07-09-2022 18:57 | KNMI | m.b.t. 07-09-2022 t/m 08-09-2022
Valid: 2022-09-07 18:57:40 - 2022-09-08 24:00:00
Issued: 07-09-2022, forecaster: Huiskamp
Synoptische situatie:
Een sturend laag bij het zuidwesten van Ierland trekt langzaam oostwaarts en ligt vrijdagmiddag op de zuidelijke Noordzee. Aan de oostflank hiervan voert een zuid(west)elijke stroming vochtige lucht aan. Een occlusie (herkenbaar aan een tong met wat hogere theta-w en hogere vochtinhoud) trekt donderdagochtend over Nederland noordoostwaarts. Deze occlusie wordt geactiveerd door een kortgolvige hoogtetrog. De occlusie is het actiefst in het oosten en noorden (warmere lucht, hogere CAPE). De grootschalige hoogtetrog, behorend bij het laag, passeert donderdagmiddag. Aan de zuidoostflank van het laag bevindt zich een trog, deze bereikt vrijdagmiddag de westkust.
Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent op de synoptische schalen. Op de details van de buiigheid bij de occlusie zijn er verschillen. In de EC uitvoer lijkt de neerslag minder een convectief karakter te hebben. In de Harmonie uitvoer zijn er verschillen ten aanzien van de locatie van de buien. De grote lijn is dat de grootste activiteit in het oosten en noorden moet komen. Daar is de CAPE het hoogst en de forcering als gevolg van de hoogtetrog die de occlusie nadert het sterkst. De patronen bij de buiigheid bij de hoogtetrog van donderdagmiddag en de trog bij het laag lijken sterk op elkaar.
Wind(stoten):
Aan de oostzijde van het laag vrijdag 6 Bft, een zwak signaal voor 7 Bft. Uitschieters bij buien lijken weinig voor te stellen, maximaal rond 20 kn.
Bewolking:
CB toppen tot ongeveer FL240. Bij de occlusie in het oosten hoger, tot mogelijk FL300-350. Aan de noordkant van de occlusie vormt zich mogelijk stratus bij aanhoudende neerslag. Bij de hoogtetrog en de trog van vrijdag ook CB toppen tot ongeveer FL300.
Zicht:
In de nacht naar donderdag zijn er vooral in het noorden en oosten eerst nog opklaringen. Vooral waar buien geweest zijn vorming van nevel en mistbanken. In de nacht naar vrijdag is die kans heel klein, als het gebeurt is dat in het noordoosten, daar is de minste wind.
Neerslag:
Grootste activiteit bij de occlusie in het noorden en oosten, daar CAPE tot ongeveer 1000 J/kg. Schering is ongeveer 20 kn, dus multicel convectietype. In het noorden en oosten cumulatieve neerslag tot vrijdag 12 UTC 20-50 mm. Bij de hoogtetrog van donderdag en de trog van vrijdag ook ongeveer 1000 J/kg CAPE. De schering is dan 10-15 kn, dus weinig organisatie.
Temperatuur:
Op de meeste plaatsen wat meer dagelijkse gang dan in de uitvoer. In de nacht naar donderdag Tmin tot 12 °C, daardoor in het noorden en oosten enkele mistbanken. In de nacht naar vrijdag is het verschil kleiner omdat er meer gradient is.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag