19/09/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-05-2024 12:34 | KNMI | m.b.t. 19-05-2024 t/m 20-05-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 20 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 19/05/2024 12.34 uur LT.

Synoptische situatie:

We bevinden ons in vrij warme lucht met een latent onstabiele opbouw. Een vlak lagedrukgebied boven Noord-Duitsland is zowel aan de grond als op hoogte ontwikkeld, met een noordoost-zuidwest georiënteerde vore boven het midden en oosten van ons land. Bij het grondlaag bevindt zich een hoogtelaag, dat langzaam nadert. Hierdoor zijn vandaag de temperaturen op hoogte in de oostelijke helft wat lager dan zaterdag. Komende nacht trekt deze vore zuidoostwaarts weg. Het hoogtelaag zelf trekt maandag van oost naar west over het land. Boven land worden de convergentiezones dan voornamelijk bepaald door land-zee contrasten. Een ander aandachtspunt is een zwak en oplossend koufront (herkenbaar als een band met hogere ThetaW950) boven het uiterste noorden van de FIR, dat zuidwaarts beweegt. Komende nacht en maandagochtend trekt dit koufront oplossend zuidwaarts over ons land.

Modelbeoordeling:
Momenteel bevindt zich boven het uiterste zuiden nog een zone met wat ST/SC bewolking. Dit moet op dagelijkse gang gaan liften en deels oplossen. Modellen zijn iets te vlot met het laten oplossen van deze bewolkingszone. Verder zijn er nu (begin middag) al enkele buien ontstaan. Dit proces zal de komende uren snel verder op gang gaan komen, en dan vooral bij de vore. Modellen laten dit allemaal redelijk eensluidend zien. EC liet al eerder buien ontstaan in de kustgebieden wat we wel vaker zien gebeuren. In werkelijkheid heeft dit zich niet voorgedaan. Vanmiddag is de trigger voor de buiigheid de vore in combinatie met het hoogtelaag boven Duitsland. De nadruk ligt dan op het zuiden en oosten. Maandag ligt het hoogtelaag trekt het hoogtelaag westwaarts over onze omgeving, dat vormt dan een trigger voor buienvorming, evenals convergentie t.g.v. zeewind. Bij het koufront in het noordelijk FIR gebied kans op mist/stratus. Hap1 lijkt er nog het meeste op, al zit het veld momenteel iets zuidelijker.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Weinig bijzonderheden.

Wind:
Windstoten bij de buien maximaal 30-35 kn.

Bewolking:
In het zuiden aanvankelijk nog lage Sc bewolking. Verder op nadering van en bij het zwakke koufront opnieuw St, boven land wat meer lokaal. Bij buien CB's met toppen tot FL300-350, mogelijk lokaal nog wat hoger in het zuiden. Maandag vergelijkbare tophoogtes, maar de nadruk ligt dan vooral op het westen en noorden.

Neerslag:
Vanmiddag landinwaarts 1000-1500 J/kg MUCAPE bij effectieve windschering van ca. 10 kn. Vanwege de vrij hoge CAPE wat meer pulse-buien naast de single cells. Onweer en bij een pulse-bui ook een kleine kans op hagel. Zaterdag werd ook hagel van 0,5-1,0 cm waargenomen. Treksnelheid 10-15 kn, in het zuiden slechts 5-10 kn. PW in het algemeen tussen 20 en 25 mm, dus niet extreem hoog. Toch kan het vanwege de lage treksnelheid en de hogere CAPE met name zondagmiddag en -avond in het zuiden plaatselijk tot wateroverlast komen. In de Harmonie uitvoer plaatselijk meer dan 20 mm, vaak binnen 1-3 uur. Morgen is er sprake van een vergelijkbaar beeld, maar dan ligt de nadruk op het westen en noorden.

Zicht:
Bij het zwakke koufront opnieuw kans op nevel en in het noorden van de FIR mogelijk mist. Verder overwegend goed zicht, in buien plaatselijk slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 19/05/2024 12.34 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten