24/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-08-2022 17:44 | KNMI | m.b.t. 16-08-2022 t/m 17-08-2022

Valid: 2022-08-16 17:44:57 - 2022-08-17 24:00:00
Issued: 16-08-2022, forecaster: lucassen

Synoptische situatie:

Een vlak lagedrukgebied nabij Zuidwest-Noorwegen vult op. Een laag nabij Bretagne schuift langzaam opvullend noordoostwaarts en ligt donderdag boven het noordoosten van Frankrijk en Duitsland. Een hoogtelaag blijft bij Bretagne liggen en verandert weinig van plaats. Tussen deze twee systemen in is de stroming aanvankelijk zuidwestelijk en voert deze vochtige en warme lucht aan. Boven ons land is aanvankelijk een vlakke hoogterug aanwezig. Deze schuift vannacht naar het noordoosten van ons land en woensdag overdag verder noordwaarts waardoor de stroming (op hoogte) meer cyclonaal wordt. Donderdagochtend bouwt een hoogterug zich op boven het zuidoosten van het land. Een occlusie behorende bij het laag boven Frankrijk trekt woensdag overdag over ons land noordoostwaarts. Hier vooruit trekt in de nacht naar woensdag een zwakke trog, al deactiverend vanuit het zuidwesten over ons land. De achterkant van de occlusie blijft vervolgens in de nacht naar donderdag en donderdagochtend boven de westkust slepen.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen in grote lijnen bruikbaar, maar de precieze ligging van de occlusie en de trog die woensdag over ons land trekken zijn moeilijk in de modellen te volgen. Vandaag zorgde de hoogterug voor onderdrukking van de buien. Het wegtrekken hiervan en de passage van de occlusie en trog zorgen ervoor dat de buien vannacht en woensdag opleven. Donderdag zorgt de hoogterug in het oosten ervoor dat de buiigheid daar opnieuw onderdrukt wordt terwijl de occlusie langs de westkust blijft slepen. De precieze locatie en activiteit verschilt per model. Meeste en actiefste neerslag wordt bij de occlusie woensdag overdag berekend. Door de lage treksnelheid worden lokaal 24-uurs neerslagsommen berekend van meer dan 40 mm. Harmonie geeft dit vooral weer, maar een duidelijk gebied waar dit kan gebeuren is niet te zien. Als het in het (noord)oosten door opklaringen in de ochtend nog warm wordt (ca 27 graden) kan daar de convectie van de grond ontstaan. Aandachtspunt voor woensdag lijkt dus met name de hoeveelheid neerslag te worden. Ander aandachtspunt is ST op de Noordzee. Dit geeft HAP1 te veel. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend is oost van de occlusie in de vochtige lucht ook boven land ST mogelijk. Dit geven alle modellen. EC geeft dan in het zuiden ook kans op mist en komende nacht geven alle modellen in het noorden van het land een mistsignaal, wat we meenemen in de verwachtingen.

Wind(stoten):

Woensdagmiddag bij eventuele buien vanaf de grond windstoten tot 25-30, zeer lokaal 35-40 mogelijk, maar waarschijnlijk gebeurt dat net over de grens in Duitsland. Met name HA43 berekent in de Duitse Bocht donderdag af en toe een NO 6 Bft. Dit nemen we nog niet mee.

Bewolking:

De komende uren vooral in de noordelijke helft van de FIR enkele velden met ST. Ha43 lijkt die redelijk weer te geven. Vannacht in het noordelijk kustgebied kans op ST en in de nacht naar donderdag boven land op veel plaatsen ST, in de ochtend oostwaarts wegtrekkend en oplossend. Vanavond bij een bui CB's met basis FL050-FL070 en toppen FL150-200, (buienrestanten). Bij de trog en occlusie toppen tot FL350. Vooral bij de occlusie is er een groot gelaagd pakket aanwezig tussen FL060 en FL250. Met name in het oosten en noorden kunnen de buien vanaf de grond ontstaan als het warm genoeg wordt.

Zicht:

In ST-gebieden plaatselijk matig tot slecht zicht. Komende nacht in het noorden noorden kans op mist. In de nacht naar donderdag in het oosten en zuidoosten kans op mist. Verder in neerslag matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Zie modelbeoordeling. Buien komen hoofdzakelijk niet van de grond maar ontstaan op hoogte. Neerslag bij occlusie is ook stratiform. CAPE neemt pas in de loop van woensdag weer toe naar 1000-2000 J/kg met de hoogste waarden in het (noord)oosten en daar schering van ca 20-25 knopen, enkele multicells zijn dan mogelijk. Daar zijn buien wel van de grond mogelijk. Uursommen van 20-40 mm zijn lokaal mogelijk. Lokaal zijn 24-uursommen van meer dan 40 mm mogelijk. KEPS geeft dit niet.

Temperatuur:

Woensdag aanzienlijk kouder, in een groot deel van het land de 25°C maar met moeite gehaald. Aandachtspunt is hoe warm het in het oosten/noordoosten nog kan worden in opklaringen, modellen geven maximaal 27°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten