23/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-03-2024 05:38 | KNMI | m.b.t. 23-03-2024 t/m 24-03-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 24 maart 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 23/03/2024 05.38 uur LT.

Synoptische situatie:

Een laag voor de kust van zuidwest Noorwegen trekt langzaam zuidoostwaarts en verplaatst zich zondag overdag via de Duitse Bocht naar het noorden van Duitsland. Bijbehorend koufront boven het uiterste zuidoosten verlaat spoedig het land. Daarachter komt het aandachtsgebied in de polaire lucht terecht. Zaterdagmiddag passeert een grootschalige hoogtetrog, waarbij vooral de bovenlucht flink afkoelt tot ca. -35°C. Een occlusie behorende bij het eerdergenoemde lagedrukgebied trekt zaterdagmiddag en -avond van noordwest naar zuidoost over de FIR en bereikt de noordwestkust zaterdagavond laat. De occlusie passeert in de nacht van zaterdag op zondag ons land. Zondag overdag draait de stroming naar noordwest en passeren nog enkele occlusie-restanten. Zondag in de loop van de avond neemt de invloed van het laag af.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zitten de modellen goed op een lijn. Alle modellen laten in de (vroege) ochtend al een opleving van de buiigheid zien, waarbij convergentie en een afkoelende bovenlucht meehelpen. EC laat het net enkele uren eerder opleven dan Harmonie, op basis van de temps lijkt dat realistisch. In de middag zien we in alle uitvoer met name boven het zuidwesten/zuiden een verdere opleving op passage van de koudste bovenluchten. Wat de grenslaagcondities betreft gaat de aandacht vooral uit naar de nacht van zaterdag op zondag. Alle modellen komen (EC in mindere mate) dan met een sterk signaal voor St t.g.v. turbulentie en later ook t.g.v. neerslag.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Zaterdag in felle buien kortdurend terugzakkend naar circa 3 C.

Wind:
Belangrijkste aandachtspunt is de wind tijdens buien. In de middag soms 30-35 knopen, zeer lokaal nog wat hoger is niet uitgesloten. Zondag neemt de gradient aan de flank van het laag toe. Aan zee en op het IJsselmeer dan een volle 7 Bft met aan de kust hier en daar zware windstoten.

Bewolking:
De toppen van de buien in de polaire lucht zijn zaterdagochtend aanvankelijk relatief laag, in de orde van FL100-150, lokaal FL150-200. Op nadering en passage van de hoogtetrog stijgen de toppen op meer plaatsen naar FL150-200, lokaal wellicht naar FL200-250. Hierdoor vooral landinwaarts grote kans op korrelhagel en op enkele ontladingen. Bij de occlusie van zaterdagavond (ingebedde) buien met toppen tot ca. FL200. Voor de occlusie uit in het (noord)oosten in de nacht naar zondag grote kans op turbulentie St. Zondag overdag kunnen de toppen van de buien nog steeds naar FL150-200, lokaal FL200-250 gaan.

Neerslag:
Voornamelijk convectieve neerslag, overdag geleidelijk ook met een grote kans op korrelhagel en kans op onweer, vooral verder landinwaarts op nadering en passage van de hoogtetrog. Schering 10-15 kn, Cape ca. 500 J/kg: Single cell. Bij de occlusie van zaterdag- op zondagnacht (geclusterde) buien, vooral in de kustprovincies nog met kans op onweer en korrelhagel. Boven land wordt de neerslag geleidelijk meer stratiform van karakter. Zondag overdag in toenemende mate weer convectief boven land, dan met wat meer schering, 20-25 knopen, CAPE ca. 500 J/kg, mogelijk dus enkele multi-cellen.

Zicht:
Goede zichten, net achter het koufront in het zuidoosten eerst mogelijk nog nevel. In buien matig tot slecht, vooral in korrelhagel.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 23/03/2024 05.38 uur LT.

 

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten