24/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-09-2022 18:19 | KNMI | m.b.t. 30-09-2022 t/m 01-10-2022

Valid: 2022-09-30 18:19:03 - 2022-10-01 24:00:00
Issued: 30-09-2022, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland wordt met een zuidwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem boven de Britse Eilanden bereikt later vanavond het westen en verlaat zaterdagochtend het oosten van het land. In dezelfde periode trekt de linkeruitgang van een jetstreak op 300 hPa oostwaarts over de zuidelijke helft van ons aandachtsgebied. De passage van de occlusie gaat gepaard met een zuid- tot zuidwestelijke low-level jet (in het noordwesten 65 kn op 3000 voet) er vooruit. Na passage van de occlusie wordt de stroming westelijk. Zaterdagochtend trekt een trog oostwaarts over het land, deze verlaat in de middag het oosten en wordt gevolgd door een zwakke rug. Zaterdagavond beweegt een volgende trog oostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent en bruikbaar. De timing van het frontale systeem in de nacht naar zaterdag is in alle modellen vrijwel hetzelfde. Hetzelfde geldt voor de troggen die daarna volgen. Opvallend is wel dat EC al actiever is boven zee met de trog morgenochtend, de Harmonies volgen wat later. Het EC-scenario is niet onrealistisch gezien het warme zeewater, en de linkeruitgang van de jet. Verder gaan we bij de passage van het grondfront uit van stratusbewolking. EC is in dit soort situaties vaak te droog onderin de atmosfeer.

Wind(stoten):

Op nadering van het occluderende systeem neemt de wind steeds verder toe. Zware windstoten aan de kust zijn vanavond laat en in de nacht naar zaterdag waarschijnlijk. Op en vlak voor de occlusie zullen waarschijnlijk de zwaarste windstoten optreden, in combinatie met de low-level jet. Boven land blijft de opbouw onderin neutraal/stabiel, i.t.t. voor de kust, waardoor de zware windstoten (80-90 km/u) beperkt blijven tot de kuststrook. Bij de trog zal dieper landinwaarts de dagelijkse gang gaan zorgen voor de ontwikkeling van zwaardere buien en bij deze zijn dan windstoten van circa 65 km/u mogelijk (maar wel in een al vlagerig windveld). Bij de tweede trog in het noordelijk kustgebied zijn er windstoten mogelijk van ca. 60 km/u.

Bewolking:

Op nadering van het occluderende systeem As/Ac. Bij de occlusie Sc 1000-2000 vt en daarboven Ns. Verticale profielen zien er erg stabiel uit, maar enige onstabiliteit lijkt boven zee onderin wel aanwezig te blijven. Neerslagsignalen bij de occlusie suggereren toch dat er lokaal toch een ingebedde Cb met toppen maximaal FL200/-25C aanwezig zou zijn, zie bijv. ook de progtemps boven zee. Bovendien komen we naarmate de nacht vordert meer en meer onder de linkeruitgang van de jet. Vooral landinwaarts ook ST door de stabiele opbouw en doorvallende neerslag. Bij de eerste trog Cb's waarbij de toppen in het noordoosten het hoogste zullen reiken, mogelijk tot FL250-270/-35C. Bij de tweede trog is de onstabiliteitsdiepte geringer, ca. FL150/-15C.

Zicht:

Goed. In frontale neerslag en in een wat fellere bui matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Op nadering van de occlusie matige regen, bij de occlusie zelf ook enkele ingebedde buien. MUCAPE bij de occlusie lokaal ruim 500 J/kg, mogelijk dat er plaatselijk onweer voorkomt boven en aan zee. Grotere CAPE-waarden boven land zien we bij de trog van zaterdagochtend en -middag, regionaal boven de 1000 J/kg. Onweer en kleine hagel is dan waarschijnlijk bij de buien (FZL zit op FL060-FL070). Schering hierbij 20-30 kn, convectieve modus is multi-cell, waarschijnlijk opgelijnd op de achterzijde van de occlusie en de trog van zaterdagochtend.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten