deze golftop een lagedrukgebiedje, dat maandagochtend via East Anglia richting onze (zuid)westkust trekt. Vervolgens trekt het laagje maandagmiddag ONO-waarts naar Twente over ons land en komt het maandagavond boven het noorden van Duitsland. Er lijkt ook interactie aanwezig met de linker-uitgang van een jet streak, waardoor het laag maandagochtend snel uitdiept .Aan de zuidwestzijde van het laagje ontstaat hierdoor een markante 'knijpzone' met een venijnig windveld dat in de loop van maandagmiddag mogelijk het zuidwesten aandoet. Na passage van het laagje wordt de stroming noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunten zijn de neerslag en de windstoten voor maandag. Alle modellen laten significante hoeveelheden zien voor maandag. EC heeft 70-80% kans op >20 mm regen in een strook van Noord-Holland via Flevoland naar Overijssel/Drenthe. De Harmonies en UWC0 zijn hiermee in overeenstemming, met plaatselijk zelfs neerslagsommen van ca. 40 mm. Wat de vorm en structuur van het lagedrukgebiedje betreft lijken de grote lijnen wel min of meer duidelijk: een uitdiepende kern met aan de zuidwestflank de ontwikkeling van een venijnig windveld. Soms ontstaat er in enkele Harmonie-versies nog een tweede laagje aan die zuidwestflank. De UWC0-run van 06 UTC heeft een dergelijk secundair laagje op de Belgische kust, met het windveld helemaal nabij de Belgisch Franse grens, terwijl HA40 de zwaarste windstoten van 90-100 km/uur tegen de grens van Zeeuws Vlaanderen berekent. In de opeenvolgende runs zien we dus nog wel behoorlijke verschillen in de precieze positie en timing van het windveld. De grootste kans daarop lijkt weggelegd voor Zeeland. ECEPS geeft ca. 40% kans op windstoten van >75 km/uur in Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden. KEPS zit in min of meer hetzelfde gebied met 50-60% kans. Zit tegen code geel aan. Mogelijk gaan de kansen de komende runs nog wat omhoog als de onzekerheid over de precieze locatie minder wordt.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In langdurige neerslag maandag niet warmer dan een graad of 12, in het noorden in de middag mogelijk zelfs nog afkoelend naar een graad of 10.

Wind:
Aan de westkant van het laag van maandagmiddag N/NW 6-7 Bft in de zuidwestelijke kustdistricten en in de loop van maandagmiddag en maandagavond 6 Bft op de zuidelijke Noordzee. Hierbij zijn ook zware windstoten met name in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk. Zie ook modelbeoordeling, dus nog wel enige slagen om de arm m.b.t. de locatie en de timing.

Bewolking:
Actueel vanwege de rug boven land alleen Cu onder een subsidentie-inversie rond 6000 vt. Bij de occlusie vooral boven zee een enkele TCu/Cb met toppen tot FL100-150. Maandag op de fronten op steeds meer plaatsen vorming van St, vooral door doorvallende neerslag. Verder een dik pakket Ns en enkele ingebedde Cb's. Aan de 'achterzijde' van de frontale zone lijken zelfs toppen boven FL200 mogelijk. In de noordwest stroming aan de achterzijde nog enkele Cb's

Neerslag:
Bij het occlusierestant een enkele bui. Op nadering van het frontale systeem al activering van enkele buien door inzaaiingsproces. Maandag veel regen die grotendeels stratiform is, maar plaatselijk is ook convectieve neerslag niet uitgesloten. Door de aanwezigheid van het laag en de linkeruitgang van de jet streak is er natuurlijk ook wel forcering aanwezig. Met name aan de binnenzijde van de frontale 'krul' is mogelijk wat (potentiële) onstabiliteit aanwezig. In de progsat-beelden zien we maandagmiddag een duidelijke droge intrusie die van de achterzijde over de frontale zone heen loopt. In de Harmonies zien we in dat gebied plaatselijk convectieve signalen met ook een onweerssignaal dat m.i. realistisch is. CAPE is 200-500 J/kg, effectieve schering 10-15 knopen. Overwegend single cel, maar mogelijk ook een enkele multicel. Verder dus significante hoeveelheden regen (zie modelbeoordeling). Kans op > 50 mm/24 uur is zeer lokaal niet helemaal uitgesloten. Maar de kans dat dit op regionale schaal optreedt is erg klein. Na passage van het frontale systeem nog enkele buien.

Zicht:
Goed, in een matige bui wat teruglopend. Maandag in neerslag matig, bij lang doorvallende neerslag en bij grotere intensiteiten ook (tijdelijk) slecht.

Paraaf meteoroloog: grootn
Uitgifte: 09/06/2024 15.01 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten