23/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-10-2023 19:53 | KNMI | m.b.t. 12-10-2023 t/m 13-10-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 13 oktober 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 12/10/2023 19.53 uur LT.

Synoptische situatie:

Een west-oost georiënteerde warmtefrontocclusie boven het midden en zuiden van het land (met daarin een kleinschalig laagje voor de westkust) trekt noordoostwaarts en verlaat het noordoosten aan het einde van komende nacht. Zuid van dit front bevindt zich een valse warme sector. Een WNW-OZO georiënteerd warmtefront boven Noordwest-Frankrijk, behorend bij een randstoring ten zuidwesten van Ierland, bereikt Zeeland eind komende nacht en trekt vrijdagochtend over ons land, waarna we in de warme sector van de randstoring komen. Het laag van de randstoring trekt vrijdagmiddag over de centrale Noordzee naar het Skagerrak, met aan de zuidflank ervan een flinke toename van de zuidwestelijke stroming. In de loop van de middag bereikt het NNO-ZZW georiënteerde koufront het noordwesten, in de avond trekt dit oostwaarts. Vrijdagavond 19 UTC bereikt een actieve back-bentocclusie het uiterste noordwesten, trekt zuidoostwaarts over het land en verlaat het zuidoosten 01 UTC in de nacht naar zaterdag. Daarachter voert een west- tot noordweststroming polaire lucht aan.

Modelbeoordeling:
De positie van de warmtefrontocclusie zit niet in alle modellen even goed, zo is HAP1 te zuidelijk. Ook zit de ST in werkelijkheid ook wat noordelijker dan de modellen weergeven, vermoedelijk speelt de motregen daarbij een rol, die ook niet goed in de modellen zit. Voor vrijdag lijken de modellen vooralsnog redelijk eensgezind qua frontenposities, ook de koers van de randstoring ziet er in de diverse modellen vergelijkbaar uit. Aandachtspunt wordt dan het windveld. Daarbij komen er zware windstoten voor. Dieper in de warme sector in het noordwesten en noorden, daarna komt daar aan de voorzijde van de backbent-occlusie het westelijk kustgebied bij. De kans op deze zware windstoten is dieper landinwaarts ook aanwezig met name op koufrontpassage, waarbij de goed doorgemengde grenslaag ook wat kan bijdragen. EC heeft die zware windstoten dieper landinwaarts niet, het lijkt vooralsnog te weinig om ook dieper landinwaarts code geel uit te geven voor zware windstoten.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Weinig bijzonderheden.

Wind:
De wind neemt na passage van de warmtefrontocclusie, maar vooral achter het warmtefront toe. In de warme sector 7-8 Bft boven zee met in het noorden en ook langs de westkust een grote kans op zware windstoten van 75-90 km/uur, vooral vrijdagmiddag en vooral bij het koufront als er enige uitwisseling is in de onderste paar duizend voet. De kans op windstoten van ca. 100 km/uur is beperkt (0-10% kans in KEPS). Landinwaarts waait het duidelijk minder hard. Bij buien op het koufront zijn vrijdagavond ook boven land zeer lokaal zware windstoten mogelijk.

Bewolking:
Bij de warmtefrontocclusie (deels ingedraaid rondom het kleinschalige laagje voor de westkust) op uitgebreide schaal St. Ook in de valse warme sector zuid van de warmtefrontocclusie kans op turbulentie-St en daarna op het warmtefront vooral boven zee St. Bij de warmtefront-occlusie zijn eerst ook ingebedde TCU's, zie MUCAPE. Bij het koufront lokaal een verscholen Cb (toppen ca. FL150). Kans op St lijkt niet groot. Bij de backbent-occlusie wel een smalle band met lage Sc en lokaal St, bovendien ingebedde CB's (toppen tot FL180).

Neerslag:
Vanavond bij de warmtefrontocclusie af en toe regen en motregen, deels buiig van karakter met MUCAPE rond 300 J/kg. Vrijdag op het warmtefront weer stratiforme regen, het minst in het zuidoosten. Bij het koufront en op de backbent-occlusie weer onstabiliteit (MUCAPE 500-1000 J/kg voor de kust). Kans op onweer vooral bij de backbent-occlusie. Effectieve schering is 25-35 knopen, mocht er zeer lokaal convectie vanaf de grond ontstaan, dan is de schering lokaal 40+ en is een enkele 'low-topped' supercel mogelijk.

Zicht:
In neerslag matig, lokaal slecht zicht. Bij de warmtefrontocclusie ook kans op nevel. In de nacht naar vrijdag neemt de wind dusdanig toe dat de kans op mist niet meer noemenswaardig is.

uimg/202310/12230845_PL1400_large.gif

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten