14-10-2023 12:43 | KNMI | m.b.t. 14-10-2023 t/m 15-10-2023
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 15 oktober 2023 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Een omvangrijk lagedrukgebied ligt boven Scandinavie en zorgt in het aandachtsgebied voor een noordwestelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. Op hoogte is er sprake van een grootschalige hoogtetrog waarvan de trogas komende nacht en zondagochtend passeert. Echter, er lijkt later vanmiddag en vooral vanavond al een eerste kortgolvige hoogtetrog van west naar oost over het land te bewegen. De koudste bovenlucht (tot -35°C) bevinden zich boven de noordelijke helft van de FIR. Vanaf zondagmiddag warmen de bovenluchten sterk op. In de loop van zondagmiddag nadert een hogedrukgebied via Groot-Brittannië het westen van de FIR.
Modelbeoordeling:
De ondiepe open cell convectie wordt door de Harmonies deels gemist vandaag, EC geeft een betere leidraad. Echter, voor de fellere buien (grotere onstabiliteitsdiepte bij de koudere bovenluchten - hoogtetrog) Harmonies boven land juist betrouwbaarder dan EC, vanwege de manier waarop EC convectie parametriseert. In de nacht en ochtend zie je in EC dat de convectie boven land te snel ophoudt. Een belangrijk aandachtspunt vormt de wind vanaf vanavond boven de Noordzee en het noord(west)elijk kustgebied. Harmonies komen consistent met zware windstoten van 75-90 km/uur bij buien. Dit lijkt realistisch, mede gezien de windstoten die momenteel ten noorden van de FIR worden waargenomen. KEPS komt tot maximaal 30% kans op meer dan 100 km/uur op de oostelijke Wadden, een code geel lijkt daarmee voldoende.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Conform de modeluitvoer.
Wind:
Conform de modellen, die zijn consistent en eenduidig. Noordzeeseinen tot 8 Bft in de Duitse Bocht. Voor de windstoten wordt de Harmonie-uitvoer als leidraad genomen, waarbij we uitgaan van uitschieters tussen 40-50 kn (75-90 km/uur) in het hele noordelijke kustgebied, later ook boven het IJsselmeer. Hiervoor is code geel van kracht.
Bewolking:
Convectieve bewolking met Cb's, toppen van FL150-200. De toppen komen momenteel al een stuk hoger dan in de modeluitvoer, Harmonie mist in de meeste versies deze convectie tenminste ten dele. De HAP2-cloud top uitvoer kan wel een leidraad bieden voor de zwaardere convectie bij de hoogtetrog/koudste bovenluchten. Hier komen de toppen tot FL200-250. Zondag neemt de onstabiliteitsdiepte met de opwarmende bovenluchten snel af naar ca. FL100.
Neerslag:
Vanmiddag enkele buien, gezien de radarsignatuur, tophoogtes en PreFlits-VII wat feller dan je n.a.v. modeluitvoer zou verwachten. Heel plaatselijke zou al onweer en korrelhagel kunnen voorkomen. Vanavond boven land tijdelijk afnemende buiigheid (na passage van de eerste kortgolvige hoogtetrog). Vanuit het noorden en westen naderen dan zwaardere buien (a.g.v. de zeer koude bovenluchten bij de grootschalige hoogtetrog). Dan is er vaker onweer en korrelhagel, vooral boven warm (zee)water. CAPE is dan vrij hoog (500-1000 J/kg boven warm (zee)water) maar de effectieve windschering is laag met 10-15 kn, regime single cell en soms een multicel.
Zicht:
Buiten neerslag uitstekende zichten.
Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 14/10/2023 12.43 uur LT.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)