19/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-05-2024 06:14 | KNMI | m.b.t. 20-05-2024 t/m 21-05-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 21 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 20/05/2024 06.14 uur LT.

Synoptische situatie:

We bevinden ons in warme lucht. Een zwak koufront, herkenbaar aan stratus, trekt vanochtend zuid- en vervolgens zuidwestwaarts over ons aandachtsgebied. Een vlak lagedrukgebied boven Noord-Duitsland vult op. Het bijbehorende hoogtelaag, met een hoogtetrog aan de noordoostflank, trekt vandaag over Nederland zuidwestwaarts. In de middag hebben vooral het noorden en westen met de PVA van deze hoogtetrog te maken. Op de dagelijkse gang ontstaat er door land-zee contrasten weer een aantal subtiele vores boven ons land, het eerst boven het noorden en westen. Vanavond wordt aan de noordflank van een Frans laag een grootschaligere Z-N georiënteerde vore boven de oostelijke helft van het land dominant en wordt de stroming meer oostelijk. De vore trekt kantelend zuidwestwaarts en komt in de nacht naar dinsdag ZO-NW georiënteerd boven het zuidwesten van het land te liggen. Dinsdag overdag stroomt aan de flank van het Franse laag vanuit Duitsland warmere lucht binnen. Een uitdiepende randstoring vanuit Noord-Italië komt dinsdagavond boven het midden en zuiden van Duitsland te liggen. Een thermische vore vanuit dit Duitse laag bereikt in de loop van de middag het zuiden en trekt in de avond en in de nacht naar woensdag noordwaarts over ons land.

Modelbeoordeling:

Voorlopig blijft de aandacht uitgaan naar zowel de grenslaag als de buienactiviteit. Wat de grenslaag bij het zwakke koufront betreft berekent UWCW ongeveer de goede hoeveelheid St, maar boven zee met een iets te lage basis. Net als HAP1 wordt er in het noordoosten wat te veel St berekend. HA40 en EC berekenen beide veel te weinig St. Het is de verwachting dat deze verhoudingen weinig veranderen. Dinsdag in de nacht en ochtend mistkansen in de vore, HAP1 komt erg noordelijk hiermee en oogt wat overdreven. Wat de buien betreft zijn er voor vanochtend wat onzekerheden in de details, maar gaan we uit van enkele buien in met name de westelijke helft van het land. EC is overdag waarschijnlijk weer wat te vroeg met de nieuwe buien. Wel zien we in alle modellen de voorkeur voor het noorden en westen, mogelijk ook het midden van het land, wat synoptisch ook verklaarbaar is (NVA verder naar het zuidoosten op hoogte achter de hoogtetrog). Dinsdagavond is de positie van de thermische vore onzeker. Wel zien de buien hierop er erg actief uit met in het midden en zuiden op meerdere plaatsen uursommen boven de 20 mm in de Harmonies. Ook is er een signaal voor plaatselijk zware windstoten en hagel, hoewel de Harmonies hierin de afgelopen week steeds te enthousiast waren, UWCW voorop. Mogelijk wordt de soep dus wederom niet zo heet gegeten, maar het is een aandachtspunt. EC houdt de buien wat zuidelijker dan de Harmonies.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Dinsdag vooral in het midden en oosten regionaal zomers warm (tot ca. 26°C), vanwege warmteadvectie in combinatie met zonneschijn.

Wind:
Windstoten bij de buien vandaag maximaal 30 kn. Dinsdag in de namiddag en avond van het zuiden uit zwaardere windstoten bij de beter georganiseerde onweersbuien. We gaan voorlopig uit van plaatselijk 35-40 kn, dus iets minder dan in de Harmonies. Water loading is de belangrijkste bron van de convectieve windstoten. Vanmiddag is deze 22-25 mm, dinsdagavond 30-32 mm.

Bewolking:
Bij buien CB's met toppen tot FL200, later vandaag tot ca. FL350. Bij het zwakke koufront een zone met regionaal St, vooral boven zee maar door turbulentie ook St boven land. Overdag weer oplossend. In de vore is dinsdag boven het zuidwesten van de FIR St (aan dek) mogelijk, die boven zee hardnekkig kan zijn. Dinsdag later op de dag in de thermische vore ook kans op St in de vochtige lucht rondom en in de buien.

Neerslag:
Vandaag vergelijkbare omstandigheden boven het noorden en westen als zondag boven het zuidoosten. Schering rond 15 kn, CAPE 1500-2000 J/kg. In het noorden en westen weer plaatselijk 20-40 mm. Forcering is waarschijnlijk convergentie in de grenslaag boven de kustprovincies in combinatie met PVA bij de hoogtetrog (vanuit het hoogtelaag NO-waarts georienteerd). Dinsdag tot ver in de middag droog, CAPE is dan iets hoger dan maandag, maar er is eerst nog geen forcering (zwakke rug op 500 hPa). Bij de thermische vore en met het cyclonaler worden van de bovenstroming fikse regen- en onweersbuien met kans op hagel. Verticale windschering neemt toe naar 25-30 kn, dus multicell clusters zijn waarschijnlijk. Uursommen rond 30 mm en 6-uursommen van lokaal 40-50 mm zijn mogelijk volgens alle Harmonies.

Zicht:
Boven land eerst nog kans op nevel en mistbanken, dinsdag in het zuidwesten ook mist. Verder goed zicht, in buien matig tot slecht zicht. Boven zee is het zicht eerst goed, vanaf maandagavond neemt de kans op zichtverslechteringen en uiteindelijk ook mist in de vore toe.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 20/05/2024 06.14 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten