01/06/2023 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Over zaterdag 18 juni 2021

19-06-2021 09:57 | Redactie | m.b.t. 18-06-2021

Vrijdag 18 juni 2021 kan worden toegevoegd aan de rij van onweersdagen om je te herinneren. In de vroege ochtend kwamen zware onweersbuien (al dan niet nog van het supercell-type of naar lineair getransformeerd of daarmee bezig) het zuiden van Brabant binnen waarbij het kwam tot schade en overlast door zware neerslag en windstoten (downbursts). Later op de dag kregen ondermeer Tiel en Leersum te maken met extreme windverschijnselen met daarbij natuurlijk de vraag of het ging om valwinden en/of hozen; e.e.a. zal zeker nog wel verder onderzocht worden. Een ingekomen melding en beeldmateriaal in de media sluiten een tornado i.i.g. niet uit!
Let wel: in de media circuleerde gisteravond een foto van een tornado m.b.t. Tiel, maar dat is "fake news" want dat betreft een foto in 2013 gemaakt in de omgeving van Winterswijk.

Later op de avond kreeg het noordoosten te maken met zware buien waaronder supercellen, met ook in Drenthe windschade maar ook schade door wateroverlast en grote hagel (volgens mediaberichten hagel tot 4cm o.m. te Noordscheschut en Wagenborgen).

Oproep: wie heeft goede info over de precieze tijdstippen waarop schade te Tiel en Leersum werd aangericht?

Ter illustratie dit bericht over de schade Leersum: Leersum ontzet na storm die doet denken aan tornado: ‘Alles ging plat’

En zie verder het meldingenoverzicht en de nieuwsfeed (je moet ingelogd zijn om alle nieuwsberichten te zien).

Hagel(-schade) | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten