18-08-2023 12:23 | KNMI | m.b.t. 18-08-2023 t/m 19-08-2023
Valid: 2023-08-18 12:39:30 - 2023-08-19 24:00:00
Issued: 18-08-2023, forecaster: haklande
Synoptische situatie:
De hoogtestroming is zuidwestelijk. In de grenslaag is de stroming oostelijk onder invloed van een hoog boven Lapland. Het hoog trekt langzaam oostwaarts, waardoor de stroming naar zuidoost draait. Een oplossend ZW-NO georiënteerd warmtefront (thetaw 925 hPa ~ 18°C) boven het midden trekt noordwestwaarts. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk warmer en vochtiger. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan ten westen van de Britse Eilanden is min of meer stationair. Een eerste (oude) occlusie trekt in de nacht van vrijdag op zaterdag over de Noordzee en het NW van Nederland noordoostwaarts. Het koufront (theta-w 850 hPa ~ 17°C) passeert zaterdag overdag. Ca. 3 uur daar vooruit trekt een vore over met aan de voorzijde zuidoostenwind en erachter geleidelijk een west- tot zuidwestenwind. Halverwege de middag verlaat het koufront het oosten. Achter het front wordt drogere lucht en wat minder warme lucht aangevoerd.
Modelbeoordeling:
EC00 heeft het koufront net iets sneller dan de Harmonies. De wolkenbasis is nog steeds duidelijk lager dan in alle uitvoer. Wat betreft de neerslag stroomopwaarts boven Frankrijk is EC nu duidelijk het betere model. De Harmonies berekenen de neerslag actueel niet zuidoostelijk genoeg, hoewel HAP1 het nog behoorlijk doet. Voor zaterdag laten we EC daarom ook wat zwaarder meewegen met een zuidoostelijkere begrenzing van de buienactiviteit. De convectie (vanaf enige hoogte) bij de occlusie van komende nacht beperkt zich in alle uitvoer tot de Noordzee en het noordwesten. Daar is er sprake van een duidelijk PVA-maximum, deels overlappend met warmte-advectie. De convectieve activiteit bij het koufront is vooralsnog zeer gering in de Harmonies. Ook hier is alleen in de EC uitvoer een convectief neerslagsignaal. Een (zwakke) inversie lijkt convectie vanaf de grond tegen te gaan, wat samenhangt met kou-advectie onderin achter de vore.
Wind(stoten):
Bij buien bij de occlusie van zaterdagnacht vrijwel geen signaal voor significante windstoten. De opbouw onderin is stabiel en dat helpt niet. Bij een eventuele bui op het koufront zeer lokaal 25-30 knopen.
Bewolking:
Wolkenbasis bij het warmtefront is duidelijk lager dan in de diverse uitvoer, op uitgebreide schaal St. Vanmiddag is oost van Twente een lokale Cb niet helemaal uit te sluiten, maar binnen onze landsgrenzen is die kans nihil. De buien om 10 UTC boven Picardië moeten vanmiddag geleidelijk uitdoven wegens het gebrek aan voeding (CAPE). Ook vlakt de bijbehorende zwakke hoogtetrog af. Bij de occlusie van komende nacht/zaterdagochtend vooral boven de Noordzee en het NW (verscholen) CB met een basis van minimaal 5000 vt, toppen FL350-400. Bij het koufront lijkt alleen in het uiterste noordoosten en oosten nog een bui vanaf de grond mogelijk met een lagere basis, rond 2000 voet, toppen FL350-400.
Zicht:
Eerst in het zuidoosten nog plaatselijk matig zicht. In buien matig tot slecht zicht.
Neerslag:
Vanmiddag is een enkele bui oost van Twente niet helemaal uit te sluiten. Er is veel MUCAPE, 1000-2000 J/kg in het zuidoosten, maar geen duidelijke trigger en de lucht is nogal droog boven een zwakke subsidentie-inversie, die eerst doorbroken moet worden. Effectieve schering is dan ongeveer 20 kn. Buien bij de occlusie komende nacht en zaterdagochtend komen niet vanaf de grond. Bij de occlusie MUCAPE ongeveer 700 J/kg, schering 15-20 kn. Deze convectie moet vooral komen van de (frontale) forcering. Bij het koufront is er een inversie rond 3000 vt. Kou-advectie in de grenslaag zorgt er voor dat het waarschijnlijk niet warm genoeg wordt om deze te doorbreken. MUCAPE is dan 1000-1500 J/kg, schering 25-30 kn, dus als er iets gebeurt zijn het goed georganiseerde multicellen.
Temperatuur:
Bewolking zorgt ook zaterdag overdag voor enige onzekerheid. Dit is relevant ivm eventuele convectie vanaf de grond zaterdag bij het koufront.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen