17-01-2024 06:11 | KNMI | m.b.t. 17-01-2024 t/m 18-01-2024
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 18 januari 2024 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Uitgifte: 17/01/2024 06.11 uur LT.
Synoptische situatie:
Een laag (CAD) trok vannacht oostwaarts over de centrale Noordzee en wordt vandaag opgenomen in een groot laag boven Scandinavie. Aan de zuidflank van dit laag staat een stevige zuidwestelijke stroming. De 'staart' van de CAD trekt vandaag NO-ZW georiënteerd zuidoostwaarts over de noordelijke helft van de FIR en verpietert in de middag boven het noorden van het land. Een ander laag met de naam Irene bevindt zich momenteel ten noordwesten van Spanje. Vanochtend vormt zich aan de noordoostflank van Irene een WZW-ONO georiënteerde barocliene zone, die zich uitstrekt van Noordwest-Frankrijk via de Ardennen en Duitsland naar Tsjechië. Aan deze frontale zone is een brede en actieve neerslagzone gekoppeld. Halverwege vanmiddag bevindt Nederland zich even in een zadelgebied, later vormt zich een rug boven de zuidelijke Noordzee en het zuiden van het land. Vanavond trekt een vlak laag langs de frontale zone ONO-waarts. Na passage beweegt de frontale zone zuidoostwaarts. De stroming wordt dan noordwestelijk en de rug boven het zuiden verlaat in de loop van donderdag het land met een toenemende noordweststroming en een afkoelende bovenlucht.
Modelbeoordeling:
De 'staart' van de CAD zal ergens boven het noordwesten en noorden van het land verpieteren, terwijl het neerslaggebied van Irene het zuidoosten zal aandoen, met name Zuid-Limburg. We gaan voor Zuid-Limburg vooralsnog uit van een accumulatie van 5-10 cm gedurende een periode van ca. 12 uur (10-24), vooralsnog volstaat hiervoor een code geel. Het is maar een beperkt gebied en ook de maximale uurlijkse accumulaties zullen waarschijnlijk rond de 1-2 cm per uur uitkomen. De EC12 en EC18 zijn vrijwel identiek, EC18 heeft de sneeuw een fractie noordelijker. Ook de Harmonies laten de sneeuw een fractie noordelijker uitkomen. Het is inmiddels wel vrij duidelijk dat het zuidoosten van Noord-Brabant ook wel enkele cm sneeuw kan verwachten. We moeten nog wel alert zijn op het nog noordelijker uitkomen van de neerslagzone. Het lijkt waarschijnlijk dat er ongeveer zuid van de lijn Middelburg-Nijmegen wel wat lichte sneeuw gaat vallen. HAP1 berekent de sneeuw niet noordwestelijk genoeg vanwege het probleem met wolkenwater tussen 0 en -20°C in dit model, goed zichtbaar ook in de wolkenbasis en doorsnedes, dit model verwerpen we dus wat dat betreft. In Zeeuws-Vlaanderen is enige accumulatie wel reëel, maar nog niet zeker.
Aandachtspunten
Temperatuur:
HA43 zit er goed op. Vannacht lokaal matige vorst boven het sneeuwdek in het zuiden, waar het ook wat minder waait. In de nacht naar donderdag landinwaarts op meerdere plaatsen matige vorst.
Wind:
Vanochtend bij de CAD nog even 6 Bft in de noordelijke kustdistricten. In de middag en avond in de zuidelijke districten mogelijk een krappe 6 Bft buitengaats uit NO, net ten zuiden van een opbouwende rug, daarvoor geen seinen.
Bewolking:
Bij het "koufront" van de CAD van een mix van stratiforme en convectieve bewolking en kans op stratus. Toppen rond FL080, in het noordoosten eerst nog tot FL130. De sneeuw bij de barocliene zone valt uit middelbare en hogere bewolking, in Zuid-Limburg ook op Sc-niveau en vooral in de heuvels ook St naarmate de neerslag aanhoudt. Donderdag overdag gaan de toppen boven zee geleidelijk naar FL200-250, met kans op onweer en hagel.
Neerslag:
Bij de "staart" van de CAD een mix van stratiforme en convectieve neerslag. We zagen de afgelopen uren onweer boven de Duitse Bocht, maar de CAPE neemt wel snel af nu. Boven land lijkt het koud genoeg voor (natte) sneeuw eind ochtend/begin middag, maar de activiteit gaat er dan wel meer en meer uit. De noordelijke grens van de sneeuw van Irene in het zuidoosten staat nog steeds niet helemaal vast, zie ook modelbeoordeling. In Zuid-Limburg is accumulatie van 5-10 cm waarschijnlijk (tot en met donderdag), in het uiterste zuidoosten (heuvels) is 10-15 cm niet ondenkbaar. Qua impactanalyse moet wel worden opgemerkt dat de uurlijkse accumulaties niet extreem zullen zijn en er dus redelijk te ploegen zou moeten zijn. In de nacht van woensdag op donderdag verlaat de sneeuw Limburg. In de noordelijke stroming drijven eind van de nacht/donderdagochtend lichte (winterse) buien het noordwesten binnen en dat gaat de hele dag wel door. Landinwaarts zal dit vooral (natte) sneeuw zijn. Het valt op dat er ook boven zee overal een signaal is voor natte sneeuw, zodat onderkoelde regen geen issue lijkt te worden. Aandachtspunt i.v.m. de wegdektemperaturen. Donderdagavond neemt de buiigheid toe
Zicht:
In neerslag zichtvermindering, in zwaardere sneeuw minder dan 1500 m. De "staart" van de CAD komt boven land aan de grond met vertraging door, vanwege opglijding tegen de koude plaklaag. We zien dit goed terug in de RV2m, met in de vochtige band regionaal nevel en kans op mist(banken).
Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 17/01/2024 06.11 uur LT.
Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid