19-02-2022 11:57 | KNMI | m.b.t. 19-02-2022 t/m 20-02-2022
Valid: 2022-02-19 11:57:15 - 2022-02-20 24:00:00
Issued: 19-02-2022, forecaster: aberson
Synoptische situatie:
Een occlusie sleept aanvankelijk over het noorden van de FIR, samen gaand met een kortgolvige hoogtetrog. Beide bewegen naar het noordoosten weg. Een lagedrukgebied met ingedraaide occlusie bereikt het westen in de eerste helft van de avond, trekt oostwaarts en verlaat kort na middernacht het oosten. Aan de zuidflank hiervan staat een stevig windveld. Daarna komen we onder invloed van een diep laag nabij IJsland. Het occluderende frontale systemen hiervan bereikt ons land zondagochtend al. In de middag ontstaat onder invloed van de jet een randstoring boven de Britse Eilanden. Deze randstoring trekt 's avonds over het noorden van de FIR oostwaarts met bijbehorend actief koufront dat in korte tijd ons land van west naar oost passeert. Op dit koufront loopt een hoogtetrog in. Bij deze randstoring komt opnieuw een krachtig windveld te staan.
Modelbeoordeling:
Opnieuw een tweetal lagedrukgebied met een significant windveld: 1) Het laag van zaterdagavond lijkt in de laatste runs wat noordelijker uit te komen, windstoten iets in intensiteit afgenomen waardoor ze nu met moeite de gele criteria halen. Code geel wordt voorlopig gehandhaafd voor het zuidwesten en westen. Als de volgende runs nog noordelijker komen zou ook het noordwesten kunnen worden overwogen. 2) De randstoring zondagavond. Deze ziet er een stuk serieuzer uit, met name kort voor en op het actieve koufront. Modellen komen grosso modo korte tijd met stormkracht aan zee, windstoten in de kustgebieden tot circa 100 km/uur. Maar de aandacht gaat vooral uit naar mogelijke zeer zware windstoten op het koufront. Lijnvormige convectie waarin de Harmonies fors uitpakken met 100-120 km/uur (HAP1-06Z zelfs 120+) in de kustgebieden en rond 100 km/uur boven land. Dat lijkt voorlopig echter een te kortstondig en plaatselijk event voor code oranje. Na passage van het koufront luwt de wind weer wat
Wind(stoten):
Vanavond bij het laag korte tijd 8 Bft langs de westkust. Kans op zware windstoten > 75 km/uur wat dieper landinwaarts in het (zuid)westen is afgenomen naar 30-60% (KEPS), voorlopig code geel gehandhaafd. Vanavond zondagmiddag wederom 8 Bft langs de kust, in de avond ca. 3 uur lang 9 Bft met langs de kust zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Bij het actieve koufront gaan we voorlopig uit van plaatselijk en kortdurend 100-120 km/uur in de kustgebieden en 75-100 km/uur landinwaarts. Zie verder modelbeoordeling.
Bewolking:
Vanmiddag zeer lokaal een enkele Cb, toppen FL100, lijkt door de modellen te worden gemist. Aandachtspunt is dat de achterzijde van het occluderende front vanavond convectief lijkt te zijn (is momenteel ook duidelijk te zien boven Engeland), onstabiliteitsdiepte kortdurend maximaal 15.000 vt (Cb). Verder conform de modellen, waarbij de basis van frontale bewolking in HA40/EC vaak te hoog ligt. Zondagavond bij het koufront opgelijnde Cb's met toppen FL100-150.
Zicht:
In het laag vanavond en vannacht mogelijk nevelige condities. Verder geen bijzonderheden.
Neerslag:
Slechts een enkele bui, met name bij de occlusie boven het noorden. Bij de volgende occlusie, bij het laag, vanavond regen en aan de achterzijde buien. Momenteel wordt daar onweer bij waargenomen boven Engeland. Zou bij ons ook kunnen maar parameters (tophoogte, CAPE) lijken niet gunstig. Voorlopig niet genoemd. Zondag regenachtig (stratiform), bij het actieve koufront opgelijnde convectie (LEWP-achtig) onder invloed van forse windschering, enige onstabiliteit (200-400 J/Kg) en convergentie (o.a. onder invloed van de hoogtetrog) met kans op hagel. Lijkt in de radarsimulaties op een dubbelstructuur, maar hier is in de cross-secties ThetaW/E niets van terug te vinden. Belangrijkste is hier de uitwisseling in de vorm van zeer zware windstoten.
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)