24/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-07-2023 05:37 | KNMI | m.b.t. 09-07-2023 t/m 10-07-2023

Valid: 2023-07-09 05:37:41 - 2023-07-10 24:00:00
Issued: 09-07-2023, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een hoogterug boven het westen van Duitsland is de hoogtestroming zuidelijk. In de grenslaag ligt er vannacht een zwakke, nagenoeg gradientloze vore NW-ZO georienteerd over ons land. Deze beweegt langzaam NNO-waarts maar blijft overdag min of meer boven de oostelijke helft van het land hangen, in de middag lijkt zich hierin een thermisch laag te ontwikkelen, welke langzaam NNO-waarts beweegt. Boven de zuidelijke Noordzee zien we dan een ZZW-NNO georienteerde subtiele rug ontwikkelen. Een koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 16 °C) bereikt later zondagavond het westen en trekt oostwaarts over Nederland. Daarna wordt de stroming westelijk. Maandag bouwt een rug van hogedruk op boven Nederland, deze rug schuift in de avond geleidelijk door richting Duitsland.

Modelbeoordeling:

De algehele setting voor zware onweersbuien vanmiddag en vanavond is in alle modellen wel duidelijk. Op detailniveau zijn er echter verschillen in de zwakke luchtdrukgradiënt, we zien dan ook steeds een iets andere vorm van het thermische laagje en de rug boven de zuidelijke Noordzee. Deze verschillen zorgen ervoor dat de buien steeds op een andere plek ontstaan, waardoor ook steeds het verdere verloop net weer wat anders is, o.a. door steeds andere interactie tussen de outflow boundaries van de verschillende buien. T.o.v. gisteren is er een toegenomen onzekerheid in timing en precieze locatie van de zwaarste buien, deze verschilt van model tot model en van run tot run. Er zijn modelruns die vanmiddag nog weinig zware convectie toelaten, mede a.g.v. te weinig opwarming a.g.v. restanten van buien die vanochtend al boven land worden berekend of nu al boven het zuidwesten van het land zouden moeten zitten, van dat laatste is momenteel niets terug te vinden. De voorkeurslocatie van de zwaarste buien blijft ondanks alle onzekerheden het oosten en zuidoosten, hier bevindt zich namelijk de warmste lucht en worden de buien vanaf de grond gevoed. In het westen zien we in de grenslaag met een zwakke westelijke wind wat minder warme lucht vanaf de Noordzee binnenlopen, hier zal de convectie vanaf enige hoogte plaatsvinden. Het het ook loopt het zal sowieso een kwestie van nowcasten worden.

Wind(stoten):

Vanmiddag en vanavond zullen de zwaarste windstoten van meer dan 41 kn zich voornamelijk concentreren op het zuidoosten en oosten. Een enkele windhoos is daar ook mogelijk (updraught heliciteit is lokaal significant). Het lijkt erop dat in het westen de grenslaag stabiel wordt a.g.v. de aanlandige wind. Hierdoor kunnen de windstoten minder makkelijk tot de grond doordringen. Wanneer de convectie echter sterk georganiseerd raakt (squalline of supercells) kunnen ook hier de windstoten tot ongeveer 60 kn lokaal tot aan de grond toe doordringen, dit is een onzekerheid. Mochten de zwaarste buien pas later vanmiddag en vanavond ontstaan dan worden ook in het oosten en zuidoosten minder waarschijnlijk, de 21 UTC run van HA40 liet dit zien. Maandag geen bijzonderheden.

Bewolking:

Aan de westrand van de FIR actueel een lijn met Cb's vanaf middelbaar niveau, toppen tot ca. FL370. Vanmiddag en vanavond CB's tot FL400-450, ook dan is de basis relatief hoog. Bij het koufront naarmate het oostwaarts trekt een toenemend signaal voor stratus, zal afhangen van de hoeveelheid neerslag die gevallen is. Voor het koufront uit ook nog een enkele Cb's, de toppen worden met FL300 geleidelijk minder hoog. Het grote stratusgebied boven de Noordzee in het noordwesten van de FIR negeren we nog voorlopig. Maandag overdag boven land enkele cumuli, in het uiterste noordoosten wellicht nog een TCu.

Zicht:

In zware buien zichtverslechtering. Ten westen van het koufront nevel, kans op mist lijkt klein.

Neerslag:

Vanochtend enkele buien aan de westrand van de FIR boven de Noordzee, daarbij ook frequent onweer. Vanmiddag neemt de schering van het westen uit toe, naar 30-40 kn (effectieve schering in het westen niet vanaf de grond, maar vanaf 1-2 km). CAPE is hoog, 1500-2000 J/kg, in het oosten boven de 2000 J/kg. Er valt dan ook goede organisatie te verwachten, multicell, plaatselijk met squalline karakteristieken en ook supercells kunnen niet worden uitgesloten. Grote hagel is dan ook lokaal mogelijk, tot circa 4 cm. Plaatselijk valt 20-50 mm en kan er meer dan 30 mm/uur vallen, maar de treksnelheid is relatief groot. De trigger voor de buien komt van convergentie in de grenslaag, deze is qua timing en locatie gezien de zwakke luchtdrukgradiënt nogal onzeker. Bovendien zal bij deze zwakke gradient de interactie tussen outflow boundaries een rol spelen en de voorspelbaarheid niet ten goede komen. Ook voor het koufront uit nog steeds kans een bui, mogelijk met onweer, de CAPE-waarden liggen dan nog veelal tussen 500-1000 J/kg.

Temperatuur:

Vandaag in het westen vanwege de aanlandige stroming in de grenslaag geen tropische temperaturen meer, nog wel zomers. In de oostelijke helft nog wel tropisch met in het oosten en zuidoosten plaatselijk misschien nog 34°C. Maandag duidelijk lagere temperaturen, in het zuidoosten met 26°C nog wel zomers.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten