25/11/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-09-2021 10:31 | KNMI | m.b.t. 28-09-2021 t/m 29-09-2021

Valid: 2021-09-28 10:31:40 - 2021-09-29 24:00:00
Issued: 28-09-2021, forecaster: berge

Synoptische situatie:

Tussen een laag bij IJsland en een rug boven Frankrijk en Duitsland staat een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Een frontale zone ligt actueel west-oot georienteerd ten zuiden van de Britse Eilanden. Een golf in dit front, actueel nog ten zuidwesten van Ierland en gaat onder invloed van de linkeruitgang van een jet uitslaan en ontwikkelt zich tot een actieve randstoring, die morgen ten noorden van ons land langs naar Denemarken trekt. De bijbehorende frontale zone passeert in de ochtend als occlusie ons land. Ten zuiden van de randstoring komt een stevig windveld te staan. Een vanuit de hoogtetrog afsnoerend hoogtelaag trekt woensdag over het noorden van het land. Ten zuiden daarvan trekt een gebied met koude bovenluchten (T500 -27 graden) over het land.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt voor vandaag zijn in welke mate de buien boven zee nog het land weten op te lopen. Dit zou met naar zuid krimpende stroming spoedig afgelopen moeten zijn. De verdere aandacht uit naar de actieve randstoring op woensdag. Belangrijkste aandachtspunt is de kans op zware windstoten, Harmonie lijkt hierin de meest realistische waarden te geven omdat de buiencomponent hierin het beste wordt weergegeven. Grootschalig gezien laten alle modellen een vergelijkbare ontwikkeling zien, wel zijn er verschillen in de exacte positie van het laag woensdagavond. Dit betekent een 7-8 Bft in het Waddengebied vanaf morgen

Wind(stoten):

Harmonie uitvoer is bruikbaar, op nadering van de occlusie in de nacht naar woensdag al seinen voor 5-6 Bft. Woensdag aan de zuidwestflank van het laag 6-7 Bft uit een WNW-richting, in de avond in het noordelijk kustgebied 7-8 Bft, noord van de oostelijke Wadden mogelijk zelfs een 9 Bft. Harmonies tonen dit; KEPS kansen 20-30%. Vanwege het nog relatief warme zeewater blijven de zwaarste windstoten beperkt tot op de kust en in het Waddengebied, in de avond 75-90 km/u, in het oostelijk Waddengebied 90-100 km/u. De kans op meer dan 100 km/u is volgens KEPS beperkt, maar toch zo'n 30%. Dit is een belangrijk punt van aandacht. Door de aanlandige component van de wind en de intensiteit van de buien acht ik het niet onmogelijk dat de zware windstoten in de avond ook nog in een wat bredere kuststrook kunnen optreden, ik denk hierbij voornamelijk aan de Kop van Noord-Holland en Friesland. Of de laatstgenoemde gebieden net als het Waddengebied ook meegenomen moeten worden in de waarschuwingen hangt ook mede af van hoe dicht het laag langs de Wadden trekt, voorlopig wachten we hier nog even mee.

Bewolking:

Actueel in de polaire lucht boven de Noordzee convectieve bewolking, actueel Cb-toppen tot ca. FL140. De toppen zullen geleidelijk wat zakken naar ca. FL120, maar de Cb's blijven tot en met vanavond boven de Noordzee worden aangemaakt. Woensdagochtend bij de occlusie gelaagde frontale bewolking met aan de achterzijde mogelijk al enkele Cb's. Na passage van de occlusie door de sterk afkoelende bovenlucht veel convectieve bewolking met talrijke Cb's, toppen FL250-280. Ook de om het laag heen ingedraaide occlusie kent een sterk convectief karakter.

Zicht:

In de eerste helft van de ochtend in het oosten en noordoosten mogelijk nevel, verder hebben we in de polaire lucht buiten de buien om uitstekende zichtcondities. In de zwaardere buien op woensdag kan het zicht steeds kortdurend naar slecht teruglopen.

Neerslag:

In de polaire lucht boven de relatief warme Noordzee enkele buien. Aanvankelijk trekken buien nog het land op, maar geleidelijk zullen ze door de naar zuid draaiende stroming op zee blijven. Woensdagochtend op de occlusie enige tijd regen, aan de achterzijde al een buiig karakter. Ten westen van de occlusie boven de Noordzee aanmaak van stevige buien, waarschijnlijk ook met onweer. CAPE bedraagt woensdag boven land 400-700 J/kg en 700-1000 J/kg aan de kust en boven zee, de kans op onweer is aan de (noordwest) kust groot, landinwaarts wat lager. De schering ligt rond de 20 kt, dus multicell regime. Later woensdagavond neemt de buiigheid van het westen uit geleidelijk af, in het noordelijk kustgebied blijft deze nog lang doorgaan. De cumulatieve neerslaghoeveelheden liggen in de ordegrootte 5-20 mm, grootste hoeveelheden in de kustprovincies. Harmonie laat voor het noordwesten lokaal 20-40 mm zien.

Temperatuur:

Vandaag wordt het met redelijk wat zon nog een graad of 18, maar woensdag wordt het met de harde wind en de vele buien op veel plaatsen niet warmer dan ca. 14°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten