24/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-03-2023 04:56 | KNMI | m.b.t. 13-03-2023 t/m 14-03-2023

Valid: 2023-03-13 04:56:51 - 2023-03-14 24:00:00
Issued: 13-03-2023, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een complex laag ten westen van Ierland is de stroming zuidwestelijk. Een bijbehorend warmtefront ligt boven het noordoosten en verlaat spoedig het land. In de warme sector wordt maritiem tropische lucht aangevoerd. In de loop van vanochtend passeert het koufront, dat in de middag mogelijk door golfvorming nog even boven het uiterste zuidoosten blijft slepen. Achter het koufront blijft de aangevoerde lucht in een 'valse warme sector' vochtig. Aan het einde van de avond en de eerste helft van in de nacht naar dinsdag passeert een kortgolvige hoogtetrog. In de tweede helft van de nacht naar dinsdag bereikt een N-Z georienteerde occlusie van west naar oost over het land. Na passage van de occlusie draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt polaire lucht aangevoerd. Aan het einde van de middag en in de avond trekt een indraaiende occlusie van noordwest naar zuidoost.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn wat timing van de frontale zones en neerslagpatronen aanvankelijk redelijk consistent, dinsdagochtend zijn er met name bij de occlusie timingsverschillen. Wat betreft de wind zijn de modellen de afgelopen runs minder consistent. Een eerste windpiek treedt op in de 'valse' warme sector achter het koufront. Er staat een sterke gradient en wanneer er instraling bij komt is er met name in de kustprovincies kans op zware windstoten. Wat opvalt is dat de windstoten boven land hoger zijn dan boven zee (waaronder ook Waddenzee en IJsselmeer), hetgeen goed te verklaren valt door enerzijds de ruwheid van het landoppervlak en anderzijds door uitwisseling door dagelijkse gang. Tussen de modellen zien we echter nog wel verschillen, waarbij Hap2/Ha43 zoals vaak in Noord-Holland wat aan de forse kant lijkt. EC heeft de piek meer op het moment dat de dagelijkse gang en uitwisseling een rol gaat spelen. Een tweede mogelijke piek treedt op tijdens de dinsdagochtend. Eerdere runs kwamen nog met een secundair laag boven de Noordzee en een fors windveld daarbij. In de laatste runs is dit weer verdwenen. Er bestaat dus nog enige onzekerheid voor de dinsdagochtend. Subtiele verschillen maken het verschil. Aandachtspunt gezien de forse potentiële windstoten die eerder werden berekend. Bij de indraaiende occlusie op dinsdag in de namiddag en avond toenemende kans op enkele winterse buien, mogelijk met hagel en onweer.

Wind(stoten):

In de warme sector gaat de wind aan de kust naar een dikke ZW 7 Bft. In het westen en noorden is er in de loop van vanochtend en vanmiddag vooral boven land kans op zware windstoten van 75-90 km/u. Landinwaarts komt er door sterke uitwisseling vooral in de middag een behoorlijk vlagerige wind te staan. De Ha40 run van 00Z geeft boven NH kortstondig en zeer plaatselijk een uitschieter van 100 km/u, ziet er tov de rest van de modellen voorlopig wel wat aan de hoge kant uit en is bovendien kleinschalig. Dinsdagochtend zien op de occlusie een gebied met zware windstoten over de zuidelijke helft van het land oostwaarts trekken, nu zelfs met de zwaarste windstoten in Limburg. Aan de westflank van de occlusie opnieuw een krachtig windveld het 7-8 Bft in de laatste runs, de zware windstoten blijven buitengaats. Er bestaat nog wel enige onzekerheid rondom dit windveld, zie ook modelbeoordeling. Bij buien in de polaire lucht dinsdag kans op zware windstoten, vooral boven zee en in de kustgebieden.

Bewolking:

Bij en achter het warmtefront een dik stabiel gelaagd pakket bewolking met op uitgebreide schaal St en Sc/Ac/NS. Ook bij het koufront een stabiel gelaagd pakket Sc/Ac/NS en in het noordwestelijk kustgebied tevens St. Later vanmiddag ook weer opklaringen en cumuliforme bewolking Cu/Sc. In de loop van de middag in de zuidoostelijke helft lokaal TCu en Cb. Toppen FL150, maar als het net een graad warmer wordt kunnen ze zomaar richting FL250/-40C doorschieten. Bij de passage van de occlusie op dinsdagochtend een gelaagd pakket met St/Sc/Ac/NS. Daarna in de polaire lucht Cu/Sc bewolking en bij de indraaiende occlusie enkele Cb's met toppen tot FL220/-45C.

Zicht:

Op het warmtefront matige tot slechte zichten, in de warme sector sterk verbeterend, maar boven zee mogelijk nog matig. In de kustgebieden bij het warmtefront mogelijk mist, hoge dauwpunten, relatief koud zeewater. Daarna bij de occlusie en in buien matige zichten.

Neerslag:

Op het warmtefront enkele mm stratiforme regen. Op het koufront vanochtend eveneens stratiforme neerslag, het profiel is stabiel van opbouw. In de middag door dagelijkse gang in het zuidoosten kans op enkele TCu buien door een inversie op middelbare hoogte. Net over de grens in het zuidoosten laten de harmonies wat pitte buien ontstaan. Hier is een skinny CAPE-profiel van 200-500 J/kg aanwezig met een effectieve schering in de orde 35-40 kn. De convectieve modus ligt daarmee tegen de onderkant van het supercell-regime aan hoewel entrainment de buien in dit profiel tegenwerkt. Het is een kortdurend aandachtspunt voor Limburg vanmiddag. Daarna op nadering van de hoogtetrog eveneens enkele buien. CAPE dan 200-400 J/kg en 25-30 schering; convectieve modus multicel. Bij de occlusie dinsdagochtend wederom enkele mm stratiforme neerslag. In de polaire lucht dinsdagmiddag en -avond buien, mogelijk met onweer en hagel, in een regime met 200-400 J/kg CAPE en 20 kn effectieve schering; multicel.

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuidoosten waarschijnlijk 16-17°C. Dinsdagavond snel dalende temperaturen en in/na winterse buien kans op gladheid.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten