01/06/2023 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Officiƫle hittegolf vandaag een feit / droogte zorgwekkend

13-08-2022 15:42 | Redactie | m.b.t. 13-08-2022

Vanmorgen om 10:00 werd te De Bilt 25°C gemeten waarmee een officiële/landelijke hittegolf een feit is. Hoe zat dat ook alweer: voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen 25 graden of meer worden waarvan drie tropisch, d.w.z. minstens dertig graden. De Bilt is daarbij maatgevend voor een landelijke hittegolf, wordt dit elders bereikt spreken we van een regionale hittegolf.

Tmax van de afgelopen vier dagen te De Bilt:

Regionaal werd een hittegolf gisteren al op officiële weerstations bereikt waarbij het zuidoosten in het oog springt met vier stations (Arcen, Eindhoven, Maastricht en Volkel) omdat op die stations de hittegolf al begon op afgelopen zondag 7 augustus met max. temperaturen van resp. 25.5 - 25.5 - 25.1 en 25.0°C.

Zorgwekkend is hierbij de droogte, het neerslagtekort loopt almaar verder op en nadert momenteel dat van 2018 (zie de actuele kaart van het KNMI onderaan dit bericht). Het leidt tot allerlei problemen als ernstig lage waterstand van de grote rivieren (met o.m. gevolgen voor de scheepvaart, drinkwatervoorziening en koeling van energiecentrales), overlast voor de landbouw, kans op natuurbranden en ook komt het probleem van verzakkende huizen gebouwd op houten funderingspalen weer in het nieuws. Zie voor veel info rubriek Weer - In het nieuws gefilterd op Hitte en droogte.

Hitte en droogte

Sluiten