29/06/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-05-2024 04:43 | KNMI | m.b.t. 26-05-2024 t/m 27-05-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 27 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 26/05/2024 04.43 uur LT.

Synoptische situatie:

Een trog boven de Doggersbank trekt verder NW-waarts. In de trog ligt nog een occlusierestant. Een zwakke rug boven onze omgeving beweegt langzaam noordwaarts. Vanuit het zuidwesten nadert een koufront-occlusie met daar vooruit een convergentielijn. De occlusie bereikt rond de middag Zeeland en trekt later in de middag en avond noordoostwaarts over ons land. De occlusie verlaat rond middernacht het uiterste noordoosten. Het systeem wordt overigens tamelijk diffuus van structuur. De stroming draait dan van zuid naar zuidwest en neemt iets in kracht toe. Het bovenluchtpatroon wordt geleidelijk cyclonaal onder invloed van een grootschalig hoogtelaag bij Ierland. Maandag overdag nadert van het westen uit een hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn er geen grote verschillen tussen de modellen. Aandacht gaat de komende uren eerst uit naar de mist in het noordoosten (code Geel). Vanmiddag worden de buien het aandachtspunt. Met name de ontwikkeling van de convergentielijn en de locatie daarvan verschilt nog wel in de diversie modellen, dagelijkse gang is hierbij de voornaamste trigger. De koufront-occlusie is qua timing in alle modellen min of meer vergelijkbaar. Indien het tussen convergentielijn en occlusie even opklaart, stijgt de temperatuur daar weer snel en dat geeft weer een impuls aan de buienontwikkeling bij de occlusie. Er zit wat timingsverschil in de neerslagpatronen, echter in grote lijnen is de uitvoer consistent. Maandag zijn de verschillende oplossingen wat de buien betreft meer naar elkaar toe getrokken en laten nu in een groot deel van het land een convectieve ontwikkeling zien. De kuststrook lijkt grotendeels gevrijwaard te blijven.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Maximumtemperatuur is sterk afhankelijk van de timing van de conventielijnen en de occlusie.

Wind:
Bij de buien van vandaag zien we meest 25-35 kn en plaatselijk mogelijk 35-40 kn. Met name Ha40 en UWC berekenen later in de middag in het noorden en in het zuidoosten > 41 knopen. Voorlopig houden we het op rond 60 km/uur in de verwachting (Code Geel). Vanavond achter de occlusie, in het zuidwestelijk district Vlissingen, mogelijk een dunne 6 Bft.

Bewolking:
Op de convergentie-lijn en vooral daar vooruit velden middelbare bewolking, verder Cb's met toppen FL200, lokaal tot FL250-300, ook op de occlusie die meer en meer convectief van aard wordt (zie beoordeling). Maandag CB's met toppen hooguit rond FL150.

Neerslag:
Belangrijkste aandachtspunt is de convectie van zondagmiddag en -avond. Er is aanvankelijk duidelijk sprake van twee convectieve gebieden (convergentie-lijn en occlusie), die geholpen door de dagelijkse gang opleven. CAPE is 1000-1500 J/kg, EC 500-1000 J/kg. De schering is aanvankelijk 15-20, later in de middag/avond 20-25 kn, zeer lokaal 25-30 knopen dus dan is de modus multicel. Hier en daar zien we dan enkele redelijk georganiseerde buien. Doordat de buien een redelijke treksnelheid hebben, lijken er lokaal geen extreme neerslagsommen in te zitten. Toch sluiten we plaatselijk enkele felle buien met onweer niet uit. Ook hagel is niet uitgesloten, maar de kans op grote hagel is klein.

Zicht:
Goed, in neerslag matig tot slecht. Aanvankelijk ook mist(banken).

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 26/05/2024 04.43 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten