31-10-2022 17:16 | KNMI | m.b.t. 31-10-2022 t/m 01-11-2022
Valid: 2022-10-31 17:16:52 - 2022-11-01 24:00:00
Issued: 31-10-2022, forecaster: haklande
Synoptische situatie:
Een complex sturend lagedrukgebied bij IJsland veroorzaakt een zuidwestelijke stroming. Boven Bretagne bevindt zich een randstoring, waarvan het warmtefront momenteel van zuidwest naar oost boven ons land ligt, goed herkenbaar in ThetaW950 en ook de dauwpunten. Vanavond komt ons hele land in de warme sector terecht. De randstoring trekt komende nacht en ochtend over Engeland noordwaarts het bijbehorende koufront trekt daarbij noordoostwaarts over ons land. De back-bentocclusie (theta-w 850 hPa 11°C) trekt komende ochtend snel noordoostwaarts over het Noordzeegebied. Daarachter dinsdagmiddag polaire lucht met een kortgolvige hoogtetrog. Een CAD ligt nu nog west van Ierland en trekt dinsdagavond en in de nacht naar woensdag langzaam oostwaarts over ons land. Deze CAD wordt woensdagochtend gevolgd door een trog, die met name over het noorden van ons aandachtsgebied trekt.
Modelbeoordeling:
Synoptisch is de uitvoer consistent en bruikbaar. Wel hebben de Harmonies iets te veel St boven de Noordzee momenteel, HA40 geeft nog het beste beeld. Belangrijkste aandachtspunt is de wind. Eerst een synoptisch windveld komende ochtend en daarna bij de CAD van dinsdagavond en de nacht naar woensdag zware windstoten bij buien in het westen.
Wind(stoten):
Het windpatroon in de Harmonie uitvoer is realistisch. Signalen voor een kortstondige 9 Bft komende ochtend in de westelijke kustdistricten, zelfs in EC. Voor de kustprovincies code geel voor zware windstoten. De modellen laten een eenduidig patroon zien. De buien bij de CAD gaan waarschijnlijk opnieuw gepaard met zware windstoten van het code-geel criterium, tot ca. 100 km/uur is mogelijk langs de westkust. Hiervoor staat eveneens code geel uit. Woensdagochtend is er bij de trog mogelijk ook weer sprake van een synoptisch windveld met zware windstoten, dit is voorlopig een aandachtspunt.
Bewolking:
In het noorden van de FIR aanvankelijk nog kans op lokaal St. Bij het koufront vooral boven en aan zee verhoogde CAPE-waarden van ca. 500 J/kg. Boven land lagere waarden en veelal stratiforme neerslag. CB-toppen boven zee kunnen een enkele keer richting FL180 gaan. Bij het koufront en de back-bent occlusie een signaal voor St boven de Noordzee. Bij de back-bent occlusie boven de Noordzee CB's met toppen tot ongeveer FL200. Bij de CAD vooral boven de Noordzee CB's tot ongeveer FL250-280, CAPE-waardes dan lokaal 1000+ J/kg.
Zicht:
Meest goede zichten, bij en vlak achter het warmtefront met name in het zuidwesten matig zicht. In neerslag matig, mogelijk slecht zicht, verder in de polaire lucht prima zicht.
Neerslag:
Bij de koufrontpassage een mix van convectieve (vooral boven zee) en stratiforme (boven land) neerslag. In de diverse Harmonie uitvoer is op de CAD lijnvorming zichtbaar, die mede door kustconvergentie veroorzaakt wordt. Onweer is daarbij mogelijk. Dieper landinwaarts neemt de CAPE snel af, en daarmee ook de intensiteit van de convectie.
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)