08/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-05-2024 18:53 | KNMI | m.b.t. 23-05-2024 t/m 24-05-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 23/05/2024 18.53 uur LT.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noorden van Engeland verandert vandaag weinig van plaats. Een occlusie ligt net ten noorden van de FIR en trekt verder noordwaarts. Rond het laag stroomt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht over ons aandachtsgebied. Aan de voorzijde van een bovenluchttrog boven het oosten van Frankrijk wordt de bovenstroming bij ons meer zuidoostelijk. Een buiencomplex die aan de voorzijde van de bovenluchttrog is ontstaan trekt dan over Duitsland naar ons aan land. De eerste buien bereiken het zuidoosten al in de (vroege) ochtend, in de middag en avond komt in een groot deel van het land buien voor. Rond het buiencomplex ontstaat een klein lagedrukgebied dat morgenavond het oosten van ons land bereikt en tot zaterdagochtend boven ons aandachtsgebied aanwezig blijft.

Modelbeoordeling:

Synoptisch geen grote verschillen tussen de modellen, maar omdat de neerslag sterk convectief van aard is zien we daar wel verschillen in ontstaan. Dat begint al met de mogelijke eerste buien in het zuidoosten. dat kan al later vannacht zijn, ook morgen pas in de loop van de ochtend. De buien trekken dan in de middag over grote delen van het land. Vrijdagavond en een deel van zaterdag blijft het neerslaggebied over een deel van ons land liggen. De onstabiliteit neemt wat af (op hoogte wordt het iets warmer) en de neerslag wordt meer en meer stratiform van karakter met wat verscholen buien daarbij. Aandacht gaat vooral uit naar de neerslagintensiteiten en de accumulatie over langere tijd. Bij de buien kan plaatselijk 20-40 mm/uur vallen. Als het daarna ook nog eens langere tijd stevig blijft regenen zijn op zaterdag plaatselijk uiteindelijk accumulaties van meer dan 50 mm in 24 uur mogelijk. Komende nacht kans op grondmist of mistbanken. Modellen geven een signaal, met name daar waar ze eerder wat buien hebben berekend. Wind valt weg en er zijn opklaringen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Morgen Tx tussen 20+ waar de zon eerst nog wat kans heeft en de buien wat later komen (noorden) tot rond 15 in het zuiden waar de buiigheid al in de ochtend kan beginnen.

Wind:
Bij een bui morgen kans op windstoten van 20-25 kn.

Bewolking:
Vanavond steeds meer opklaringen en eerst nog een enkele Cb. Bij de buien van vrijdag Cb's met toppen tot maximaal FL350. Vrijdagavond en zaterdag op nadering en nabij het naderende laag vanuit Duitsland wordt de bewolking steeds meer stratiform, met enkele verscholen Cb's maar ook toenemende kans op St.

Neerslag:
Vanavond nog een enkele bui. CAPE-waardes boven 700 J/kg en lokaal 1000-2000 J/kg. Effectieve schering is gering en ligt rond 10-15 kn. Voornamelijk single cells. Vrijdag zijn de CAPE-waardes een fractie hoger, maar dan vooral voor het geclusterde neerslaggebied uit. Effectieve schering vrijdag beduidend hoger, 20-30, lokaal boven de 35 kn; voornamelijk multicell. Neerslagintensiteiten, maar ook de uiteindelijke accumulatie zijn een aandachtspunt (zie modelbeoordeling).

Zicht:
Overwegend goed, in een bui matig. Komende nacht kans op grondmist/mistbanken.Vrijwel geen wind dus verticale opbouw van mist zal gering zijn. Vrijdag in neerslag matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 23/05/2024 18.53 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten