19-06-2023 16:50 | KNMI | m.b.t. 19-06-2023 t/m 20-06-2023
Valid: 2023-06-19 16:50:25 - 2023-06-20 24:00:00
Issued: 19-06-2023, forecaster: wijs
Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied beweegt van Schotland naar IJsland, waardoor de stroming aanvankelijk zuidwestelijk is. Doordat zicht vanavond een rug van hogedruk vormt boven het noorden, wordt de stroming boven ons land noordoostelijk. Morgen/dinsdag trekt een frontale golf over het westen van Frankrijk noordwaarts naar Engeland en vandaar verder naar de noordelijke Noordzee. Vannacht draait de stroming op nadering van deze golf via oost naar zuidoost en passeert van het zuiden uit het bijbehorende warmtefront, waarna we in maritiem tropische lucht terecht komen. Het koufront komt morgenmiddag van het westen uit naderbij. Voor het front uit ontstaat een thermische vore die later in de middag en avond van noordoostwaarts over ons land trekt, waarna de storming zuidwestelijk wordt. In de nacht naar woensdag gevolgd door een inactief koufront.
Modelbeoordeling:
Voor vandaag gaat de aandacht vooral uit naar de grenslaag. Lokaal komt er wat mist/St voor boven de Noordzee. HAP1 zet dit veel te zwaar aan. Andere modellen hebben echter niets. Lokaal zal dit voorlopig nog wel voor kunnen blijven komen, al gaan we wel uit van een noordoostelijke verplaatsing. Bij het warmtefront vannacht zien we een signaal voor convectieve neerslag als gevolg van WA op middelbaar niveau. Belangrijker is wat er nog aan buien binnentrekt vanuit Frankrijk en België. In een licht divergentie bovenstroming en met een tegenwerkende dagelijkse gang zal de activiteit er geleidelijk uit gaan. Net als gisteravond kunnen er wel restanten het land in trekken, met aan de zuidoostflank nog kans op onweer. Voor morgen namiddag en avond is de convectie bij de thermische vore het belangrijkste aandachtspunt. De forcering in de bovenlucht is gering. Convergentie onderin en dagelijkse gang zullen het moeten doen. De modellen geven een sterk convectief signaal, de locatie schuift uiteraard nog wat. Het zwaartepunt lijkt voor de zuidoostelijke helft van het land te zijn. Zie ook de volgende alinea's.
Wind(stoten):
Morgenmiddag en -avond ontstaat in de Harmonies een lijn met forse windstoten. HAP1 is het rustigst met lokaal zware windstoten van net boven de 40 kn (75 km/uur), de andere Harmonie-versies komen tot ca. 50 kn (100 km/uur). KEPS komt met 60-70% kans op windstoten boven de 75 km/uur en 30-40% kans op windstoten boven de 90 km/uur in het zuidoosten. De kans op meer dan 100 km/uur lijkt vooralsnog klein (ca. 20%). Verdamping in de droge laag onder de basis levert de grootste bijdrage aan de windstoten en dit wordt vaak wat overschat in de Harmonies. Overigens is er bij de buien(restanten) vannacht ook al kans op uitschieters, tot ca. 30 kn (50-60 km/uur).
Bewolking:
Boven het midden en noorden van de FIR boven zee mist en lage St, geleidelijk noordwaarts bewegend. Het is de vraag echter op deze de komende 36 uur helemaal oplost of de FIR zal verlaten. Bij het warmtefront lokaal (vooral in het oosten) middelbare onstabiliteit, met veel WA in het oosten tussen 850 en 700 hPa mogelijk ook een CB vanaf lager niveau, toppen dan tot FL300-400. Ook advectief vanuit Frankrijk en België. Morgen eind van de middag en in de avond bij buien CB's tot FL400-450. In de nacht naar woensdag lokaal/regionaal vorming van turbulentiestratus. Boven zee komt er ook advectief St binnen vanuit Engeland, ook beneden 500 vt.
Zicht:
Goede zichten met uitzondering van in neerslag. De nevel en mist boven zee trekken noordwaarts maar blijven waarschijnlijk in het noorden van de FIR aanwezig. In de nacht naar woensdag boven land wel een significante kans op teruglopende zichten.
Neerslag:
Bij het warmtefront buiige regen (restanten) met vooral in het zuidoosten mogelijk een verscholen bui, met kans op onweer. De CAPE stelt weinig voor, 500 J/kg. Het moet komen van WA tussen 850 en 700 hPa. Morgenmiddag/avond ongeveer 2000 J/kg CAPE met een effectieve schering van 20-30 kn (schering lijkt in de avond toe te nemen). In de div Harmonie/HarmonEps uitvoer multicell/squalline complexen met typische afmetingen van ongeveer 50 km. Hoge basis (6000 vt) met daaronder een droge laag. Hagel van 2-3 cm is lokaal mogelijk. In de Harmonie uitvoer een duidelijk signaal voor 20-40 mm/uur. Totale sommen lokaal tot meer dan 40 mm, gezien de treksnelheid zijn grootschalig hoge neerslagsommen onwaarschijnlijk. Enige onzekerheid zoals zo vaak waar de zwaarste buien op gaan treden. In de huidige uitvoer lijkt het zwaartepunt boven de zuidoostelijke helft te liggen (profiterend van de meeste opwarming).
Temperatuur:
Vannacht vrij hoge minima, in de zuidelijke helft lokaal mogelijk 20°C. Morgen van 25°C graden in het noorden tot 30°C in de zuidelijke helft. Ook de nacht naar woensdag vrij hoge minima.
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)