13-10-2023 05:59 | KNMI | m.b.t. 13-10-2023 t/m 14-10-2023
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 14 oktober 2023 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 13/10/2023 05.59 uur LT.
Synoptische situatie:
Een W-O georiënteerde warmtefrontocclusie verlaat spoedig het noorden van de FIR. Zuid van dit front bevindt zich een valse warme sector. Een WNW-OZO georiënteerd warmtefront boven België bereikt Zeeland aan het einde van de nacht en trekt in de ochtend noord(oost)waarts over ons land, waarna we in de warme sector van de randstoring komen. Het laag van de randstoring trekt vanmiddag over de centrale Noordzee naar het Skagerrak, met aan de zuidflank ervan een flinke toename van de zuidwestelijke stroming. Halverwege middag bereikt het NO-ZW georiënteerde koufront het noordwesten, om in de loop van de middag en avond oostwaarts over het land te bewegen. Rond 19 UTC bereikt een actieve back-bentocclusie het uiterste noordwesten, die in de avond zuidoostwaarts over het land zal trekken en halverwege de nacht naar zaterdag het zuidoosten zal verlaten. Daarachter voert een west- tot noordweststroming diep-polaire lucht aan. Boven de Noordzee komt dan wederom een sterke gradient te staan.
Modelbeoordeling:
Indicatief zijn de modellen voor wat betreft het grenslaagweer redelijk goed bruikbaar, waarbij er actueel wel meer stratus wordt waargenomen dan de modellen simuleren. Met het aantrekken van de wind verbeteren de condities in de loop van de ochtend, al hebben HAP1 en HA43 nog wel een signaal voor turbulentiestratus. In de warme sector wordt het belangrijkste aandachtspunt het windveld, waarbij het risico zit in de grote hoeveelheid wind op geringe hoogte in het profiel. Wanneer deze kan worden uitgewisseld naar het aardoppervlak is er kans op zware windstoten (>75 km/uur). De modellen berekenen deze op de gradient boven de Noordzee en in de kustgebieden en bij buien op het koufront en met name bij de back-bent ook verder landinwaarts (de kustprovincies en rond het IJsselmeer). EC heeft die zware windstoten dieper landinwaarts niet, het lijkt vooralsnog te weinig om ook dieper landinwaarts code geel uit te geven voor zware windstoten. Achter de back-bent is er conditioneel weinig meer aan de hand, zaterdagmiddag en avond komt er echter opnieuw veel wind te staan boven de Noordzee, met mogelijk een kans op zware windstoten in het Waddengebied.
Aandachtspunten
Temperatuur:
In de diep-polaire lucht zaterdag temperaturen die duidelijk lager zijn dan normaal.
Wind:
De wind neemt toe in de warme sector naar 7-8 Bft boven zee met in het noorden en ook langs de westkust een grote kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Landinwaarts waait het duidelijk minder hard. Later in de middag en avond neemt de kans op zware windstoten ook verder landinwaarts toe, als er enige uitwisseling mogelijk is in de onderste paar duizend voet bij/achter het koufront en bij de back-bent. De kans op windstoten van ca. 100 km/uur is beperkt (0-10% kans in KEPS). Achter de back-bent neemt de wind af tot 6 Bft boven zee, om zaterdag boven de noordelijke helft van de maritieme FIR weer toe te nemen naar 7-8 Bft, inclusief zware windstoten.
Bewolking:
Gelaagde (frontale) bewolking, met bij de warmtefrontocclusie op uitgebreide schaal St (beneden 500 vt) en ook ingebedde TCU's, zie MUCAPE. Ook in de valse warme sector zuid van de warmtefrontocclusie kans op (turbulentie)stratus en daarna op het warmtefront vooral boven zee St. Boven land vanaf de middag geen lage bewolking meer. Bij het koufront lokaal een ingebedde Cb (toppen ca. FL150), de kans op St lijkt niet groot. Bij de backbent-occlusie wel een smalle band met lage Sc en lokaal St, bovendien ingebedde CB's met toppen tot ca. FL180, lokaal mogelijk tot FL250. In dat laatste geval is ook onweer niet uitgesloten. Achter de back-bent alleen convectieve bewolking met TCu's/Cb's met toppen van FL100-150, zaterdagavond boven het noorden van de FIR tot FL200-250.
Neerslag:
Bij de warmtefrontocclusie af en toe regen en motregen, deels buiig van karakter met MUCAPE rond 300 J/kg. Op het warmtefront weer stratiforme regen, het minst in het zuidoosten. Bij het koufront en op de backbent-occlusie weer onstabiliteit (MUCAPE 500-1000 J/kg voor de kust). Kans op onweer vooral bij de backbent-occlusie. Effectieve schering is 25-35 knopen, mocht er zeer lokaal convectie vanaf de grond ontstaan, dan is de schering lokaal 40+ en is een enkele 'low-topped' supercel mogelijk. Bij buien zaterdagavond boven het noorden van de FIR geleidelijk een toenemende kans op onweer en korrelhagel.
Zicht:
Nabij de warmtefrontocclusie nevel en zeer lokaal mist, in de valse warme sector matig in neerslag (motregen). Daarna neemt de wind (in de warme sector) dusdanig toe dat de zichten buiten neerslag overwegend goed zullen zijn. Achter de back-bent goede zichten.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)