25-08-2022 17:40 | KNMI | m.b.t. 25-08-2022 t/m 26-08-2022
Valid: 2022-08-25 17:40:38 - 2022-08-26 24:00:00
Issued: 25-08-2022, forecaster: diepevee
Synoptische situatie:
Een zuid-noord georiënteerde vore van Vlieland naar Tilburg, beweegt langzaam oostwaarts. In de nacht naar vrijdag verlaat de vore het noordoosten. Aan de oostzijde van deze vore wordt met een zuidoostelijke stroming zeer warme en tijdelijk drogere lucht aangevoerd. Ten westen van de vore stroomt in de grenslaag met een noordwestelijke stroming minder warme maar wel weer beduidend vochtigere lucht het land binnen. Een NNO-ZZW georiënteerd koufront ten oosten van UK bereikt in de nacht naar vrijdag het westen van de FIR. Aan het einde van vrijdagochtend bereikt het koufront de westkust en zal morgenavond het oosten verlaten. Op vrijdag zien we bovendien dat een uitloper van het Azorenhoog zich uitbreidt over de Britse eilanden. Tussen deze uitloper en het wegtrekkende thermische laag boven Duitsland wordt na passage van het koufront met een noord- tot noordwestenwind drogere maritiem polaire lucht aangevoerd.
Modelbeoordeling:
De timingsverschillen voor de vore en koufront zijn vrij klein. We zien wel dat EC voor het westen te traag is met de doorkomst van de vore. De meeste buienactiviteit vindt plaats aan de warme kant (oostzijde) van het front, hierin zien we wel wat verschillen in timing en positie van de neerslag. Het eigenlijke koufront zelf trekt vrijdag inactief over, maar fungeert wel als trigger voor de activering van de buien boven land (die ontstaan in de meeste gevallen niet vanaf de grond, misschien lokaal in het oosten rond 14/15 UTC). De temperatuur wordt het beste weergegeven door H40 en H43. EC is circa 1°C te koud.
Wind(stoten):
Ten westen van de vore van de wind kortdurend windstoten van circa 25-30 kn. Omdat de meeste buien vanaf hoogte ontstaan zien we geen significante windstoten. Later vrijdagmiddag een aan het begin van vrijdagavond zien we in de polaire lucht boven land een vlagerige wind met uitschieters van 20-25 kn.
Bewolking:
Langs de (noord)westrand van de FIR boven de Noordzee enkele Cb's vanaf middelbaar niveau, basis ca. 9000 vt, toppen FL350, mogelijk zelfs FL400. Deze middelbare onstabiele bewolking schuift in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend oostwaarts en verlaat aan het begin van de middag het oosten. Bij het koufront zelf zien we een zone met ondiepe frontale bewolking met veelal Sc-bewolking (< 6000 vt) met daaronder ook stratus (met name boven zee). Overdag wordt deze bewolking boven land onstabiel en gaat grotendeels over in Cu-bewolking, toppen tot 6000 vt. Later in de middag en vrijdagavond lost de bewolking van het noordwesten uit steeds verder op, maar in het uiterste oosten kan de nog aanwezige bewolking weer een lagere basis krijgen door afkoeling in de avond.
Zicht:
In buien teruglopende zichten.
Neerslag:
Voor het koufront uit zien we vanavond de kans op enkele buien vanaf middelbaar niveau, ook hierbij is een kleine kans op onweer. Deze zone met buien schuift geleidelijk oostwaarts en verlaat vrijdagmiddag het oosten. De CAPE-waardes zijn 400-700 J/kg, in het uiterste oosten rond 1000 J/kg. De schering ligt tussen 20 en 30 kn = multicelregime. Ondanks de vrij hoge windsnelheid op 700 hPa (>20 kn) kan er in het noordoosten en oosten plaatselijk meer dan 20 mm regen vallen. Dit is het gevolg van een grote totale waterinhoud van circa 35-40 mm. Het koufront zelf levert amper neerslag op, misschien zeer lokaal wat coalescentieneerslag.
Temperatuur:
Ten westen van de vore zien we beduidend minder warme lucht vanaf de Noordzee binnenstromen, deze is dan wel weer aanzienlijk vochtiger, maar dat is logisch omdat dit voor het koufront uit is. Vrijdag maxima van 20°C aan zee tot plaatselijk nog 26°C in het oosten en zuidoosten.
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen