18/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-05-2024 17:50 | KNMI | m.b.t. 15-05-2024 t/m 16-05-2024

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 16 mei 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 15/05/2024 17.50 uur LT.

Synoptische situatie:

Een langgerekte vore met diverse lagedrukkerntjes ligt gedurende de aandachtsperiode van noordwest naar zuidoost over het land. In de vore kan convectie optreden en ten zuiden van de vore ligt het koufront/frontale zone. Doordat de luchtdrukverdeling vlak is, zijn de verwachtingen onzeker en wat springerig. De aangevoerde lucht is noord van de vore warm en tropisch, ten zuiden van de vore voert een westelijke aanvoer van oorsprong polaire lucht aan.

Modelbeoordeling:

In de opeenvolgende runs zien we dat de vore in EC wat sneller naar het noorden trekt. Dit heeft gevolgen voor het convectieve beeld en dan met name voor morgenmiddag. EC heeft het zwaartepunt wat meer over noorden en oosten terwijl H40/43 het wat meer over het midden en oosten hebben. We zien wel dat de Harmonies steeds wat naar EC trekken. Aangezien deze buien zich in die vore vormen, zullen ze langzaam trekken en kunnen veel neerslag produceren. De UWC run is over de hele linie uitbundiger, maar lijkt voor de convectie morgenmiddag redelijk op EC. We houden het synoptische beeld van EC aan, maar er zijn veel onzekerheden en het is nu lastig te zeggen welk scenario zich zal voltrekken. De grenslaag is een ander aandachtspunt, ook daar zijn de onzekerheden groot. Het is het beste om daar goed te kijken naar de synoptische situatie, dwz vooral boven zee in de vore kans op mist. Morgenavond neemt de kans op ST boven land in de frontale zone a.g.v. doorvallende neerslag ook toe.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Door de ligging van de vore morgen in het noordoosten in de warme lucht nog lokaal 25C, in het zuiden in de frontale zone blijft de temperatuur steken bij een graad of 16 a 17.

Wind:
In het oostelijk Waddengebied, noord van de vore nog een oost 6. Verder morgen bij de buien in de vore kans op windstoten tot ongeveer 35 knopen.

Bewolking:
In de frontale zone SC, met lokaal ST. Verder in de vore bij buien (ingebedde) Cb's. Boven zee vooral in de vore kans op lage ST/Mist.

Neerslag:
In de frontale zone stratiforme neerslag. In de vore met name morgenmiddag convectie met het zwaartepunt op het midden en oosten van het land. Morgenmiddag zijn er CAPE waarden in dit gebied van 1000-2000 J/Kg. Er is geringe schering. Er is dus weinig organisatie maar doordat de buien snel ontstaan en zich maar langzaam verplaatsen kan dit leiden tot lokaal veel water en in Harmonie zien we van die typische gebiedjes met lokaal 20-40 mm/u en dit kan lokaal tot overlast zorgen. Verder met de gegeven CAPE waarden is hagel zeker niet uit te sluiten. De windstoten lijken mee te vallen doordat NAPE/bovenwind geen al te grote rol lijkt te spelen.

Zicht:
Boven zee lokaal mist in de vore. Vannacht kan daarin tevens in opklaringen een mistbank ontstaan.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 15/05/2024 17.50 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten