08-04-2024 09:12 | KNMI | m.b.t. 08-04-2024 t/m 09-04-2024
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 09 april 2024 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 08/04/2024 05.37 uur LT.
Synoptische situatie:
Lagedrukgebied 'Kathleen' ligt boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland en trekt langzaam noordoostwaarts. Het bijbehorende golvende koufront ligt ten zuidoosten van ons land maar de bewolking (en neerslag) schampen het (zuid)oosten van het land. In de loop van de ochtend en middag wordt het front weer opgetild en passeert het als warmtefront noordwaarts het land. Aan de grond zien we dan een frontale, mogelijk ook deels thermische, vore over ons land naar het noorden trekken. In de loop van de avond bereikt het koufront van de golvende frontale zone het zuidwesten, om in de nacht naar dinsdag het land te passeren. Een occlusie, behorend bij een snel uitdiepende randstoring boven de Britse Eilanden ("Pierrick"), loopt daar ondertussen op in. Dinsdag wordt de bovenstroming cyclonaal en trekt het laag naar de westelijke Noordzee, waardoor de om het laag ingedraaide occlusie over het noordwesten van de FIR zal bewegen en er een stevige gradient komt te staan.
Modelbeoordeling:
Voor de eerste helft van de ochtend is de vorming van nevel en/of turbulentiestratus nog een onzekerheid. De modellen geven allemaal een ander signaal. Gezien de actualiteit zal het niet noemenswaardig meer opklaren voordat de zon opkomt en dus is er weinig tijd voor de vorming van een dikkere vochtige laag. We houden het op nevel/grondmist, die in de eerste helft van de ochtend plaatselijk mogelijk kortdurend over zou kunnen gaan in wat turbulentiestratus. Het zicht wordt ook een aandachtspunt voor boven de Noordzee wanneer de vochtige lucht (Td 10-13) die in de vore aanwezig is, de zee optrekt in de loop van de avond en nacht. Daarnaast is er veel onzekerheid wat betreft de convectie vanmiddag, vanavond en komende nacht. Wanneer onstabiliteit en forcering (convergentie bij de vore) samenvallen kan het gezien de sterke windschering om goed georganiseerde convectie gaan met kans op actief onweer, hagel en windstoten. Echter zal er waarschijnlijk niet genoeg instraling/opwarming zijn om de inversie te overwinnen. Bovendien werkt een flauwe hoogterug mogelijk convectie tegen. De laatste runs zijn zeer gematigd met de convectie. Aan de voorzijde van het koufront is er wel forcering en dan zou de onstabiliteit op hoogte wel benut kunnen worden, hetgeen we vooral boven zee zien.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Tot en met dinsdagnacht zacht en sterk afhankelijk van de mate van opklaringen. In het zuidoosten en oosten lokaal 20+ graden.
Wind:
Grootschalig windveld is conform de modeluitvoer, kleinschalig wel de nodige verschillen/onzekerheden. Verder zijn de evt. windstoten bij buien onzeker. In een worst-case scenario, de vorming van enkele goed georganiseerde cellen, zijn zware windstoten mogelijk. De laatste deterministische runs geven echter nauwelijks windstoten bij buien. Dinsdag overdag aan de zuidoostflank van het laag een gemeen windveld met boven zee en mogelijk aan de kust zware windstoten. Vooralsnog vind ik het signaal iets te dun om op deze termijn al een code geel uit te geven.
Bewolking:
De bewolking van de schampende golf is grotendeels stratiform van opbouw en blijft beperkt tot middelbaar en hoog niveau. Pas de komende uren lijkt het wat te zullen gaan opklaren en dan kan er vanochtend mogelijk nog wat turbulentiestratus ontstaan. Bij buien vanmiddag/vanavond Cb's met toppen mogelijk tot FL350 als ze vanaf de grond gaan, anders komen de toppen waarschijnlijk niet verder dan FL200-250. In de vore/warmtefront boven zee neemt de kans op lage St/mist geleidelijk toe (Td 14 C). Bij het koufront een gelaagd wolkenpakket en mogelijk lage Sc of St.
Neerslag:
Bij de golf regen, zich geleidelijk beperkend tot het uiterste zuidoosten en oosten. Later vanochtend droog. Vanmiddag en vanavond neemt de kans op een mogelijk stevige onweersbui toe nabij het warmtefront/de vore. Situatie is nog onzeker (zie modelbeoordeling), maar in een worst-case scenario geeft 500-1000 J/Kg SbCape, convergentie in de vore en sterke windschering (40-50 kn 0-6 km met bovendien sterk gekromde hodogrammen) aanleiding tot de vorming van een enkele supercel of squall-line achtige structuur. Het is echter dus zeer de vraag of de convectietemperatuur wordt gehaald. Ook net voor het koufront is er kans op georganiseerde convectie, maar het lijkt er vooralsnog sterk op dat deze convectie sterk in betekenis is afgenomen als het ons land bereikt. Dinsdag meest lichte buien of buiige regen.
Zicht:
Meest goede zichten, in de vroege ochtend kans op nevel, plaatselijk ook mist. Vanaf vanavond (bij de vore) boven de Noordzee teruglopende zichten; hoge dauwpunten boven koeler water. Verder in neerslag teruglopende zichten.
Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 08/04/2024 05.37 uur LT.
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)