23/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-04-2024 18:56 | KNMI | m.b.t. 14-04-2024 t/m 15-04-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 15 april 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 14/04/2024 18.56 uur LT.

Synoptische situatie:

Een inactief koufront is afgelopen nacht het land gepasseerd en blijft vandaag ten zuiden van de Benelux slepen, waarbij er een golftop vanavond en de komende nacht over het zuidoosten trekt. Tevens bouwt vanuit een Atlantisch hoog zich een ZW-NO georiënteerde rug van hoge druk op boven ons land. Een CAD ligt actueel ten zuidoosten van IJsland, verplaatst zich zuidoostwaarts en bereikt in de loop van morgen de Duitse Bocht. Voor dit systeem uit trekt er vanaf komende nacht een zwakke hoogtetrog en een occlusie over de FIR, waarbij de occlusie (vlak voor het koufront van de CAD) het meest actief is. Het koufront zelf passeert in de middag en is zeer actief met stevige buien met onweer, (korrel)hagel en zware windstoten. De hoogtetrog achter het koufront volgt maandagavond.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. Het belangrijkste deze periode zijn de windstoten die verwacht worden op het koufront van het CAD. Dit koufront wordt aangeslagen door de linkeruitgang van een jet, die niet geheel haaks op het front staat. Op ongeveer 3000 vt staat er vooral boven het zuidoosten veel wind (50-55 kn) die door uitwisseling de grond zou kunnen bereiken. Harmonie berekent op het koufront op uitgebreide schaal windstoten van 75-100 km/u, aan de kust en enkele plaatsen 100-110 km/u en is hier vrij consistent in. Ha43 is het enige model met een klein gebied van 120 km/u of iets meer (boven zee) Gezien de convectieve modus is een squall met LEWP structuren een reële optie. De neerslagpatronen van Harmonie laten dit ook zien. We gaan voor oranje uit van het zomercriterium (bomen zitten al volop in blad) en van windstoten in een windveld, dus 100 km/u voor zowel kust als land. KEPS geeft voor 100 km/u aan de (zuid)westkust 40-50% kans, landinwaarts een iets kleinere kans. Nou zit Harmonie vaak hoog met zijn windstoten, maar het is niet uitgesloten. EC zit net een klein stukje lager. Een ander aandachtspunt is dat de wind op het koufront er plotseling inkomt, in de oostelijk helft van het land tijdens de maandagavondspits. Ook op de buien nabij de hoogtetrog een duidelijk signaal voor zware windstoten (75-90 km/u), maar dieper landinwaarts blijft hier weinig van over.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag in het zuidoosten nog maxima van 16°C. Maandag voor het koufront uit in het oosten nog 12°C, erachter beduidend kouder. Buiten buien om rond 9°C, tijdens een stevige bui met korrelhagel kortdurend dalend naar slechts 3-4°C.

Wind:
In de loop van maandag van het westen uit vooral boven met midden en het zuiden van de FIR 6-7 Bft. Boven land op het koufront windstoten van 75-90 km/u, langs de kust mogelijk iets meer, zie ook modelbeoordeling. Op buien nabij de hoogtetrog op zee en in de kustgebieden vergelijkbare waarden, maar verder landinwaarts neemt de kans hierop snel af.

Bewolking:
Nabij de golftop voornamelijk As en lokaal Sc. Overdag nabij de zwakke hoogtetrog Sc/Cu, een enkele TCu (toppen tot 8000 vt) en op zee ook Cb's (toppen rond FL100). Op de occlusie voor het koufront uit al Cb's met toppen die richting FL180 of wat hoger gaan, waarbij in het noordoosten van de FIR een enkele ontlading niet geheel uitgesloten is. Op het koufront geclusterde (mogelijk georganiseerd als een squall) Cb's met toppen rond FL230/-40C. Nabij de hoogtetrog maandagavond vooral in de noordelijke helft geïsoleerde en geclusterde buien met toppen tot FL240/-42°C. Kortom, opnieuw met onweer en korrelhagel.

Neerslag:
Nabij de golftop in het zuidoosten vanavond en het begin van de nacht naar maandag wat lichte regen uit een vrij hoge basis. Dit zal niks met de condities doen en mogelijk bereikt het zelfs het aardoppervlak niet. Nabij de zwakke hoogtetrog in het noorden en richting de Duitse Bocht mogelijk een enkele bui. De occlusie bereikt komende ochtend de westkust en activeert vervolgens op nadering van het koufront, die snel op de occlusie inloopt. Nabij de occlusie vooral in het noorden lichte tot matige regen en enkele ingebedde Cb's. Op het koufront niet veel CAPE (400-700 J/kg), maar wel veel effectieve schering: 35-40 kn. Dit betekent een goede organisatie met sowieso multicel, een squall met LEWP-achtige kenmerken is zeker niet uitgesloten (zie modelbeoordeling). Nabij de hoogtetrog vergelijkbare CAPE, maar duidelijk minder schering. In het zuiden dan voornamelijk singlecel en in het noorden een mix van single- en multicel. Verder op het koufront en op hoogtetrog bij buien kans op onweer, korrelhagel en in een hele stevige bui wellicht nog een vlok natte sneeuw. In totaal valt er maandag ongeveer 10-20 mm, zeer plaatselijk mogelijk enkele mm meer.

Zicht:
Goede zichten. In neerslag maandag matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 14/04/2024 18.56 uur LT.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten