18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

21-05-2024 08:20 | KNMI | m.b.t. 21-05-2024 t/m 22-05-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 22 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 21/05/2024 06.14 uur LT.

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven de westelijke helft van Frankrijk trekt langzaam noordwaarts en komt in de loop van woensdag boven de Engelse oostkust te liggen. De hoogtestroming is zuidoostelijk en wordt woensdag meer zuidelijk. Aan de grond beslaat het laag een groot deel van Frankrijk en Midden-Europa, met een vore boven het zuidwesten van ons aandachtsgebied. Op nadering van een uitdiepend thermisch laag dat dinsdag en woensdag over Duitsland en Nederland noordwestwaarts trekt wordt de stroming in de grenslaag oostelijk. Aan de noordwestkant van dit thermische laag ligt een OZO-WNW georiënteerde vore, die komende middag het zuiden bereikt. Aan de zuidkant van het thermische laag en de vore ligt een occlusie. Deze trekt in de nacht naar woensdag over Nederland noordwaarts. Woensdag trekt het thermische laag naar de Engelse oostkust, waar het Franse hoogtelaag dan ook is aangekomen. Onderin voert een zuidwestelijke stroming dan maritiem polaire lucht aan.

Modelbeoordeling:

De stratus/mist boven de zuidelijke Noordzee en het zuidwesten zit het beste in UWCW en HAP1. Het signaal voor stratus in het noorden (vanuit de Noordduitse laagvlakte) is alleen in UWCW aanwezig, maar lijkt wel realistisch. Actueel zien we boven Noord-Duitsland al St en UWCW heeft dat als enige model goed te pakken. RV op 600 vt in UWCW is een goede indicator hiervoor. De noordwestwaartste verplaatsing van het thermisch laag en de bijbehorende vore is min of meer consistent in de Harmonies, maar EC is wat springerig. De 18 UTC run laat het laag weer iets minder uitdiepen dan de 12 UTC en oogt wat realistischer, valt ook beter binnen het EPS van 12 UTC. De uitschieters bij de convectie zijn nog steeds aanwezig in de Harmonies. Het potentieel voor goed georganiseerde convectie is duidelijk aanwezig (warmte-advectie en convergentie in de grenslaag, voldoende verticale windschering).

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanmiddag plaatselijk 26°C in het oosten. Woensdag overal duidelijk koeler en amper nog 20°C in het oosten.

Wind:
Convectieve uitschieters dinsdagmiddag/avond in de Harmonies zeer lokaal nog tot ruim 40 kn. We gaan uit van ongeveer 35 kn, lokaal wat meer. Ten N van het thermisch laag boven de Noordzee O 6 Bft, woensdag zuidoost ervan een ZW 6 Bft.

Bewolking:
Stratus boven het zuidwesten, vanochtend mogelijk ook advectief en door turbulente menging in het noorden en noordoosten. Bij de vore ontwikkeling van CB's, toppen tot FL400. Bij de occlusie hoger in de atmosfeer voornamelijk stratiforme bewolking met onstabiliteit tot FL100-150. In alle uitvoer in de nacht naar dinsdag bij de occlusie een toenemend signaal voor stratus, ook bij de vore en het thermisch laag.

Neerslag:
Bij de convectie van vanmiddag en vanavond valt goede organisatie te verwachten. De schering is in de orde 20-25 kn, CAPE 1500-2000 J/kg (Harmonie uitvoer, in de EC uitvoer uiteraard veel minder, 500-1200 J/kg). Hagel van 1-2 cm is plaatselijk mogelijk. De vore zal de belangrijkste forcering vormen. In de diverse uitvoer valt in een zuidoost-noordwest georienteerde strook van ongeveer 50 km breed veel neerslag, waarbij de locatie van deze strook varieert. Plaatselijk kan ca. 50 mm vallen. Bij de occlusie, die in oosten en noorden enige tijd stationair blijft valt in de nacht naar woensdag en woensdagochtend plaatselijk 20-40 mm. Vooralsnog een gele waarschuwing voor onweer i.c.m. lokaal veel neerslag, hagel en windstoten.

Zicht:
In de vore boven het zuidwesten tot vanochtend vroeg, boven zee mogelijk nog wat langer, nevel en lokaal mist. Boven land ook elders kans op nevel of een mistbank, overdag snel verbeterend naar goed. Vanuit het oosten wordt ook lucht met wat hogere dauwpunten aangevoerd, wat boven zee nog tot wat zichtverslechting kan leiden waar het nu nog goed is. In buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 21/05/2024 06.14 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten